שתף קטע נבחר

מהשמנה ועד ADHD: השפעת החיים ברחם על העובר

יותר ויותר מחקרים מצאו קשר ישיר בין מה שעובר על העובר ברחם לבין בריאותו והתנהגותו בהמשך חייו. כיצד משפיע סטרס של האם והאם השמעת מוזיקה לעובר באמת מפתחת את המוח? פרופ' יריב יוגב עם התשובות

בניגוד למחשבה שהייתה מקובלת בעבר, כיום כבר ידוע כי חייו של האדם אינם מתחילים ביום שהוא נולד, אלא תשעה חודשים קודם, בהיותו ברחם אמו. להתנהלות האם בהריון ישנן השפעות על העובר, העשויות להמשך שנים רבות אחרי הלידה ואף לבוא לידי ביטוי בבגרות. יחד עם פרופ' יריב יוגב, מנהל חדרי הלידה, מיון יולדות ומחלקות היולדות בבית החולים "בלינסון", ויו"ר החברה הישראלית לרפואת אם עובר, בדקנו מהן אותן השפעות.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

"האדם הוא זן סתגלן בטבע", מסביר פרופ' יוגב. "ישנן כמה תגובות לשינויים חיצוניים. ישנם שינויים אבולוציוניים שמתרחשים במהלך מליוני שנים, אבל יש גם מנגנון לשינוי מהיר ללא מוטציה ב-DNA". כדוגמה להבדל בין שני סוגי השינויים, מזכיר פרופ' יוגב את התהליך האבולציוני הארוך שעבר האדם בטבע עד שהגענו למצב שאין לנו זנב עוד, ואנו הולכים על שתיים בלבד. מדובר בשינוי גנטי מבני עמוק שהשפיע על זן בני האדם כולו וכדי שיתרחש הוא מחויב להיות בעל יתרון שרידותי.

 

לעומת זאת, השנוי המהיר, אליו מתייחס פרופ' יוגב, בנוי מתגובה למצב חיצוני שבו אין מוטציה או שינוי בחומר הגנטי, אלא רק מתקבל

ביטוי שונה לרצף הגנטי הקיים. כדוגמה לכך הוא מציג ניסוי שנעשה בעכברות בהריון שיצרו להן במעבדה תנאי חיים של קור קיצוני. כתוצאה מכך העוברים שלהן נולדו עם פרווה מרובה כדי להיות מוכנים לקור שבחוץ, למרות שההריון התקיים למעשה בחודשי הקיץ. לשינויים הללו קוראים אפיגנטיקה, כלומר ביטוי שונה של הגנים הקיימים ללא שינוי במבנה ה-DNA.

 

"זוהי תגובה קצרת מועד", מבהיר פרופ' יוגב. "הרחם מהווה עבור העובר סנסור למתרחש בחוץ ובזמן שהעובר גדל בתוכו יש לו יכולת לתת ביטוי רב יותר לגנים שונים, בהתאם למצב ברחם. כך, למשל, אם האמא תאכל במהלך ההריון מאכלים מתוקים ותעלה משמעותית במשקל, המסר שעובר לעובר הוא שבחוץ יש שפע לא נורמלי, והעובר ירשה לעצמו להיות גדול. במקרה הפוך, בימי רעב או מחסור, או כשהאם לא עולה מספיק במשקל, נולדים עוברים רזים מאוד ויקח עוד הרבה זמן עד שיגדלו".

 

היית סטרס בהריון? הילד עלול להפרעות קשב וריכוז

השפעת תזונת האם במהלך ההריון על משקל הלידה של העובר ידועה כבר שנים רבות, אבל החידוש שמציג פרופ' יוגב הוא כי ההשפעה על העובר אינה מסתיימת רק קרוב ללידה אלא נמשכת גם בבגרות. כך, יש סיכון מוגבר למחלות לב ולחץ דם בתינוקות שנולדו לאם שהתבססה על תזונה לא מאוזנת. התופעה מועצמת במצבי "חסר" לכאורה בחיים הרחמיים, בנשים אשר לא אוכלות מספיק במהלך ההריון ולא עולות בצורה מספקת במשקל, ובעיקר באם ה"פיצוי" העוברי של עלייה ניכרת בנשקל היילוד מתרחש בזמן הקרוב לאחר הלידה.

