שתף קטע נבחר

תוניסיה: "לא יודעים מראש מי יהיה הנשיא"

חלוצת מהפכות "האביב הערבי" בוחרת נשיא בצעד נוסף להשלמת המעבר לדמוקרטיה. המועמדים - איש המשטר הישן באג'י א-סבסי והנשיא ופעיל זכויות האדם מונאספ אל-מרזוקי. ברקע: מצב ביטחוני רעוע ומשבר כלכלי. עיתונאית תוניסאית ל-ynet: "בין לחם, תרופות וזכויות אדם, אנחנו בוחרים בלחם"

מבחן גדול לדמוקרטיה השברירית בצפון אפריקה: אזרחי תוניסיה הולכים היום (יום א') לקלפיות כדי לבחור בסיבוב שני את נשיאם הבא. 5.3 מיליון בעלי זכות בחירה יצביעו בין שני מועמדים - באג'י א-סבסי, סמל המשטר הישן של הרודן זין אל-עבדין בן-עלי, ומונאספ אל-מרזוקי, פעיל זכויות האדם הוותיק שעלה לשלטון לאחר המהפכה ב-2011.

 

עוד חדשות בעולם :

הרדיפה בשיא: ההומואים במצרים מתחבאים

שוטרים נרצחו ב-NY: 'נקמה על הרג שחורים'

 

הסיבוב השני לנשיאות הוא הליך הבחירות השלישי שנערך במדינה הצפון אפריקנית בחודשיים האחרונים - אחרי הסיבוב הראשון לנשיאות והבחירות הכלליות - ומהווה שלב אחרון במעברה של חלוצת מהפכות "האביב הערבי" לעבר דמוקרטיה.

 

מועמד לנצח בבחירות. תומכיו של א-סבסי (צילום: AP) (צילום: AP)
מועמד לנצח בבחירות. תומכיו של א-סבסי(צילום: AP)
יום הבחירות נפתח יממה אחרי שחמוש ירה בחייל בסמוך לעיר אל-קירוואן ופצע אותו ואז נורה למוות. איסאלמיסטים קיצונים בתוניסיה הבטיחו באחרונה שיבצעו תקיפות נגד כוחות הביטחון המקומיים. על פי הרשויות המקומיות, קרוב לעשרת אלפים חיילים ושוטרים אמונים על אבטחת הקלפיות ברחבי המדינה. כמה תחנות הנמצאות בגבול עם אלג'יריה ייפתחו לכמה שעות בלבד בגלל רגישות ביטחונית.

 

דאעש התנקש באנשי אופוזיציה

רק לפני כמה ימים פרסמו פעילי ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) סרטון וידאו שבו קיבלו אחריות להתנקשות בשני אנשי אופוזיציה בתוניסיה, שוקרי בלעיד ומוחמד ברהימי. ההתנקשות בשניים הסעירה את המדינה ועוררה ביקורת גדולה נגד האיסלאמיסטים.

 

מבין המדינות שחוות את מהפכות "האביב הערבי", המעבר בתוניסיה למשטר דמוקרטי לא נפגע.

 

"זה חשוב משום שאנחנו לא יודעים מראש מי ינצח, בניגוד לעבר", אמר חאתם דקאלי, עובד בחברת התעופה הלאומית, בשעה שהצביע בפרבר של הבירה תוניס.

 

עשוי לזכות בתמיכת האיסלאמיסטים המתונים. אל-מרזוקי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עשוי לזכות בתמיכת האיסלאמיסטים המתונים. אל-מרזוקי(צילום: רויטרס)

סלפי עם הנשיא הזמני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סלפי עם הנשיא הזמני(צילום: רויטרס)
א-סבסי, בן 88, כיהן כשר בממשלות עבר, ומרזוקי בן ה-69 מונה לנשיא זמני לאחר המהפכה שהפילה מהשלטון את בן-עלי.

 

א-סבסי מועמד לנצח בבחירות לנשיאות אחרי שבסיבוב הראשון בחודש שעבר קיבל 39 אחוזים מהקולות ואחרי שהבטיח להשיב את "כבוד המדינה" לאחר הכאוס שאפיין אותה בשנים הראשונות שלאחר המהפכה והבעיות הכלכליות הרבות. מרזוקי קיבל לעומתו 33 אחוזים בלבד בסיבוב הקודם. הוא הזהיר שבחירה בא-סבסי, שמפלגתו זכתה להישג מרשים בבחירות לפרלמנט באוקטובר, תחזיר את המדיניות האוטוריטרית של המשטרים הקודמים.

 

איש המשטר הרודני של בן-עלי. אסבסי (צילום: AP) (צילום: AP)
איש המשטר הרודני של בן-עלי. אסבסי(צילום: AP)

האיסלאמיסטים המתונים בתוניסיה, שעדיין מחזיקים בכוח גדול במדינה, לא תומכים רשמית באף מועמד, אך נוטים להצביע למרזוקי.

 

בעקבות ההסלמה באלימות ערב הבחירות הפכה סוגיית הביטחון לנושא מרכזי בקמפיין הבחירות לצד המצב הכלכלי הקשה ושיעור האבטלה הגבוה, בעיקר בקרב הצעירים התוניסאים.

 

בתוניסיה הגדירו את הבחירות לנשיאות כמאבק בין "המשמר הישן" לבין "משמר המהפכה". א-סבסי החילוני מזוהה כאמור עם משטרו של בן-עלי ואילו אל-מרזוקי עם תומכי "מהפכת היסמין". רבים מהאזרחים  שמצביעים לא-סבסי הם ממאוכזבי השלטון של "מפלגת א-נהדה" האיסלאמיסטית, שבשנים האחרונות לא הצליחה לשפר את המצב במדינה בתחומים רבים. מנגד, כאמור, תומכיו של אל-מרזוקי חוששים שא-סבסי ישיב את הגלגל לאחור ואת המהפכה לנקודת אפס. 

 

בכל מקרה, בתוניסיה מתגאים בעובדה שהמדינה ממשיכה לצעוד במסלול הדמוקרטי, אך מי שמרגיש שהוא עדיין נמצא מחוץ לתמונה הם הצעירים הרבים שלא מוצאים עבודה ושההבטחות הרבות שניתנו להם לאחר המהפכה עדיין לא מומשו.

 

"הייתי כבר בקלפי ושמתי את הפתק של א-סבסי אף שהוא מהמשטר הישן. הוא יזכה", סיפרה ל-ynet עיתונאית מתוניסיה. "בחרתי בא-סבסי כי הוא התחייב להביא משקיעים למדינה ולשקם את הקשרים של תוניסיה עם מדינות ערביות ללא יוצא מן הכלל". לדברי העיתונאית, "אין לנו זמן לאידיאולוגיה. אנחנו רוצים לחיות. אל-מרזוקי הלך בדרך של מפלגת 'א-נהדה' האיסלאמיסטית והוא המועמד שלה. הוא בודד אותנו בזירה האזורית והבינלאומית". 

 

העיתונאית התוניסאית הוסיפה כי "בין לחם, תרופות וזכויות אדם, אנחנו בוחרים בלחם. אנחנו רוצים ביטחון ואזרחים שעובדים. מי שרוצה לעבוד את האל, שיעשה זאת בביתו. הבעיות שלנו בחברה אינן אידיאולוגיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תומכי המועמד א-סבסי
צילום: AP
מומלצים