שתף קטע נבחר

מתכוננים לחורף: האפשרויות לאיטום הגג

על זיפות הגג סביר להניח ששמעתם, אבל בשוק יש אופציות חדישות שיכולות לפתור את בעיית הנזילות בחורף

נראה כי גל המחאות הצרכניות מתעורר שוב: לאחר מחאת המילקי, התגלה כי חברות רבות הקטינו את מארזי המזון אך המחיר נשאר דומה ואף עלה. צרכנות נבונה מתחילה בלמידת החומר - גם אם מדובר בעבודות שיפוץ בבית. אמנם לא תגיעו לרמה של קבלן איטום ותיק, אבל כדי לדעת מה בדיוק ישרת אתכם נאמנה כדאי להכיר את חומרי האיטום הבסיסיים, מה היתרונות והחסרונות שלהם וכמה הם עולים.

 

עוד בנושא: 

לפני שהחורף מגיע: כך תכינו את הגג שלכם

תיקון גגות רעפים: החלפת רעף שבור  

מחירון האיטום המלא

 

זפת

"זפת היא חומר האיטום שהיה נהוג יותר בשימוש בעבר, ובעשר השנים האחרונות כבר יצא מהתקן" אומר דוד פלוטקה, בעל מקצוע העוסק באיטום כבר 30 שנה.

"כיום מי שמשתמש בו עושה זאת בעיקר מטעמי חיסכון. השימוש בזפת נפוץ לאיטום גגות בבניינים משותפים, שדייריהם מעוניינים לחסוך בעלות, כאשר לוועדי הבתים יש קשיים בגביית כספים. הוא אמנם זול בתשלום המיידי, ומגיע עם אחריות של כחמש שנים, אבל לא הרבה אנשים יודעים שהאחריות מותנית בכך שהצרכן מקפיד לעשות טיפול שנתי של סיוד. הבעיה היא שמרבית הצרכנים שוכחים לעשות זאת בזמן, ואז כעבור שנה, גם בשל איחור של שבועיים-שלושה בסיוד, הזפת מאבדת את תכונות האיטום שלה בחודשים שבהם קרינת השמש חזקה. זפת היא חומר שמתבלה ומחייב סיוד קבוע וקפדני. אז אמנם היתרון הגדול הוא העלות הנמוכה בתשלום הראשוני, אבל כשמחשבים זאת לאורך זמן, לא בטוח שיש פה חיסכון אמיתי בכסף, בטח לא כשלוקחים בחשבון את הנזק שנגרם לדירות בקומה העליונה כתוצאה מנזילות, רטיבות בקירות והצורך לסייד מבפנים".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אסי לינקר מחברת ארגמן איטום, העוסק כ-22 שנה בתחום, הוסיף: "בבנייה חדשה כבר לא עושים שימוש בזפת כגורם עיקרי לאיטום, אלא רק כשכבת בסיס". לדבריו, הבעיה העיקרית בזפת היא שבגלל הבדלים של חום וקור נוצרים בה סדקים. במהלך היום כשהטמפרטורות גבוהות הזפת מתרחבת, ובלילה היא נוטה להתכווץ, וזה מה שגורם לסדקים שפוגעים באיטום. בעיה נוספת היא שבמרבית הגגות הישנים ניצבים דודים על מעמד מברזל. במשך הזמן הברזל נרקב ממים, הופך לחלודה ומתכווץ ודרכו חודרים מים. זו נקודת תורפה באיטום הגגות. למי שבכל זאת מעוניין לזפת, העלות היא 45-35 ₪ למ"ר, וחשוב להקפיד על סיוד אחת לשנה בדיוק.

 

סיוד גג

"זוהי שכבה של סיד המעורבב עם מים ודבק", מסביר פלוטקה. "מורחים אותה על שכבת זפת מפני שהיא כהה, על מנת להבהיר אותה ולגרום לקרני השמש לחזור. אחת לשנה יש לחדש את הסיוד, בשל בלאי טבעי שלו". מה העלות? מחיר מינימום להזמנה של כ-500 שקל לגג שגודלו עד 100 מ"ר. עלות לכל מ"ר נוסף: 3.5-3 שקל.