 

"אם בעבר חשבו שמדובר בהשפעה לטווח קצר, היום אנו כבר יודעים שמדובר בהשפעה לטווח ארוך", הוא אומר ומציג את מחקרו של האפידמיולוג הבריטי דיוויד ברקר.

פרופ' ברקר חקר תמותה ותחלואה מיתר לחץ דם, השמנה ומחלות לב. במהלך מחקרו מצא רישומים קפדניים של אחות בעיירת כורים בריטית שרשמה משקלי לידה והתפתחות של ילדי העיירה, שחלקם הגדול מת בגיל צעיר ממחלות לב והשמנה, כפי שהיינו מצפים שיקרה בתרבות שפע ולא בעוני. ההנחה היא כי העוברים הללו נולדו עם פחות תאי לבלב, כליה ולב כדי להיות מוכנים להתמודד עם מצוקה. בעקבות כך, פיתח פרופ' ברקר תיאורייה כי התנאים ברחם עשויים לבוא לידי ביטוי עשרות שנים מאוחר יותר.

 

לא רק תזונת האם משפיעה, אלא גם צריכת אלכוהול וסיגריות. גם סטרס אמהי עלול להשפיע ולגרום, למשל, להפרעות קשב וריכוז אצל הילד והבוגר.

 

-מה ניתן לעשות כנגד לחץ וסטרס? הרי אי אפשר להגיד לאשה בהריון פשוט להירגע

"קשה למדוד סטרס אינדיבידואלי", מסכים פרופ' יוגב. "אך יש היום תרופות רבות, שכבר ידוע שהן בטוחות בהריון, ויכולות למנוע סטרס. רצוי גם להגיע לאיזון הורמונלי עוד לפני ההריון".

 

מוזיקה לעובר? אין הוכחות שזה עוזר

-מה לגבי הגישה האומרת כי השמעת מוזיקה לעובר במהלך ההריון תתרום להתפתחותו?

"עוד לא הוכח שלדבר לעובר או להשמיע מוזיקה קלאסית וליצור אווירה רגועה, באמת תורמים לתינוק. המחקרים בתחום זה הם בעייתיים בשאלת הסיבה והתוצאה. ישנן הטיות סוציואקונומיות המשפיעות על המחקר. יש בעיה במחקרים הללו, כי לא בהכרח ניתו לכמת את ההשפעה בבני אדם ועיקר המחקרים נערכו בחיות מעבדה".

 

נתון מפתיע נוסף קובע כי התנהגות מינית, הן גברית והן נשית, ואפילו משיכה לבני אותו המין, לכאורה עלולה להיות מושפעת כתוצאה מחשיפה להורמונים במהלך ההריון. "ככלל, ההשפעה התוך רחמית על ההתפתחות העוברית אינה מוגבלת רק לעובר ברחם, אלא חוצה דורות והם עשויים להשפיע גם על ילדי העוברים ועל הדורות הבאים".

 

נושא ההשפעה הסביבתית על העובר נמצא עדיין בתהליכי מחקר, ולדברי פרופ' יוגב מתנהלים כיום שני מחקרים גדולים בארצות הברית העוקבים אחרי מספר גדול של ילדים, החל מהרחם ולמשך 25 שנים, במטרה לנסות ולבודד נתונים המשפיעים על בריאות האדם. "כבר הוכח שעל כל דולר המושקע בטיפול בבעיה, אפשר להשקיע סנט במניעתה", הוא מסכם.

  

פרופ' יוגב ירצה בנושא השפעת החיים ברחם על חיינו הבוגרים במסגרת אירועי "אתנחתא" באוניברסיטת תל אביב מחר (ג'), ה-30.12.2014. פרטים נוספים באתר





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החיים ברחם. משפיעים גם על ההתנהגות המינית
צילום: shutterstock
צילום: אוהד רומנו
פרופ' יריב יוגב
צילום: אוהד רומנו
מומלצים