שתף קטע נבחר

תיעוד רטוב: צפו בלהקת דולפינים מול הרצליה

חוקרי ומתנדבי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמל"י) פגשו במהלך סקר ימי מול הרצליה להקה של 10 דולפינים ממין דולפינן מצוי. רחפן עם מצלמה תיעד את חברי הלהקה המוכרים מזה שנים רבות לחוקרים וצילם נקבות עם גורים. הפעם פגשו את הדולפין פרו, הדולפין היחיד מבין 150 דולפינים שזוהו עד כה ונחשב לדולפין שטייל במרבית האזורים במדינה

10 דולפינים ממין דולפינן מצוי ביניהם גורים נצפו בסוף השבוע על ידי מתנדבי וחוקרי מחמל"י (מרכז חקר מידע וסיוע ליונקים ימיים) במהלך סקר שנערך בסיוע מועדון היאכטות "שיא-גל".

 

במהלך הסקר הפליגה יאכטת המחקר מהמרינה בהרצליה ולאחר כשעתיים של הפלגה באזור, נצפתה להקה גדולה במרחק של כשמונה קילומטר מערבית להרצליה.

 

 

לכל דולפין יש שם

מחמל"י הקימו קטלוג תמונות של כל הדולפינים אותם פגשו בים וכל דולפין מזוהה באמצעות צורת סנפיר הגב והצדודית שלו, המשמשת כטביעת אצבע או תווי פנים אישיים.

 

בשנים האחרונות מהווה המאגר את אחד האמצעים הייחודיים כדי לזהות ולתעד את אוכלוסיית הדולפינים החיה מול חופי הארץ. סנפיר הגב מהווה מעין תעודת זהות אישית ומאפשר לחוקרים לא רק להעריך את גודל האוכלוסיה המקומית לאורך תקופה ממושכת, אלא גם לעקוב אחרי פרטים מסויימים שזוהו.

 

הדולפינה יאלי (מימין), הגור של יאלי (במרכז) ודולפין (משמאל) צעיר ולא מוכר (צילום:  אביעד שיינין, מחמל"י) (צילום:  אביעד שיינין, מחמל
הדולפינה יאלי (מימין), הגור של יאלי (במרכז) ודולפין (משמאל) צעיר ולא מוכר(צילום: אביעד שיינין, מחמל"י)

 

דור העתיד: גורים שוחים יחד עם אמהות

"בסקר גילינו להקה עם שני זכרים אך השאר היו בעיקר נקבות עם גורים", מסביר אביעד שיינין, יו"ר מרכז חקר והצלת יונקים ימיים ומרכז תחום הים התיכון במארג – התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל. "היה קשה לעקוב אחרי הדולפינים הפעם בגלל תנאי הים. בדרך כלל בלהקות שמונות מעל הממוצע של שישה פרטים ומעלה, אפשר לראות שהדולפינים מפגינים התנהגות חברתית וגם צוללים למספר דקות לעומק כדי למצוא מזון".

 

הפעם בסקר השתמשו אנשי מחמל"י ברחפן משוכלל אותו הפעיל המתנדב רוני קרן. הרחפן שמצוייד במצלמה נועד להקל על מלאכת הזיהוי של דולפינים בזמן אמת ומאפשר תצפית מגובה של עד 60 מטר על הנעשה בים. "כך הצוות ששולט על הרחפן והמצלמה יכול לכוון את מי שנוהג בספינה היכן צפויים הדולפינים לעלות אל פני הים", מציין שיינין.

 

רחפן עם מצלמה. נשלט מהספינה ומספק תמונת מצב בזמן אמת על מיקום הדולפינים (צילום: אביעד שיינין, מחמל"י) (צילום: אביעד שיינין, מחמל
רחפן עם מצלמה. נשלט מהספינה ומספק תמונת מצב בזמן אמת על מיקום הדולפינים(צילום: אביעד שיינין, מחמל"י)

 

מי הדולפין היחיד שתועד ''מטייל'' בצפון ובדרום?

בסקר הצליחו החוקרים לזהות שישה דולפינים מוכרים, ביניהן הנקבה גבע שנראתה לראשונה בשנת 2005 ומאז נצפתה 14 פעמים. "בשנה שעברה היא היתה עם גור ולשמחתנו, הוא עדיין איתה וגדל באופן מרשים. על פי הערכות שלנו גבע היא בת כ-15-20 שנה", אומר שיינין. "פגשנו גם את יאלי, נקבה עם גור שתועדה לראשונה לפני שלוש שנים ואת אמיל, נקבה שנצפתה לראשונה ב-2007 והיתה היום עם גור, דבר שמראה כי האוכלוסיה מתרבה בהצלחה".

