שתף קטע נבחר

הלילה: מטר מטאורים הג'מינידים

כשעתיים לאחר חצות "יחלוף" מטר עשיר על שם התאומים קסטור ופולקס בשמיים, אך תנאי מזג האוויר בישראל ימנעו צפייה

בסוף השבוע ייראה מטר המטאורים ג'מינידים, הנובע מקבוצת תאומים (ג'מיני) ושיאו ב-14 בדצמבר. מטר זה הוא אחד ממטרות המטאורים העשירים ביותר והקצב הצפוי בשיא הוא כ-120 מטאורים בשעה (הקצב הוא תאורטי והוא מחושב לקצב שהיה נראה לו נקודת המוצא של המטאורים מצויה מעל הראש כאשר תנאי התצפית אופטימליים). אלא שהשנה הירח זורח לקראת חצות הלילה ואורו יפריע לצפייה במטר בחלקו הראשון של הלילה.

מטר מטאורים במצפה רמון, אוגוסט 2013 (צילום: סתו חבצלת) (צילום: סתו חבצלת)
מטר מטאורים במצפה רמון, אוגוסט 2013(צילום: סתו חבצלת)

שמו של המטר נובע מקבוצת ג'מיני, שמה הלטיני של קבוצת תאומים הזורחת באופק המזרחי עם רדת החשיכה בישראל ומגיעה לרום מרבי, כמעט בזנית, כשעתיים לאחר חצות, כך שבחציו השני של הלילה אפשר לצפות למטר עשיר שכאמור יופרע בגלל אורו של הירח. שיא המטר צפוי בשעות הצהריים דווקא ביום ראשון (14:00 שעון ישראל) ב-14 בחודש ולפיכך השיא עצמו לא ייראה מישראל, ותנאי מזג האוויר בסוף השבוע יגבילו עוד יותר את הצפייה.

 

מקורם של המטאורים הוא בחלקיקי אבק שמסתם אינה עולה על חלקיקי הגרם. המטאורים המשויכים למטר הג'מינידים נעים במהירות בינונית של 35 ק"מ לשנייה ומקורם באסטרואיד פאתון ובכך הם נבדלים ממרבית מטרות המטאורים שמקורם בשביטים. חלקיקי האבק נשרפים כליל לאחר כניסתם לאטמוספירה ואינם מגיעים לפני הקרקע. הקצב התיאורטי של הג'מינידים הצפוי לשיא המטר הוא יותר ממאה מטאורים בשעה. בסוף השבוע לפני השיא צפויים להיראות כמה עשרות מטאורים בלילה. חשוב להדגיש, שאין הכוונה לתופעה המזכירה מטר, אלא שמספר המטאורים הנצפים בלילות של מטר מטאורים גבוה בהרבה מהממוצע, ובמקרה של מטרות "טובים" מדובר בחוויה.

 

המטר הנוכחי נובע כאמור מקבוצת ג'מיני. מכיוון שהירח זורח לקראת חצות הלילה, השעות הטובות ביותר לצפות במטר הן לפני חצות. אולם, גם כאשר הירח יזרח, עדיין יהיה אפשר להבחין במטאורים הבהירים. קבוצת תאומים זורחת בכיוון מזרח ולכן זהו הכיוון שממנו ינבעו המטאורים, אם כי אפשר יהיה לראותם גם אם שוכבים ומביטים לרום השמים.

 

קסטור ופולוקס

קבוצת תאומים קיבלה את שמה הודות לשני הכוכבים הבהירים המציינים את ראשי התאומים – קסטור (הצפוני יותר) ופולקס שהוא הדרומי יותר והבהיר מבין השניים, אף על פי שהוא מצוין באות היוונית בתא (קסטור מצוין כאלפא). קסטור הנראה לעין ככוכב בודד הוא למעשה מערכת של שישה כוכבים החגים זה סביב זה. בטלסקופ טוב אפשר יהיה להבחין שקסטור מורכב משני כוכבים בהירים הצמודים זה לזה וכמעט לא ניתנים להפרדה. כל אחד מהצמד מורכב משני כוכבים, ואי-אפשר להפריד בין בני הזוג באמצעים אופטיים. הזוג השלישי ייראה ככוכב אדום המרוחק יחסית מהצמד הבהיר. הוא נראה ככוכב בודד אך מדובר בצמד של ננסים אדומים, שהם השמשות הקטנות ביותר הקיימות. כל המערכת מצויה במרחק של 52 שנות אור מכדור הארץ.  

 

מטר המטאורים המשמעותי הבא שייראה מישראל יהיה מטר המטאורים קואדרנטידים ששיאו צפוי בין 3 ל-4 בינואר 2015.

 

ספר האסטרונומיה השלם לשמי ישראל לשנת 2014, מפת כוכבים מסתובבת להורדה, חדשות אסטרונומיה, ספר ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים