שתף קטע נבחר

בלי סטרואידים: הנחיות חדשות לטיפול בברונכיוליטיס

אלפי ילדים חולים בה מדי שנה - אך הטיפול הנפוץ היה שגוי: האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, ובעקבותיו החברה הישראלית לרפואת ריאות, יצאו במסמך הנחיות חדשות לטיפול בברונכיוליטיס, דלקת ריאות ויראלית, המסוכנת במיוחד בתינוקות. הטיפול החדש מתמקד באינהלציות של מי מלח בריכוז גבוה

זו אחת המחלות השכיחות ביותר בתינוקות, והיא עשויה להידרדר לסכנת חיים: ברונכיוליטיס, דלקת ריאות ויראלית, תוקפת מדי חורף אלפי תינוקות וגורמת למצוקה נשימתית קשה ביותר, לאישפוזים ולעתים לסכנת חיים.

 

בשנים האחרונות הייתה מחלוקת באשר ליעילות הטיפולים, ובאחרונה האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, ובעקבותיו החברה הישראלית לרפואת ריאות בילדים, יצאו בהנחיות לרופאים כיצד יש לטפל במחלה.

 

אחד הגורמים המרכזיים לברונכיוליטיס הוא נגיף ה-RSV, הפעיל בתקופת הסתיו והחורף, כשהמקבילה שלו, נגיף ה-HMPV, פועל דווקא בתקופת האביב. לרוב גורמים הנגיפים הללו למחלה קלה שתסמיניה חום, נזלת ושיעול, הנעלמים בתוך מספר ימים. אלא שבחלק מהמקרים המחלה מידרדרת לכדי קוצר נשימה קשה.

 

בשל העובדה שהמדובר במחלה נגיפית, אין כל טיפול המכחיד אותה, שכן אנטיביוטיקה פועלת על חיידקים בלבד. רופאים רבים נוהגים להורות על טיפול באינהלציות ונטולין וסטרואידים, בדומה לטיפול בהתקף אסתמה, אך הוכח כי טיפול זה אינו יעיל.

 

על פי מסמך ההנחיות החדש, אבחנת ברונכיוליטיס תיעשה על ידי בדיקת רופא, ואין עוד צורך לבצע צילום חזה בחשד למחלה, אלא אם כן קיימת החמרה במחלה או כאשר יש חשד לזיהום חיידקי. בהנחיות מובהר כי הטיפול באינהלציות ונטולין ובסטרואידים אינו מקצר את זמן ההחלמה, את הצורך באישפוז ואת משך האישפוז. עם זאת, מבהירים המומחים, קשה לעתים להבחין בין ברונכיוליטיס לבין קוצר נשימה על רקע אסתמה, ולכן ניתן לבצע נסיון טיפולי בונטולין ובסטרואידים, שעשוי להביא להקלה על התינוק. אם לא חל שיפור לאחר שתי מנות טיפול, סביר שהמדובר בברונכיוליטיס ולא באסתמה, ולפיכך אין להמשיך ולטפל בונטולין או בסטרואידים.

 

הטיפול המרכזי בברונכיוליטיס צריך להיעשות באמצעות מתן אינהלציות של סלאיין בריכוז גבוה של 3%. מדובר בתמיסת מי מלח המביאה להגברת הלחות בדרכי האוויר ומסייעת לסילוק הכיח. את האינהלציות יש לבצע בתדירות של שלוש עד שש פעמים ביממה. מחקרים הראו כי שימוש בסלאיין בריכוז 3% יעיל יותר מסלאיין רגיל (בריכוז 0.9%) ומקצר משמעותית את משך ההחלמה.

 

על פי ההנחיות, תינוקות הסובלים מברונכיוליטיס קשה זקוקים לאישפוז והשגחה רציפה, כולל מדידות רוויון החמצן בדם באמצעות "מד סטורציה" המודבק על האצבע. תינוק המתקשה בנשימתו צריך טיפול בחמצן. כאשר יש החמרה נוספת במצב התינוק, הגורמת לתמט של הריאה, יש לשקול טיפול בפיזיותרפיה.

 

תינוקות הסובלים מברונכיוליטיס נוטים לאכול פחות. במקרים אלה יש צורך לתת עירוי נוזלים, או מתן כלכלה ישירות לקיבה באמצעות צינור "זונדה".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ברונכיוליטיס. אין טיפול שמכחיד אותה
צילום: shutterstock
מומלצים