שתף קטע נבחר

למה מפחדים מרופא שיניים ואיך מתגברים

ביקור שגרתי אצל רופא השיניים מפחיד מבוגרים וילדים כאחד. רבים אף נמנעים מטיפול אף שהם מבינים את חשיבותו וגורמים בכך נזק לבריאות. למה אנחנו כל כך מפחדים מרופא השיניים ואיך ניתן להתגבר על הפחד? כל התשובות

רפואת שיניים משפיעה על בריאותו הכללית של הגוף ועל המראה האסתטי. כיוון שהפה הוא השער לגוף כולו, חניכיים ושיניים בריאות הן מדד לבריאות תקינה והרגשה כללית טובה, מה גם שמחלות הפה והמשנן משפיעות על הבריאות הכללית.

 

 עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

השיניים, הנחשפות בשעת חיוך, אכילה או דיבור, משפיעות על המראה החיצוני ובאופן טבעי, גם על הביטחון העצמי. רוב בני האדם מודעים להשפעת השיניים על הבריאות ועל המראה ומטפלים בשיניהם כהלכה, ועדיין, בקרב 10-20 אחוז מהאוכלוסייה, מבוגרים וילדים, קיים פחד עצום מהמחשבה על הטיפול העתידי  ואפילו מהבדיקה המקדימה.

 

בשל אותו פחד נורא, חלק מהמטופלים מגיעים לרופא השיניים כשמצב פיהם כבר גרוע מאוד. לעתים הם מרגישים שלא בנוח על שלא טיפלו בעצמם לאורך שנים ומתנצלים בפני רופא השיניים על ההזנחה- "פשוט מאוד", הם מסבירים, "פחדנו לבוא".

 

עוד כתבות על בריאות השינים

תוך 3 שעות: שתלים קבועים במקום תותבות

מה הקשר בין שתיית קפה לבריאות השיניים?

לחייך בשיניים ישרות: מה זה אורתודנטיה?

 

מדוע קיים פחד מרופא שיניים?

"דנטופוביה": פחד מרופא שיניים, מבוסס על פחד חסר פרופורציה אשר הופך לעיתים למצוקה של ממש רק מעצם המחשבה על הביקור אצל רופא השיניים והמחשבה על החדר הלבן, הכיסא המתרומם , רעש "המקדחה", ומגש המכשירים. פחדים רבים אנו "סוחבים" מהעבר בשל טיפולים כואבים או לא נעימים שעברנו כילדים והותירו בנו טראומה ולעתים אנו אף מנחילים את הפחדים לילדינו.

 

פחד מהכירורגיה הכרוכה בעבודת הרופא: שחזור (סתימה) , ביצוע עקירה או טיפול מורכב יותר. המחשבה על טיפול כירורגי, עלולה לעורר פחד בשל מגע באזור הכואב והרגיש באמצעות מכשירי הקדיחה, שכשלעצמם, משמיעים רעשים מאיימים ולא נעימים.

 

נושא ההרדמה אף הוא מאיים בעיקר בשל המחשבה שהשן לא תהיה רדומה דיה והכאב יורגש. אכן, קיימים מצבים דלקתיים בשן שמקשים על ההרדמה, אולם ברוב המקרים, האזור מורדם והטיפול מתבצע כהלכה.

 

ומה באשר לחדירה לפה? גם היא מסתבר, מפחידה כמו גם תחושת איבוד השליטה על מה שהרופא עושה "שם" מבלי שנוכל לראות והשימוש במכשירים לא מוכרים.

  

 

כיצד ניתן לפתור את הבעיה ולמגר את הפחד?

גישה וטכנולוגיה: לאורך השנים, בעקבות שיפור משמעותי הן בטכנולוגיה והן בגישה, חל שינוי משמעותי בטיפולי השיניים המשפר את תוצאת הטיפול לאורך שנים ומיטיב עבור המטופלים את חווית הביקור במרפאה.

