שתף קטע נבחר

ההגשמה האמיתית

גל פלג, שליח השומר הצעיר בצפון אמריקה, מספר על פעילויות תנועת הנוער המטפחת

 

את סוף השבוע האחרון בילו חניכי השומר הצעיר של צפון אמריקה במחנה חורף מזורז בן ארבעה ימים. בין פעילויות שכללו החלקה באבובים על הקרח וטיפוסי צוקים נהנו החניכים גם מפעילות מקורית ו"פעולות" שהתמקדו במורשתו של מרטין לותר קינג. "התמקדנו בשאלות של שיוויון זכויות, תרבויות ודתות", מספר גל פלג, שליח השומר הצעיר בארה"ב וקנדה.

 

פלג, בן 37, הגיע לכאן בשליחות תנועת הנוער לפני כשנתיים והוא אחראי לניהול ופיתוח פעילויות התנועה באיזור. כשהוא מדבר על מורשת השומר הצעיר ועל החניכים איתם הוא עובד, קשה שלא להיסחף בהתלהבות שלו. מה שמפתיע הוא שפלג בכלל צמח בתנועת הנוער העובד. "אני מקיבוץ שדות ים במקור", הוא מספר, "קיבוץ שהשתייך לתנועת הנוער העובד והלומד, לא לשומר הצעיר".

גל פלג ()
גל פלג

"את התואר הראשון שלי עשיתי בתקשורת ויחסים בינלאומיים, ואתהשני בגישור ויישוב סכסוכים", מספר הקיבוצניק לשעבר. במשך שנים עבד פלג במרכז פרס לשלום, שם הוא ניהל את מחלקת הספורט של המרכז. "המטרה של מחלקת הספורט הייתה ליזום שיתופי פעולה בין ישראל לשכנותיה", הוא מסביר. התחנה הבאה במסלול חייו של פלג חיברה בין בני נוער לספורט: במסגרת עמותת "מפעלות", השייכת למועדון הכדורגל של הפועל תל אביב, השתמש פלג באימוני הכדורגל ככלי לחינוך והכשרת בני נוער. "העבודה נעשית באמצעות הכדורגל", הוא אומר, "כשהמטרה היא לא להפוך אף אחד לשחקן מצטיין, אלא להשתמש בכדורגל ככלי לשינוי חברתי. עבדנו עם בני נוער בכלא, עם ילדים שלא ידעו לפני כן לדבר עברית, עם בני נוער עם צרכים מיוחדים. אני", הוא מוסיף, "הייתי אחראי על יחסים בינלאומיים, כשהמטרה שהצבנו לעצמנו הייתה לעשות שימוש בידע ישראלי בתחומים ומקומות שונים בעולם. השתמשנו בכדורגל ככלי התמודדות בהאיטי לנפגעי פוסט טראומה אחרי רעידת האדמה. פעלנו בניגריה, בגרמניה, ועוד ".

 

הניסיון המגוון הזה בעבודה עם בני נוער שונים מנחה את פלג בעבודתו במסגרת תנועת השומר הצעיר, המתמקדת בלימוד ערכים, מנהיגות ואהבת ישראל.

 

"השומר הצעיר נוסד לפני 102 שנה", פלג מספר, "ולארה"ב הגיעה התנועה בשנת 1923. מדובר בשנים ארוכות והתנועה עברה כבר המון גלגולים כאן. פעם המסלול היה מוביל את החניכים להפוך למדריכים ומשם לשלב ההגשמה, כשהגשמה זה עליה לישראל. באמצע שנות השמונים זה התחיל להשתנות. הצרכים השתנו, יכולת הקליטה השתנתה והיו תמורות בחברה היהודית והישראלית כך שעליה לארץ כבר לא הייתה כבר המודל היחידי להגשמה והשתייכות. במשך עשור, אולי יותר, התנועה התמודדה עם השאלה, מה הדבר הבא? היום", הוא מסכם, "המטרה של השומר הצעיר היא לקדם מנהיגות יהודית בתוך הקהילות. כבר לא חושבים בשומר הצעיר שעליה לישראל היא המטרה האולטימטיבית, ההגשמה אולטימטיבית. הדגש עכשיו הוא על המנהיגות הבאה.

"לשומר הצעיר יש שלושה עקרונות ועמודי תווך: ציונות, יהדות וסוציאליזם. הכוונה לציונות חדשה, פרוגרסיבית, יהדות הומניסטית ותרבותית, וסוציאליזם המדגיש ערנות, עזרה לחלש, צדק חברתי ודברים ברוח הזו. כל אלו מבחינתנו מקדמים מנהיגות אשר נשענת על אותם ערכי יסוד. אנחנו מאמינים שאם אתה פעיל לטובת אחד הדברים האלו, אם אתה מוביל קבוצות ומקדם רעיונות חיוביים בנושאים המדוברים תוך שמירה על זהות יהודית – אז זו ה'הגשמה'".