 

בין הנקבות היו גם צמד זכרים - אור ופרו. "בעוד שאורי נצפה שש פעמים מאז 2005, פרו הדולפין נצפה לראשונה ב-2010 והוא הדולפין היחיד שנצפה לאורך מרבית האזורים במדינה. הוא תועד בהרצליה, חיפה, עכו, אשקלון וכעת גם בהרצליה", הוא מפרט. "בדרך כלל אנחנו רואים שיש הפרדה בין הדולפינים שחיים באזור הצפון, המרכז או בדרום. הוא היחיד שטייל ונצפה בכל האזורים הללו".

 

הדולפין פרו על רקע תל-אביב. עד כה זוהו 150 דולפינים. פרו הוא הזכר היחיד שתועד מטייל באשקלון והצפין עד לעכו וחיפה. כעת נצפה גם בהרצליה. לדברי החוקרים, ישנה הפרדה בין אוכלוסיות דולפינים שחיות באזור הצפון, המרכז והדרום (צילום:  אביעד שיינין, מחמל"י) (צילום:  אביעד שיינין, מחמל
הדולפין פרו על רקע תל-אביב. עד כה זוהו 150 דולפינים. פרו הוא הזכר היחיד שתועד מטייל באשקלון והצפין עד לעכו וחיפה. כעת נצפה גם בהרצליה. לדברי החוקרים, ישנה הפרדה בין אוכלוסיות דולפינים שחיות באזור הצפון, המרכז והדרום(צילום: אביעד שיינין, מחמל"י)

 

באחת התמונות שתיעדה המתנדבת והצלמת בלונדי אלינור וולף, נצפה אחד הדולפינים כשבטנו ורודה מאוד. לדברי שיינין לא מדובר בפגם גופני.  "לדולפינים יש יכולת להזרים את הדם בתוך חלל הגוף או קרוב לעור ומעבר לשכבת השומן שהיא גורם מבודד. במים חמים של העונה ואם הם בעיצומה של פעילות, אז הגוף מתחמם, הדולפינים מקרינים את החום החוצה באמצעות הזרמת הדם בקרבת פני העור וכך ישנה השתקפות של כלי הדם שבולטים בגלל הבטן הלבנה".

 

 (צילום: אורי לביא) (צילום: אורי לביא)
(צילום: אורי לביא)

 

עד כה זוהו למעלה ממאה חמישים דולפינים ועל פי הערכות הארגון, ישנם כ-50 דולפינים שחיים ושוחים באופן קבוע לאורך חופי המדינה ומספר של כ-300 פרטים המצויים באזור מחייה גדול יותר ולכן לא נצפים באופן רב במהלך הסקרים.

יאלי והגור (צילום:  בלונדי אלינור וולף) (צילום:  בלונדי אלינור וולף)
יאלי והגור(צילום: בלונדי אלינור וולף)

דולפין צעיר שלא מוכר לחוקרים. ברקע ניתן לראות את המכמורתן - ספינת דיג (צילום:  אביעד שיינין, מחמל"י) (צילום:  אביעד שיינין, מחמל
דולפין צעיר שלא מוכר לחוקרים. ברקע ניתן לראות את המכמורתן - ספינת דיג(צילום: אביעד שיינין, מחמל"י)

 (צילום:  בלונדי אלינור וולף) (צילום:  בלונדי אלינור וולף)
(צילום: בלונדי אלינור וולף)

 (צילום:  בלונדי אלינור וולף) (צילום:  בלונדי אלינור וולף)
(צילום: בלונדי אלינור וולף)

 (צילום: צילום:  בלונדי אלינור וולף) (צילום: צילום:  בלונדי אלינור וולף)
(צילום: צילום: בלונדי אלינור וולף)

הדולפינה אמיל. נצפתה לראשונה ב-2007 ונצפתה בסקר ולצידה גור (צילום: אביעד שיינין, מחמל"י) (צילום: אביעד שיינין, מחמל
הדולפינה אמיל. נצפתה לראשונה ב-2007 ונצפתה בסקר ולצידה גור(צילום: אביעד שיינין, מחמל"י)
 

 (צילום: אורי לביא) (צילום: אורי לביא)
(צילום: אורי לביא)

 (צילום: אורי לביא) (צילום: אורי לביא)
(צילום: אורי לביא)

סנפיר הגב של הדולפינה יאלי. נקבה עם גור שתועדה לראשונה לפני שלוש שנים (צילום:  אביעד שיינין, מחמל"י) (צילום:  אביעד שיינין, מחמל
סנפיר הגב של הדולפינה יאלי. נקבה עם גור שתועדה לראשונה לפני שלוש שנים(צילום: אביעד שיינין, מחמל"י)
 

 


פורסם לראשונה 12/10/2014 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי לביא
צילום: אורי לביא
צילום:  אביעד שיינין, מחמל"י
צילום: אביעד שיינין, מחמל"י
צילום: צילום:  בלונדי אלינור וולף
צילום: צילום: בלונדי אלינור וולף
צילום:  בלונדי אלינור וולף
צילום: בלונדי אלינור וולף
מומלצים