 

חומר טוב: התקדמות גדולה חלה בטיב החומרים המשמשים את רופאי השיניים וכחלק מכך בחומרי האלחוש העומדים לרשותם. במטופלים בעלי סף חרדה נמוך ניתן לטפל כיום בעזרת גז צחוק, זריקות אלחוש וספריי מאלחש או משחה החוסכים את כאב הדקירה. גם המכשור מתקדם יותר- חלק מהמכשור נעים יותר לעין והרעש שמשמיעות המקדחות פחות מאיים.

 

בעזרת הדמיון: במקרים מיוחדים של פחד שלא ניתן להתגבר עליו, אפשר להיעזר באמצעים טיפוליים נוספים, כמו: טיפול פסיכולוגי, עמעום תחושות הפחד על ידי חשיפה הדרגתית, שיטות כמו היפנוזה או דמיון מודרך ולפעמים גם טיפול תרופתי.

 

מרפאות נעימות: קופות החולים פרשו בשנים האחרונות חסות על מרפאות השיניים, כלכלית וגיאוגרפית וכיום, רבות מהן הפרושות בכל רחבי הארץ, הן חלק בלתי נפרד מהרפואה הציבורית.

 

מרפאות השיניים החדישות מעוצבות באופן ידידותי ומזמין ומעניקות חוויה נעימה למבקר בהן. יש בהן אזורי המתנה נוחים ומרגיעים, תמונות, פינת קפה, מוסיקה ומסך טלוויזיה. לעתים מותקנים מסכי טלוויזיה אף בחדר הטיפול עצמו, על הקיר ואפילו בתקרה, מעל ראשו של המטופל לתוספת הסחת דעת.

 

הגישה מתחילה בלימוד: בבתי הספר לרפואת שיניים ניתן כיום דגש מיוחד ללימוד יחסי הגומלין שבין רופא השיניים למטופל. הגישה הרווחת היום במרפאות היא לתת למטופל תחושת שליטה על הדברים שנעשים בתוך פיו.

 

דבר זה נעשה באמצעות הסבר על התהליך הרפואי שהמטופל עתיד לעבור; מתן אפשרות לשאול שאלות; שיתוף בתכנית הטיפול – כל אלה תורמים להרגעתו. רופאי שיניים רבים מקפידים לייצר שיתוף פעולה ושיח נעים עם מטופליהם, טרום הטיפול, כך ששני הצדדים ניגשים לטיפול מתוך אמון הדדי כשהם רגועים ונינוחים.

 

רפואה מונעת: כמו ביתר תחומי הרפואה, גם במרפאות השיניים מדברים כיום על תכניות מניעה, טיפול מתחזק ושוטף והגעה למרפאה באופן תדיר כדי לשמור על בריאות טובה של הפה לאורך שנים.

 

בבתי הספר ובגנים מתקיימות הדרכות לצחצוח נכון, שימוש במברשת מתאימה, חוט דנטאלי (או אמצעי עזר אחר לניקוי בין שיני) ולשמירה על היגיינת הפה. הורים רבים לומדים כיצד לסייע לילדיהם לשמור על פיהם, לומדים לאזן את התזונה ולהפיג את הפחדים בקרב ילדיהם מביקור במרפאה.

 

לא להזניח בגלל הפחד

אסור שפחד יגרום להימנעות מטיפול. חיידקים מחלל הפה עלולים לגרום לדלקות וזיהומים ברחבי הגוף ובאזור הלב, להביא לחום ולהרגשה ירודה, לגרור לידות מוקדמות אצל נשים בהריון, ליצור בעיה באכילה, בדיבור.

 

ילדים, מבוגרים, נשים הרות וקשישים - כולם צריכים להקפיד על בריאות הפה ויפה שעה אחת קודם. חשוב לזכור שרפואת השיניים מציעה כיום פתרונות טובים ונוחים – לכל מי שפוחדים להגיע לטיפול. שווה אם כן, לקרוא את הדברים, להפנים, להתגבר על הפחד למען בריאות ואיכות חיים טובה יותר ולבוא להיבדק במרפאה!

 

הכותב הוא רופא שיניים במרפאת כללית סמייל במודיעין, ובמחלקת בקרה רפואית בכללית סמייל

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
מפחדים מהרעש של הקדיחה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים