שתף קטע נבחר

פרגוסון שוב בוערת

חבר מושבעים החליט שלא להגיש כתב אישום נגד השוטר, דארן ווילסון, החשוד שירה למוות במייק בראון

שלושה חודשים לאחר מותו של מייק בראון, צעיר שחור בן 18 שנורה למוות על ידי שוטר לבן בפרגוסון שבמיזורי, החליט השבוע חבר מושבעים שלא להגיש כתב אישום נגד השוטר, דארן ווילסון. ההחלטה שהחזיקה את ארה”ב במתח שקשה לזכור כמותו, התקבלה בתדהמה בקרב הקהיליה השחורה באמריקה, והובילה לשורה של תקריות בין כוחות המשטרה שהתייצבו בכוחות עצומים לכמה מאות מפגינים בפרגוסון, שכללו הצתת מספר מכוניות ופיזור מתפרעים ברימוני עשן וגז מדמיע.

 

החלטת חבר המושבעים עמדה באוויר בשבועות האחרונים ושורה של הדלפות רמזה כי אין מספיק ראיות להעמיד את ווילסון למשפט. התחושה התגברה בשבוע שחלף כשהתברר כי שורה של עיתונאים בכירים ערכו פגישות סודיות עם ווילסון במטרה לשכנע אותו להעניק להם את הראיון הבלעדי הראשון. אתמול התברר גם שווילסון התחתן בחודש שעבר ועורכי דינו לא קיבלו שום התראה על כך שהוא עומד להיעצר.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

למרות זאת, המתח בארה”ב היה אתמול בשיאו ואמריקה כולה רותקה לטלוויזיה בשעת ערב מאוד לא מקובלת למקרים כאלה. התובע הכללי של מחוז סנט לואיס, רוברט מקאלה, פתח את הצהרתו הארוכה במתקפה קשה על התקשורת והרשתות החברתיות “שפיזרו שמועות, חצאי אמיתות והמציאו דברים שלא היו ולא נבראו. העובדה היא שמבשך שלושה חודשים אספנו את כל העדויות והראיות הפיזיות האפשריות. עבדנו בצמוד ל-FBI והעברנו להם ולמשרד המשפטים את על החומר”. מקאלה הקפיד להזכיר שוב ושוב כי היה שיתוף פעולה מוחלט עם משרד המשפטים ובעיקר עם התובע הכללי, השחור, אריק הולדר.

 

“בסופו של דבר, מה שקובע זה הראיות הפיזיות, והן לא מקשיבות לשמועות”, אמר מקאלה, “12 חברי חבר המושבעים שמעו 70 שעות עדויות מ-60 עדים. חלק גדול מהעדים שהתראיינו בתקשורת שינו את עדותם יותר מפעם אחת. הצגנו למושבעים את כל העדויות שהיו בידינו ונתנו להם חמש אפשרויות אישום, מרצח בכוונה תחילה ועד הרג בשוגג.


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  

“אין ויכוח שדארן ווילסון גרם למותו של בראון, אבל החוק נותן לשוטרים מרחב תמרון לשימוש בכוח קטלני להגנה עצמית, והמושבעים החליטו שהירי היה מוצדק ואין סיבה להגיש כל כתב אישום נגד השוטר ווילסון”.

 

מקאלה המשיך ותיאר את השתלשלות העניינים כפי שסיכם אותה חבר המושבעים: “ב-9 באוגוסט, בשעה 11:53 הוזעק השוטר ווילסון לטפל במצב חירום. בדרך שמע בקשר על גניבה של סיגריות מחנות סמוכה, וקיבל תיאור של החשודים: שני גברים שחורים, אחד מהם לבוש חולצה לבנה וחובש כובע מצחיה אדום. כשסיים לטפל במקרה החירום ראה שני גברים שחורים המתאימים לתיאור הולכים באמצע הרחוב. הוא האט את מכוניתו והורה למר בראון לזוז למדרכה, בין השניים הוחלפו מספר מלים ולאחר מכן היה מאבק קצר כאשר השוטר ווילסון עדיין נמצא ברכב. השוטר ירה פעמיים לכיוונו של בראון, שהחל לברוח. השוטר יצא מהרכב והחל לרדוף אחריו. בראון עצר, הסתובב והתקדם לעבר ווילסון, שהמשיך לירות והרג אותו”.

 

הצהרתו של מקאלה, שנמשכה יותר מ-20 דקות, התעלמה מהעובדה שבראון היה בלתי חמוש. לגבי הטענה כי בראון הרים ידיים כשווילסון ירה בו, אמר התובע: “אין לכך הוכחות חותכות. צריך לציין שכל העדים שהעידו כי בראון התקדם לכיוונו של ווילסון, היו שחורים”. חבר המושבעים עצמו הורכב מתשעה לבנים ושלושה שחורים, אבל תוצאות ההצבעה נותרו חסויות.

 

מיד לאחר ההודעה ניסה נשיא ארה”ב, ברק אובמה, להרגיע את הרוחות כשציטט את הוריו של מייק בראון אשר קראו להפגנות שקטות ואמר כי זו הזדמנות להפיק לקחים ולחפש דרכים לשפר את היחסים בין שוטרים לקהילות בשכונות של בני מיעוטים. אובמה מנסה ומתקשה למצוא דרך ביניים בין היותו הנשיא השחור הראשון להיותו פשוט נשיא, והתמקדותו בקריאות להפגנות שקטות זכתה לתגובות קשות מאוד מצד הפעילים השחורים ברשתות החברתיות.

 

הוריו של מייק בראון פירסמו הודעה בה הביעו אכזבה עמוקה מכך שהאיש “שהרג את הילד שלנו לא יעמוד לדין על מעשיו. אנחנו מבינים כי רבים מאוכזבים כמונו, אבל אנחנו מבקשים מכולם לתעל את התסכול בדרך שתוביל לשינוי חיובי. בואו לא רק נעשה רעש, בואו נעשה הבדל”. עורכי דינו של דארן ווילסון מסרו בהודעתם כי הם מודים לחבר המושבעים שקבע כי “השוטר ווילסון פעל בהתאם להכשרה שקיבל ובהתאם לחוק”.

 

ווילסון עדיין עשוי לעמוד בפני תביעה אזרחית ובהודעה שפירסם התובע הכללי, אריק הולדר, נאמר כי חקירת משרד המשפטים נמשכת, אבל נראה שהסיכויים לתביעה כלשהי נגד ווילסון קלושים. השלב הבא מבחינתו הוא להחליט איזה עיתונאי ישלם לו הכי הרבה כסף תמורת הראיון הבלעדי הראשון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגנות בפרגוסון נגד החלטת חבר המושבעים
צילום: רויטרס
מומלצים