 

את ההגשמה הזו מנהיג פלג בסניפים של השומר הצעיר הפרושים ממונטריאול וטורונטו ועד פילדלפיה, ניו ג'רזי, אלבני ומנהטן. בברוקלין יש לתנועת הנוער חמישה מוקדים שונים, הפועלים במרכזים קהילתיים כמו בתי הכנסת "בית אלוהים" ו"חנה סנש".

 

שכבה החניכים הצעירה כוללת ילדים בגילאי 12-9, והם מכונים "החלוצים". השכבה השניה כוללת בני נוער בגילאי 15-13 המכונים "הצופים" (ללא קשר לתנועת הנוער הנושאת את אותו השם) והשכבה הבאה כבר כוללת את המדריכים, שלדברי פלג עושים עבודה מיוחדת במינה. "פתאום את רואה ילד בן 17 מדריך פעולה ומחבר אותך לדברים כל כך חשובים שבני נוער לא היו נחשפים אליהם או מתחברים אליהם בשום מסגרת אחרת. פתאום יש מישהו שקרוב לגיל של החניכים שמעורר אותם לחשוב אחרת, לראות אחרת, וזה קסם. לקח זמן לבנות את זה. בסוף השבוע האחרון, במחנה החורף, השתתפו 55 חניכים ומנהיגים צעירים. זה עורר בנו הרבה גאווה. הנוער מנהל את התוכנית מתחילתה עד סופה. אנחנו רואים את התהליך שעובר עליהם עם הזמן. יותר ויותר אכפת להם. במחנה יכולנו לשמוע את השיחות שלהם בלילה אחרי כיבוי אורות. הם מאוד מחוברים. שמענו ילדים בני 9 ו-10 מדברים ביניהם, למשל, על הבחירות בישראל. מדהים".

 

פעילות מחנה החורף שהתקיימה בשבוע שעבר היא אחת מתוך ארבעה מחנות בשנה, כשכל אחד מאלה נערך במתכונת מעט שונה בהתאם לארבע עונות השנה. המחנה המשמעותי ביותר הוא מחנה הקיץ, המתקיים במרחק כשעתיים מניו-יורק ואורך בין 3 ל-6 שבועות בשני מחזורים. חברות בתנועת הנוער כוללת תשלום שנתי של 130$ והתשלום להשתתפות במחנות עומד על מחיר התחלתי של 250$.

 

"המחיר הוא סמלי", מסביר פלג. "כשאנחנו רואים את התהליך ומקבלים תגובות מההורים, זה הפידבק הכי גדול שאני יכול לקבל. ההורים מספרים שילד שלא עניין אותו כלום חוץ מטלוויזיה ומחשב התחיל עם הזמן לגלות עניין בקריאת עיתונים, יוזם דיונים, משמיע דעות ובמיוחד מגלה רצון ונכונות ללמוד. זה לא קורה בין לילה. הילדים עוברים תהליך בו הם מעצבים חשיבה ביקורתית ועין בוחנת וזה מבורך".

 

הפעילות בתנועת הנוער המקומית מתקיימת באנגלית, המשלבת מלים עבריות המבטאות את מונחי היסוד של התנועה- "חניך", "פעולה", "מדריך" ועוד. "חמישים אחוזים מבני הנוער שמגיעים אלינו הם ממשפחה שבה לפחות אחד ההורים הוא ישראלי. החצי השני מגיע ממשפחות בהן יש הורים שלא חוו את התרבות הישראלית ושלא קיבלו בעבר את החיבור ליהדות התרבותית. מגיעים אלינו לא מעט בני נוער ממשפחות פרוגרסיביות שלא מוצאות זיקה ליהדות שמתאימה להם, כלומר יהדות שבה השיח פחות דתי".

 

פלג מסכם את השיחה בהזמנה להצטרף לפעילויות של 200 החניכים הפועלים כיום בצפון אמריקה. הפעילויות שונות ומותאמות למיקום החניכים, כשכולן בנויות סביב ערכי המנהיגות הצעירה עליה שוחחנו.

 

האירוע המקומי הבא של "השומר הצעיר" יתקיים ב-1 בפברואר: שילוב של חגיגת ט"ו בשבט והחלקה על הקרח בפארק סלופ בברוקלין. לפרטים: .campshomria.com

 

 


פורסם לראשונה 19/01/2015 21:11

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים