שתף קטע נבחר

פסוריאזיס: התסמינים והטיפולים היעילים

מחלת הפסוריאזיס היא לא מחלה קטלנית אך היא פוגעת אנושות באיכות החיים. למה היא מתפרצת ומה הטיפולים שיעזרו להקל על התסמינים?

חילופי העונות כבר בכאן ובגדול, מה שגורם לגוף שלנו לחוש על בשרו את מזג האוויר המבולבל. זה גם הזמן שמחלת הפסוריאזיס (ספחת) מרימה את ראשה. מדובר במחלת עור כרונית ששכיחותה עומדת על כ-3% מכלל האוכלוסייה, ורק בישראל נמנים כ-120,000 חולים בה, בלי קשר לגילם.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

  

המחלה תתאפיין לרוב בחלוקה מהירה מהרגיל של תאי העור, דבר המביא להופעתם של נגעים מחוספסים בעור דמויי קשקשים עבים המתקלפים בגווני כסוף היוצרים אודם סביבם וגורמים לגרד ועקצוץ.

 

סימני המחלה מופיעים בצורה שונה מחולה לחולה גם בעוצמת הפגיעה בעור וגם בסוגי האזורים בהם היא פורצת. בכל המקרים היא כרונית, נשארת לנצח בגוף ודואגת להופיע בעיקר בזמני לחץ.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

סוף עונת הנשירה: איך להבריא את השיער?

ג'ינג'ר וויטמין B6: מה יעלים את בחילות ההריון?

מתאמנים? התוספים שייתנו לכם אנרגיה

 

למה היא מתפרצת?

מתח נפשי, תרופות וזיהומים מגבירים את הסיכוי להתפרצות המחלה או להחמרתה. עישון סיגריות ושתיית אלכוהול עלולים להחמיר אותה גם כן. בנוסף, לחולי פסוריאזיס יש נטייה לפתח את התסמונת המטבולית, הכוללת יתר לחץ דם, סוכרת והשמנה בטנית.

 

איך לזהות שהיא מופיעה?

תחילה ניתן לראות אדמומיות חריגה בעור מתקלף וקשקשים כסופים לבנים סביב. לרוב ניתן לשים לב אליהם סביב המרפקים או הברכיים ואפילו בקרקפת, אך במקרים פחות קלים בהם התפשטות המחלה בשלב מתקדם בגוף, ניתן לראות שטחים גדולים בגוף המכוסים בנגעים הללו.

 

יש לציין כי כאשר חלה ההתפרצות באזורים כמו קפלים בגוף או אזורים גניטליים, יש צורך בהתייחסות נפרדת מאחר וחלק מהטיפולים הכרוניים (עם סטרואידים) אינם מתאימים לשימוש ממושך באזורים אלה. 

 

רבים מהחולים נאלצים להתמודד עם אפליה ונידוי חברתי בגלל הסטיגמה כי מדובר במחלה מדבקת. 

  

איזון המחלה - שילוב של ריפוי ומניעה

ד"ר קלרה רדצ'יק, מומחית לרפואת עור, מסבירה כי "המטרה העיקרית היא לשמר את המחלה מורדמת ולמנוע ממנה להתפרץ בעור, ולכן יש להדריך את החולים באופן ייחודי על תהליך ההתפרצות שלה, תהליכי ההפוגה ובכלל על אופי הציפיות ממנה".

 

היא מסבירה כי מטופלים שחדלו לטפל תרופתית לאחר התפרצות של נגעים, חייבים להמשיך ולשמן את עורם על מנת למנוע את הפציעה הבאה, הגירוי הבא או בכלל למנוע את הגירוד ואת הטראומה שהעור חווה, כמו למשל, קלציפוטריול (דאיבונקס), נגזרת סינתטית של ויטמין D המעכבת ומסדירה את חלוקת התאים והתהליך הדלקתי.

 

  

מחלה כרונית המתפרצת בגלל לחץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחלה כרונית המתפרצת בגלל לחץ(צילום: shutterstock)

הטיפולים שיעזרו

ד"ר רדצ'יק מסבירה כי בטיפול קיימות אפשרויות שונות, ויש להתאים את הטיפול לכל חולה לפי סוג המחלה.

 

טיפולים מקומיים. טיפול במשחות וסטרואידים המקלים על הסימפטומים.

 

טיפול פוטותרפי. טיפול באמצעות קרינת אור. קיימים שני סוגים עיקריים של טיפולים בקרינת אור מלאכותי - UVA ו-UVB. בדרך כלל נדרשים 30-40 טיפולים כדי לראות הטבה במצב.

  

טיפול מרגיע: שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי ישנם תכשירים המקלים על הגרד. כך למשל, סדרת "פסו מדיס" הכוללת שלושה תכשירים המבוססים על תמציות צמחים:

פסו מדיס קרם גוף: מיועד להרגעת יובש, אדמומיות וגירוי בעור הגוף.

פסו מדיס שמפו: מיועד לטיפול בעור יבש וקשקשי. מסיר קשקשים, מפחית אדמומיות וגרד בקרקפת.

פסו מדיס קרם לחות לקרקפת: מרגיע קרקפת מגורה, מרכך עור קשקשי, אדמומי ומגרד בקרקפת.

 

טיפול סיסטמי. תרופות מרשם הניתנות לחולים.

 

ים המלח: שהות בים המלח, הכוללת חשיפה לשמש עם טבילה בים העשיר במלחים ומינרלים, מיועדת למקרים קשים של פסוריאזיס והוכחה כמביאה להפוגה מרשימה מאוד במחלה. 


 

יום המודעות למחלת הפסוריאזיס יתקיים ב-29 באוקטובר





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למנוע את הגרד והכאב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים