שתף קטע נבחר

תרבות יהודית בוויניפג

הקהילה היהודית בוויניפג היא אחת הוותיקות בצפון אמריקה. בימים אלה עמלים נציגי הקהילה לפתוח מחדש את שעריו של התיאטרון היהודי שנסגר לאחר 26 שנה

למרות שוויניפג היא בסך הכל העיר השביעית בגודלה בקנדה מבחינת כמות תושביה, אחוז היהודים בעיר שנמצאת בדרום פרובינציאת מניטובה שבמרכז קנדה, גבוה מאוד‪.‬ היהודים הראשונים הגיעו לוויניפג לפני למעלה מ-120 שנה, עוד מסוף המאה ה-19, כאשר חלקם הגיעו מארצות הברית וחלקם מאירופה. מספר רב של תלמודי תורה נפתחו בעיר בתחילת המאה העשרים, ובשנות ה-40 היו בוויניפג לא פחות משבע קהילות אורתודוקסיות וקהילה קונסרבטיבית אחת. לאורך השנים כמות היהודים שומרי המסורת בוויניפג הלכה ופחתה, וכיום יש בעיר כ-25 אלף יהודים. כחלק מהחיבור שלה למדינת ישראל והעולם היהודי, חתמה וויניפג במהלך שנות ה-80 ברית ערים תאומות עם באר שבע וגן יבנה. אגב, ראש עיריית וויניפג, סם כץ, הוא יהודי שנולד בעיר רחובות והיגר לקנדה עם משפחתו.

 

 

 

מעלים מסך מחדש 

כחלק מחיי חברה תוססים, הקימה הקהילה היהודית בוויניפג את התיאטרון היהודי (WJT) שהפך לחלק מרכזי בחיי התרבות של הקהילה. בעקבות בעיות ניהוליות בשנים האחרונות, באמצע פברואר השנה, הפסיק התיאטרון את פעילותו לאחר 26 עונות רצופות, כאשר מנהל ההפקה דאז, מייקל נתנסון פוטר לאחר שבע שנים בתפקידו. ראשי הקהילה שהגיעו למסקנה כי לא ניתן לעבור לסדר היום לנוכח המצב, החליטו לעשות מעשה במטרה לחדש את פעילותו של המוסד התרבותי החשוב הזה מבחינת הקהילה היהודית.

 

"הלב שלי נמצא עם התיאטרון". גורדון.‪ ‬צילום: WJT
"הלב שלי נמצא עם התיאטרון". גורדון.‪ ‬צילום: WJT

בהובלתם של המנהלת האומנותית החדשה-ישנה של התיאטרון, קיילה גורדון, מנהלת הפיתוח והשיווק, קארלה ברברייר ומנהלת ההפקה, טרייסי גולסטמן, התיאטרון היהודי צפוי להיפתח מחדש בקרוב לאחר ששבת מפעילות במשך למעלה מחצי שנה. התוכנית היא לעשות השקה מחודשת לתיאטרון עם ההצגה "היהודי שגודל בברוקלין". ההצגה היא מאין מחזמר שמשלב בתוכו מופע רוקנרול ובלט קומי, בכיכובו של ג'ייק אהרנרייץ', שחקן יליד ארצות הברית, בנו של ניצול שואה. גורדון שימשה כמנהלת האומנותית של התיאטרון בשנים 1994-2005, חזרה למעשה לתפקידה הקודם כאשר בימים אלה הוא משמשת במקביל גם כמנהלת האומנותית של חברת "וויניפג סטודיו תיאטר", חברה אשר מפיקה הצגות ומחזות זמר. בנוסף, גם מלמדת גורדון תיאטרון ומשחק באוניברסיטת וויניפג ובמסגרת תפקידה החדש, היא גם צפויה לביים הצגות בתיאטרון היהודי בעיר.

 

בהתייחסה לסגירתו של התיאטרון בפברואר האחרון, כאשר היא לא הייתה מעורבת בתהליך המצער, ציינה גורדון: "מאוד הצטערתי לשמור על סגירתו של התיאטרון. הלב שלי נמצא עם התיאטרון. המקום הזה בנה מונטין רב חשיבות במשך יותר מ-25 שנה והייתה לו חשיבות רבה בקרב הקהילה היהודית בעיר. התיאטרון הזה נתן לשחקנים צעירים את ההזדמנות הראשונה שלה בעולם התרבות תוך שהוא מעלה הצגות רבות ומגוונות. השקענו הרבה מאוד זמן לפתח את המקום הזה מתיאטרון קהילתי קטן למוסד מקצועי גדול". כשנדרשה לשים את האצבע על הסיבות לסגירתו הוסיפה גורדון: "בשנים האחרונות העלו בתיאטרון הרבה מאוד דרמות כבדות. לדעתי התוכנית האומנותית אמורה הייתה להיות הרבה יותר מגוונת על מנת שהיא תדבר לקהלים רחבים יותר". גורדון שהשתלבה גם בדריקטוריון החדש של התיאטרון, סיפרה כי ההנהלה עובדת קשה מאוד כדי להחזיר את התיאטרון לתפקוד מלא. הפקת המופע "היהודי שצמח בברוקלין" ישמש גם הזדמנות לגיוס תרומות מהקהילה היהודית עם סדרה של 18 מופעים, במטרה לבנות גב כלכלי יציב למוסד. במקביל מנסים בהנהלה לגייס ספונסרים חיצוניים אשר יתמוכו במוסד מבחינה כלכלית. לא סתם החליטו על סדרה של 18 מופעים, לדבריה של גורדון המספר מסמל בדת היהודית את המילה "חי", מה שמייצג את מה שהתיאטרון אמור לייצג עם פתיחתו המחודשת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התיאטרון היהודי בוויניפג מחדש פעילות
מומלצים