שתף קטע נבחר

ב-350 מיליון דולר: הארמון הלבן של ארדואן

דווקא ביום הקמת הרפובליקה, החג החשוב ביותר לחילונים בטורקיה, חונך היום הנשיא האיסלאמיסט את מעונו החדש והראוותני, עם 1,000 חדרים. המסר הסמוי: פרידה מהמעון והמסורת של אתאטורק, שומר החילוניות

טורקיה מציינת היום (ד') 91 שנה להקמת הרפובליקה, ומבחינת רג'פ טאיפ ארדואן, ראש הממשלה לשעבר והנשיא הטרי, זהו העיתוי המושלם כדי לחשוף את הפרויקט הגרנדיוזי שלו בפרברי אנקרה: מעון הנשיא החדש - "הארמון הלבן". מדובר במבנה מפואר, שגרר ביקורת חריפה מהאופוזיציה הטוענת כי זו עוד עדות לשאיפות האוטוקרטיות שלו, וגם מצד פעילים למען הגנת הסביבה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

מעון הנשיא החדש שוכן באזור בסטפה ("חמש הגבעות"). מדובר בפרויקט עצום המשתרע על שטח של כ-200 אלף מטרים רבועים וכולל 1,000 חדרים. הוא עלה כ-350 מיליון דולר, וניחן בארכיטקטורה שנועדה לשלב בין מודרניזציה לבין מסורות השושלת הסלג'וקית מימי הביניים.

לפי התקשורת בטורקיה, עיצובו של אחד המשרדים בארמון הלבן מבוסס על החדר הסגלגל בבית הלבן בוושינגטון.

ממרקים את רחבת "הארמון הלבן" של ארדואן לקראת טקסי יום הרפובליקה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ממרקים את רחבת "הארמון הלבן" של ארדואן לקראת טקסי יום הרפובליקה(צילום: EPA)

ארדואן. סמל לבגידה במסורת החילונית של אתאטורק ()
ארדואן. סמל לבגידה במסורת החילונית של אתאטורק

עד היום שימש כארמון הנשיאות ארמון קנקאיה שבמרכז אנקרה. הוא היה מושבו של נשיא טורקיה מאז הקמת הרפובליקה המודרנית על-ידי מוסטפה כמאל אתאטורק, וסימל עבור רבים את ההיסטוריה המודרנית של טורקיה כמדינה חילונית פרוגרסיבית. מאז אטאטורק ועד לארדואן שימש ארמון קנקאיה כמעונם של 12 נשיאים בטורקיה. המעבר לארמון החדש הוא סמל מובהק לניסיון של ארדואן לבסס "טורקיה חדשה".

 

מבחינת האופוזיציה, הארמון החדש מסמל עוד בגידה של ארדואן במסורת החילונית של טורקיה שאותה יסד אתאטורק, שדאג להפרדה ברורה בין דת למדינה. האופוזיציה מאשימה את ארדואן, שנבחר לנשיא באוגוסט אחרי יותר מעשור כראש הממשלה, באיסלאמיזציה הדרגתית של המדינה וערעור הדמוקרטיה בטורקיה.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

לטענת האופוזיציה, ארדואן פיזר עוד מלח על הפצעים על-ידי ההחלטה לחנוך את ארמון הנשיאות החדש ביום הרפובליקה, החג החשוב מכול עבור החילונים בטורקיה. שלוש מפלגות האופוזיציה בפרלמנט הודיעו כי יחרימו את האירוע.

 

הארמון החדש תוכנן בהתחלה לשמש את ראש ממשלת טורקיה, אבל כעת כשראש הממשלה הוא אחמט דבוטאולו ולא ארדואן, דבוטאולו ואנשי צוותו יעברו לארמון קנקאיה. קשה להתעלם גם מהעובדה ששמו של הארמון החדש, "אק סראיי", כולל את שם מפלגת השלטון, "מפלגת הצדק והפיתוח", או כפי שהיא ידועה בקיצור - מפלגת AK.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

תפקידו של הנשיא בטורקיה היה סמלי בעיקרו בשנים האחרונות, אבל ארדואן מתכוון לצקת לתוכו תוכן חדש, והוא כבר עשה זאת בבירור

בשבועות הראשונים שלו בתפקיד.

 

הארמון החדש מעורר ביקורת גם בקרב פעילים למען איכות הסביבה, בשל העובדה שמאות עצים נעקרו כדי לפנות לו מקום דווקא באחת הריאות הירוקות השמורות ביותר של העיר. בנוסף, הארמון נבנה על אדמה שבה הקים אתאטורק יער שלאחר מכן נתרם למדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
1,000 חדרים, 200 אלף מטר רבוע. הארמון הלבן
צילום: EPA
מומלצים