שתף קטע נבחר

שימו שמן, שמן זית

חג החנוכה הגיע ועימו נקיפות המצפון הרגילות סביב אכילת סופגניות ולביבות. כדי לעזור לכם להרגיש יותר טוב, קבלו מדריך לשמנים טובים ורעים, ומה זה בדיוק שמן קוקוס

נתחיל מקבוצת השמנים הפחות בריאים, שמני הירקות. הם גבוהים מאוד בחומצות אומגה 6 שזה דבר טוב והכרחי, אולם הוא חייב להיות בכמות יחסית לאומגה 3. היחס בין אומגה 6:3 צריך להיות 3:2-4:1 לטובת השש, אבל בשמני ירקות אנחנו מגיעים ל 15:1 ויותר מכך. הסיבה שצריך יחס קטן יותר היא שבמצב בו היחס גדול ממה שהגוף צריך, האומגה 6 יוצרת דלקתיות ומפרה את האיזון. דלקתיות בגוף מתבטאת בכאבי שרירים, חוסר יכולת לרדת במשקל בעת דיאטה, פרה-סוכרת ואפילו מחלות אוטמניות. מעבר לכך שמנים אלו נוטים להתחמצן יותר מהר ויוצרים רדיקלים חופשיים בגוף, שזו כבר בעיה גדולה יותר. השמנים על בסיס ירקות הם: שמן תירס, שמן קוקוס, חמניות, סויה, דקלים ובוטנים.

 

ישנם שמני ירקות שנחשבים ליוצאי דופן כגון שמן זית, קוקוס וזרעי ענבים.

 

שמן זית עשוי מפרי עץ הזית ולכן נחשב לשמן ירקות, אולם הוא מכיל כמות גבוהה של שומן לא רווי העוזר לוויסות היחס בין כולסטרול רע לטוב, ושומר על מערכת הלב וכלי הדם. במאמר אחר כתבתי על כך שצריך שומנים כדי לאבד שומנים, והכוונה הייתה לאבוקדו, אגוזים ושמן זית, שעוזרים במטבוליזם של השומנים בגוף. עם זאת, ברגע ששמן זית מגיע לטמפרטורות גבוהות הוא מתחיל לעשן - כלומר השמן נשרף ואז נוצרים רדיקלים חופשיים שאותם אנחנו לא רוצים בגוף. לכן לא מומלץ לבשל בטמפרטורות גבוהות עם שמן זית.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

שמן קנולה מופק מזרעי לפתית, גם הוא נחשב לשמן ירקות ובריאותו תמיד מוטלת בספק על ידי אנשים רבים. שמן קנולה הוא ברובו שומן לא רווי והבעיה איתו היא התהליך שהוא עובר. מדובר בתהליך מעובד מאוד לעומת שמן זית, שעובר כבישה קרה ללא מגע חום ובכך נמנעים רדיקלים חופשיים בשמן. מעבר לכך שהגידולים מרוססים ומהונדסים גנטית וכל זה נכנס ישירות לבקבוק השמן שלכם.

 

ועכשיו תקום צעקה על כמות השומן הרווי בשמן הקוקוס, שהוא הלהיט החדש בשוק. לשמן קוקוס יש חומצות שומן רוויות ובכמות מאוד גבוהה, ולכן הוא מוצק בטמפרטורת החדר כמו חמאה למשל. מולקולות השומן הרווי של הקוקוס קצרות יותר מאחרים, מה שעוזר לגוף שלנו לפנותו למקום הנכון, אבל עדיין מדובר בכמויות ממש גבוהות. המאמינים בשמן קוקוס טוענים כי הוא יכול למנוע אלצהיימר, לעזור לרדת במשקל ושמירה על עור פנים ושיער בריא ורענן. המתנגדים טוענים שהוא יותר גרוע מחמאה ואפילו יותר ממרגרינה, ויכול לגרום לבעיות בלב ובכלי הדם.


 (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
(צילום: shutterstock )

 

אז מה האמת? במחקרים נמצא כי לשמן קוקוס בכבישה קרה יש אפקט חיובי על הכולסטרול הטוב והרע והוא מאזן את שניהם. הוא אמנם שומן רווי כמו חמאה או בשר, אבל הוא לא מוסיף לנו כולסטרול רע, יכול להתבשל בטמפרטורות גבוהות והוא פרווה, כלומר אפשר להשתמש בו במאפים ובישולים רבים.

 

אז לאכול איתו כן, לא בהגזמה, הכל במינון הנכון. זיכרו שמדובר בשחקן חדש בשוק המזון אז עדיין קשה לדעת את השפעותיו לטווח הארוך.

 

ומה לגבי טיגון סופגניות ולביבות? טיגון הוא לא דבר בריא, כך שכל שמן שבו נשתמש מלבד שמן זית התוצאה תהיה דומה ולא ממש בריאה. אבל כמו כל דבר בחיים, מינון זה הכל. שתיים-שלוש סופגניות בשנה לא יהרסו לרובנו את הבריאות, אבל אפשר לגוון בלביבות אפויות מירקות או קטניות. חג חנוכה שמח!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמן טוב או רע?
צילום: shutterstock
מומלצים