 

יריעות ביטומניות

פלוטקה הסביר כי זוהי האופציה הכי טובה שקיימת כיום בשוק, והיא בהתאם לתקן. "מדובר ביריעות העשויות מביטומן, חומר גמיש המאפשר גישור על סדקים. החומר חזק ולא נקרע או נמתח בקלות, בשונה מהזפת. גודל כל יריעה הוא מטר רוחב ו-7.5 מטר אורך. המוצר מגיע מוגמר מהמפעל, בעובי של 5 או 4 מ"מ. לשם השוואה, עובי הזפת הוא בין חצי מ"מ ל-1 מ"מ. החומר עצמו בהיר (כי יש עליו שכבת אגרגט בהירה) כך שאין צורך לסייד אותו על מנת להבהיר אותו (בשונה מהזפת) והוא מחזיר את קרינת השמש. חותכים את היריעות בהתאם לגודל הגג, ומלחימים אותן בהלחמה מלאה עם מכשיר הממיס חלק מהיריעה ומדביק אותה לתשתית של הגג. חשוב לדאוג להכנה נכונה של הגג, לניקוי יסודי שלו ולמריחת שכבת פריימר בהתאם לצורך, על מנת שהשטח יהיה חלק והיריעות ידבקו בצורה טובה".

 

 

טיפול נכון בגג יעזור בהמשך העונה הגשומה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול נכון בגג יעזור בהמשך העונה הגשומה(צילום: shutterstock)
 

כיצד תדעו איזה עובי יריעה לבחור? פלוטקה: "התקן הוא 5 מ"מ, אבל יש גגות שיש עליהם כבר שכבת זפת המהווה תשתית, ולעתים ניתן להסתפק ב-4 מ"מ. ההבדל במחיר לא משמעותי, ומרבית האנשים כבר מעדיפים לקנות את היריעות בעובי 5 מ"מ". לינקר הסביר כי "במרבית המקרים כשמניחים יריעות מסוג זה על גגות, מרימים את דוד השמש, פורסים תחתיות את היריעה, על היריעה מניחים משטח הגבהה עשוי מאבן, ועליו מניחים בחזרה את הדוד".

 

מהי העלות? יריעות בעובי של 4 מ"מ: 90-70 שקל למ"ר. ויריעות בעובי של 5 מ"מ: 100-80 שקל למ"ר. פלוטקה: "חשוב לציין שהאחריות ניתנת ל-10 שנים, למרות שבפועל היריעות מחזיקות מעמד 20-15 שנה, ואינן מצריכות סיוד שנתי".  

 

איטום בחומר אקרילי משחתי

פלוטקה:"זהו חומר שמתאים רק לגג עם שיפועים טובים, שלא נקוות בו שלוליות והמים זורמים למטה, החוצה. החומר מתאים בעיקר להלבנה נוספת של הגג על זפת ועל יריעות, כמעין שכבת פיניש, אך הוא לא יכול להוות איטום לאורך זמן. הוא ברירת מחדל. הוא מיועד לגגות בעייתיים שיש בהם יותר מדי מתקנים על הגג, ולא ניתן לפרוס על הגג יריעות ביטומניות".

מהי העלות? 65-45 שקל למ"ר. 

 

איטום בחומר פוליאוריטני

"גם חומר זה הוא ברירת מחדל", אומר פלוטקה, "משתמשים בו כאשר לא ניתן לחבר יריעות ביטומניות. הבחירה בין חומר פוליאוריטני לבין חומר אקרילי היא בהתאם לבסיס שעליו רוצים למרוח (זפת, בטון, או חומר אקרילי שכבר קיים). גם כאן לא מדובר בחומר יעיל כמו היריעות הביטומניות אלא פתרון קל ונוח. בכל מקרה, לא מומלץ לקנות את החומרים האלו ולמרוח אותם לבד, לפני שמתייעצים עם בעל מקצוע שיתאים את החומר לתשתית הקיימת".

מהי העלות? 75-55 שקל למ"ר. 

 

מחפשים אוטם מקצועי קרוב לביתכם? לרשימת המומלצים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזפת יצאה מהתקן
צילום: shutterstock
מומלצים