שתף קטע נבחר

לקראת חנוכה: לעבור את החג בלי לקבל צרבת

החג הכי חורפי שלנו, טומן בחובו מלכוד - אנחנו לא יכולים בלי הסופגניות והלביבות, אבל אחר כך נאלצים לסבול מצרבת. למה זה קורה לנו ומה יפתור את הבעיה?

חנוכה הוא אחד החגים השמחים שיש - אבל מאכלי החג עלולים לגרום לנזקים. מעבר לתוספת הקלורית שעשויה להתווסף למשקלנו, מדובר גם בתופעות מעיקות ואפילו כואבות כמו צרבת.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

"צרבת היא בעיה רפואית שכיחה ביותר, ואנשים רבים נאלצים להתמודד עימה במהלך חייהם. התסמינים המרכזיים של צרבת כוללים תחושת בערה בחזה, עליית תוכן חומצי ובנוסף תיתכן צרידות וכאב בגרון.

 

"תסמינים אלו גורמים לסבל רב, ופוגעים באיכות החיים של הסובלים מהתופעה. ע"פ מחקרים רפואיים, כ-30% מהבוגרים סובלים בתדירות כזו או אחרת מצרבת", מסביר ד"ר מנחם מושקוביץ, גסטרואנטרולוג בכיר במרכז הרפואי תל אביב.

 

הוא מסביר כי הצרבת נגרמת מעליית חומצה מן הקיבה אל חלקו התחתון של הושט וגירוי הרירית העוטפת אותו. צרבת היא הסמן העיקרי של החזר קיבה ושט. תסמונת זו מאופיינת בהחזרת תוכן הקיבה אל תוך הושט ולעתים אף ללוע ולדרכי הנשימה העליונות. הגורם העיקרי לתסמונת הוא תפקוד לקוי של הסוגר הושטי התחתון.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

בריאות העיניים בחורף: הבעיות והטיפולים

בגלל הקור: מחלות החורף של העור

החורף התחיל: הכינו את ארון התרופות הביתי

 

איך אפשר להימנע?

לדבריו, ההתמודדות עם צרבת אינה פשוטה, אך ניתן בהחלט לצמצם את השפעותיה ולמנוע את הסבל הרב הכרוך בה. ראשית, מומלץ לבצע מספר שינויים באורח החיים באמצעותן ניתן להפחית את תכיפות הופעת הצרבת.

 

בין השינויים שעשויים למתן את התופעה ניתן להזכיר: ירידה במשקל, הפסקת עישון והפחתה בצריכת אלכוהול והימנעות מצריכת מוצרי מזון שונים כגון מזונות שומניים וממשקאות שמכילים קפאין. מומלץ גם לא לשכב מיד לאחר אכילת ארוחה דשנה ובמשך כשעתיים-שלוש ולהקדים את ארוחת הערב מספר שעות לפני השינה.

 

שירלי קטרון, רוקחת ודיאטנית סופר-פארם, מוסיפה כי מומלץ גם לאכול ארוחות קטנות במהלך היום ולוותר על מאכלים חריפים אם הם גורמים לאי נוחות.

 

טעימות אבל עלולות לגרום לצרבת (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
טעימות אבל עלולות לגרום לצרבת(צילום: צביקה טישלר)

 

תכשירים שיעזרו

קטרון מפרטת את סוגי התכשירים שיכולים להעלים את הצרבת:

 

תרופות להקלה מיידית: הקבוצה הזו מכילה תרופות ללעיסה או מציצה, על בסיס סידן (טאמס, N- צרבת, צרבת X), על בסיס מגנזיום וסידן (רני),

בנוזל- על בסיס מגנזיום ואלומיניום (מאלוקס ומאלוקס פלוס שמטפל גם בתופעות של נפיחות בבטן, קיים גם בכמוסות וגם בנוזל).

 

תרופות בעלות פעילות ממושכת יותר: הקבוצה הזו מכילה תרופות לבליעה כמו גסטרו, פמוטידין. לתרופות אלו יש, כאמור, פעולה ממושכת יותר בהשוואה לסותרי החומצה המיידיים אך תחילת השפעתן מעט ארוכה יותר.

 

תרופות חדישות יותר היעילות לטווח ארוך: הקבוצה הזו מכילה תרופות כמו אומפרדקס z ולוסק. מומלץ לקחת אותן חצי שעה לפני ארוחה. בנוסף אם משתמשים בהן לתקופות ממושכות - רצוי לבדוק את רמות B 12 כי הן עלולות להוריד את הרמה שלו בדם.

 

התנהגות מונעת

קטרון מסבירה איך ניתן להימנע מהתופעה הכואבת:

 

העדיפו סופגניות אפויות על מטוגנות.

 

העדיפו סופגניות קטנות על גדולות.

 

העדיפו סופגניות ללא סוכר, מופחתות שומן ואף מקמח מלא.

 

ותרו על המילוי המתוק בסופגנייה.

 

ד"ר מושקוביץ מוסיף כי מומלץ גם  לא להפריז בשתיית אלכוהול – שתיית יין מהווה גורם נוסף לצרבת. אלכוהול עלול להחליש את הסוגר הוושטי התחתון שמטרתו למנוע את חזרתן של חומצות הקיבה לוושט. בנוסף, אלכוהול מגביר את ייצור חומצות הקיבה.

 

לדבריו, גם תרופות סבתא יעילות – "קיימת סברה, כי ניתן להקל על הצרבת בעזרת מזונות כגון שקדים או חלב. אמנם מזונות מסוימים יכולים להקל על הצרבת, אולם מדובר לרוב בהקלה רגעית בטווח המיידי.

 

"בטווח הארוך, טיפול בצרבת שמתבסס רק על מזונות מסוימים עלול להזיק. לסובלים מצרבת באופן קבוע, או אלו היודעים שאוכל מסוים גורם להם לצרבת, הפתרון המומלץ כיום הוא מניעת הצרבת מראש, למשל בעזרת תרופות המיועדות לכך", הוא אומר.

 

לגבי שתיית חלב כפתרון להפחתת הצרבת – הגישה היום היא לא להמליץ על כך. אומנם חלב, בהיותו משקה בסיסי, משפר את תחושת הצרבת בטווח המיידי, אולם בטווח הארוך שתיית חלב עלולה דווקא להגביר את יצירת החומצה בקיבה ובכך להחמיר את הצרבת.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: mct
איך להיפטר מהצרבת?
צילום: mct
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים