שתף קטע נבחר

על הגג: איך תימנעו מהוצאה מיותרת על איטום

ודאו שמתקיני דודי שמש לא גורמים נזק לגג, נקו את המרזב ואל תהססו להזמין בעל מקצוע – כי במקרה של תקלה חמורה תצטרכו לשלם הרבה כסף

גם אם הזמנתם את האיטום הכי יקר ואיכותי בעזרת בעל מקצוע אמין, עדיין יכולות להיווצר תקלות. בכל פעם שבעל מקצוע מגיע להתקין מזגן, להחליף קולטי שמש, או להתקין דוד חדש, האיטום בסכנה. לרוב, הבעיה תהיה נקודתית, אבל במקרה של הזנחה המים שחודרים יכולים לגרום לנזק בלתי הפיך לכל סוג (שוב) איטום, ואף לנזק של עשרות אלפי שקלים למבנה.

 

עוד בנושא:

איטום גגות בבניין משותף: מי משלם?

איטום דירות מגורים: מה חשוב לדעת

מחירון האיטום המלא

 

למה יש תקלות נקודתיות באיטום?

"תקלות באיטום יכולות להיגרם מכל מיני סיבות", מסביר ניק בנובייב מדור איטום. "זה לא בהכרח קשור לסוג האיטום, כי גם בסוג האיטום החזק והטוב ביותר יכולים להתגלות כשלים.

 הסיבה לכך היא שאחרי התקנת האיטום על הגג, מגיעים בעלי מקצוע אחרים ומתקינים על הגג דודי שמש, מתקנים צנרת, קודחים במעקה שסביב הגג ומניחים קולטי שמש בצורה שפוגעת באיטום".

 

עדן זוהר מחברת הבונה אומר כי הזנחה בתחזוקת הגג עלולה לגרום לתקלות. "אם לא מקפידים על תחזוקה שוטפת, והמרזב נסתם למשל, וישנה שלולית מים גדולה לאורך זמן על הגג, היא יכולה לגרום לפגיעה בחומר האיטום, ולכשל נקודתי באזור" . 

 

איך אפשר למנוע תקלות?

במוקד השירות של המקצוענים מסבירים כי יש לא מעט פעולות שניתן לעשות על מנת לשמור על תחזוקה מיטבית של האיטום, החל מתשומת לב לתקלות בתחילת דרכן ועד להזמנת בעל מקצוע לפעולות תחזוקה אחת לשנה.

 

תקינות המרזב. "כדי למזער את הסיכוי לסתימת המרזב, ניתן להתקין רשת סינון", אומר בנובייב. "הרשת עולה בסך הכול 15-7 שקל, והיא יכולה להגן על המרזב מפני סתימות. העניין הוא שחייבים להקפיד כל שנה לפני החורף לבדוק את תקינות המרזב, כי עלים יכולים לסתום את הרשת עצמה, ואז הנזק יהיה לא פחות חמור. אם ממילא מגיע בעל מקצוע לביקור שנתי, בעלות של כ-200 שקל, אז כדאי באותה ההזדמנות לבקש ממנו כבר להתקין את הרשת. אזור המרזב הוא האזור הכי רגיש בגג, בגלל שכל השיפועים בגג מובילים אליו. לכן חשוב מאוד לדאוג שהאיטום בסביבתו יהיה תקין".

  

להקפיד לתקן מיידית תקלות שנראות "זניחות". בנובייב: "לעתים בזמן הלחמת היריעות נוצרים מקומות שבהם יש חלקי זפת כהים. כדאי לצבוע בחומר אקרילי את חלקי הזפת הגלויים לעין, כשנה לאחר התקנת היריעות הביטומניות. בנוסף, כל מקרה של קרעים או פגיעות שנגרמו במהלך הזמן, חייב להיות מטופל מיידית. ברגע שחודרים מים אל מתחת לשכבת האיטום, היא יכולה להתפשט ולנתק את שכבת האיטום מהתשתית במשך הזמן.

 יש לבדוק בבדיקה התקופתית שאין כשלי איטום, שהיריעות אטומות גם באזור המחבר את הגג עם המעקה לכל אורך המסגרת, ושלא נפערו סדקים או קרעים באיטום הקיים. אם מטפלים בבעיה כשהיא קטנה, זה יכול למנוע את הצורך בהחלפת כל מערכת האיטום על הגג".

 

זוהר מוסיף: "אם מדובר בגג רעפים, אחת לכמה שנים מומלץ לאטום את הרוכבים המחברים את הגג בשני קצותיו. אם מדובר בגג בטון, שנאטם ביריעות ביטומניות, חשוב לעבור ולבדוק שכל התפרים של היריעות מחוברים היטב. אם מדובר בגג שאטום בזפת, חשוב למרוח כל שנה חומר מלבין (סיד) ולא לדחות את העניין. זפת חשופה מתבלה במהירות, בייחוד בחודשי הקיץ. אם מדובר בגגונים קטנים, חשוב לבדוק שהפח שמחבר את הקיר לכיסוי של הגגון אטום היטב".

 

להקפיד על ניקיון הגג. "אם הגג נמצא בסביבת עצים", אומר זוהר, "מומלץ לבדוק אחת לשנה שהמרזב לא נסתם מעלים. במקרים אחרים, מספיק לבדוק אחת לשנתיים-שלוש".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

התקנה נכונה של מזגנים, דודי שמש וקולטים. בנובייב: "חשוב מאוד להקפיד שבעלי המקצוע אחרים שמגיעים לגג להתקין דודי שמש, מזגנים וקולטים יניחו אותם על גבי אבני מדרכה או אריחים, ומתחתיהם להקפיד על שכבה או שתי שכבות של יריעות ביטומניות. זה אמור למנוע פגיעה. בנוסף, כשמגיעים בעלי מקצוע, חשוב להקפיד שלא ישאירו על הגג שום דבר שיכול לפגוע לאורך זמן בשכבת האיטום. הגג צריך להיות נקי מדודי שמש ישנים, מחלקי צנרת, מכבלים של חשמל ומכלי עבודה שיכולים לאורך זמן בשמש להתחמם ולהמיס את חומר האיטום".

  

ואם כבר נגרם נזק - מה עושים?

לא צריך למהר להחליף את כל מערכת האיטום של הגג. במוקד השירות מסבירים: "במקרים רבים, אם העבודה המקורית נעשתה בצורה טובה ומקצועית, ניתן לתקן רק את הכשל הנקודתי, אם מאתרים אותו בזמן. לכן חשוב להקפיד לשמור את הקבלה ואת תעודת האחריות מקבלן האיטום שביצע את העבודה המקורית".

 

בנובייב: "אם הכשל הוא בגג עם יריעות, ניתן לפתוח את האזור הבעייתי ולכסות אותו בטלאי. אם מדובר בבעיה בחיבורים של

 צנרת, אפשר לאטום נקודתית רק את האזור ממנו חודרים מים. אם הבעיה היא בסדקים בקירות ובמעקות שסביב הגג, מתקנים את כשל האיטום שבהם, מפני שמים שחודרים דרך הקירות יכולים להגיע מתחת לשכבת האיטום ולגרום לה נזק רב".

 

ומה צריך לעשות אם מתגלות נפיחויות מקומיות בחומר האיטום? "אם יש נפיחויות מקומיות קטנות ביריעות הביטומניות, אין צורך לטפל בהן", אומר זוהר. "אבל אם הנפיחות היא מעל גודל של כ-20 ס"מ, כדאי לקרוא לבעל מקצוע שיפתח את הנפיחות, וילחים באזור טלאי של יריעה ביטומנית. בועות אוויר שמתגלות בגגות שנאטמו עם חומר אקרילי או עם זפת, חייבים לתקן מיידית, כי הם הרבה יותר רגישים מיריעות ביטומניות".

 

מחפשים קבלני איטום בפיקוח? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איטום גג. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים