שתף קטע נבחר

איך להעיף את קרדית האבק מהבית

היא נמצאת בכל בית, בעיקר במצעים, שטיחים, ספות מרופדות, וילונות, ארונות בגדים וצעצועים. אז איך נלחמים בקרדית האבק ואיך השמש יכולה לעזור? המקצוענים עם התשובות

היא מתעופפת בחלל הבית, מתמקמת בחדר השינה וגורמת ל-20% מהאוכלוסייה לאלרגיה. אם גם אתם מתעוררים עם נזלת באף, גירודים בעיניים וקשיי נשימה, כנראה שנפלתם קורבן. החדשות הרעות הן שככל הנראה אין דרך להיפטר ממנה, בייחוד לא בישראל עם החום והלחות הגבוהה. אבל החדשות הטובות הן שניתן להפחית משמעותית את התסמינים באמצעות הקפדה על כללי ניקוי והוצאה מהחדר של רהיטים וחפצים מסוימים. לקרוא ולנשום לרווחה.

 

עוד בנושא:

עשו זאת בעצמכם - ניקיון הספה והשטיחים

מחירון ניקוי שטיחים וריפודים

 

"האמת היא שלא ניתן לגמרי לחסל את קרדית אבק הבית", אומר אריק ירון מקליניק-ספות ריפודים ושטיח. "גם אם מקפידים על ניקוי קבוע של הבית, תמיד היא יכולה לחזור.

 אך זו לא סיבה להתחמק מניקיון, אלא דווקא להקפיד לנקות לעתים תכופות יותר".

 

"קרדית האבק היא חרק קטן בגודל מיקרוסקופי, שחי בסביבת בני-אדם" מסביר פרופ' יצחק כץ, מומחה לאלרגיה ולמחלות ריאה בילדים, מנהל המכון לאלגריה אסתמה ואימונולוגיה במרכז הרפואי אסף הרופא ויועץ במכבי שירותי בריאות. "הקרדית ניזונה מקשקשת הנושרת מגוף האדם, וזקוקה לחום וללחות כדי להתפתח. אזור השפלה בישראל הוא אזור עם ריכוז קרדית אבק הבית מהגבוהים בעולם. 20% מהאוכלוסייה אלרגיים לקרדית האבק. מקומות המחייה העיקריים של קרדית האבק הם מזרונים, מצעים, שטיחים, ספות מרופדות, וילונות, ארונות בגדים וצעצועים"

 

פרופ' כץ הוסיף כי בניגוד לדעה הרווחת שקרדית האבק מתמקמת בעיקר בכריות ובשמיכות עם נוצות, היא מצויה גם בשמיכות ובכריות סינתטיות. "גודלה של הקרדית הוא 0.3 מ"מ, והיא אינה חודרת למערכת הנשימה, ואף אינה הגורם הישיר לאלרגיה. הגורם הישיר לאלרגיה הוא הפרשותיה", הוא מוסיף, "התגובה האלרגית לקרדית אבק הבית מתבטאת בעיקר במערכת הנשימה, אף, עיניים וריאות, בהתעטשויות, בנזלת, בעפעפיים נפוחים, גירודים, שיעול והתקפי קוצר נשימה".

 

כיצד למזער נזקים?

האלרגיים מבינכם יכולים למזער את הסיכונים בכך שלא יכניסו לחדר השינה שטיחים, וילונות, או רהיטים מרופדים כלשהם. "כיוון שמזרן הוא הכרח", מוסיף ירון, "יש להקפיד על שאיבה קבועה שלו, ועל כיסוי המזרן בשעוונית שמונעת את חדירת הקרדית אל תוך המזרן עצמו. לגבי כריות ושמיכות פוך (או סינתטי) יש להקפיד לאוורר אותם בשמש בקביעות, שכן השמש מחסלת את קרדית האבק, וחשוב מאוד להקפיד לנער אותם היטב. אחת לשנה מומלץ לשלוח כריות, שמיכות ווילונות לניקוי יבש".

 

קרדית האבק. היזהרו! (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
קרדית האבק. היזהרו!(צילום: Shutterstock)

 

כיצד מתבצע ניקוי המזרן? ירון: "ניקוי יסודי של המזרן מומלץ לעשות אחת לשנה באמצעות שאיבה עם שואב תעשייתי בעל שלושה מנועי שאיבה. לאחר מכן מקרצפים בשמפו עם מכונת הזרקה, קיטור ואדים. ולסיום שואבים ומזריקים אדים על מנת לנקות את הסבון. לאחר מכן, מומלץ לכסות עם שעוונית את המזרן".

 

ומה לגבי שטיחים? "אם ניתן לשלוח את השטיח לניקוי במפעל, זה עדיף", אומר ירון. "במפעלים יש את המנערת שהיא הרבה יותר יסודית ומנקה את סיבי השטיח בצורה יותר יסודית. בחדרים שבהם יש שטיחים מקיר לקיר, מומלץ לשאוב אותם היטב אחת לשבוע, ואחת לשנה לנקות באמצעות שואב תעשייתי".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "לפני שמזמינים בעל מקצוע לניקיון תקופתי כזה, כדאי להציץ במחירון על מנת לקבל מושג ראשוני על התעריף המבוקש.

 לפני תחילת העבודה, לאחר שבעל המקצוע ראה את השטיח או את הספה שעליו לנקות, יש לסגור את המחיר הסופי".

 

את השטיח ניתן לאוורר, אך מומלץ לא להשאיר את השטיחים שעות ארוכות בשמש. "השמש פוגעת בסיבי השטיח ולכן לא מומלץ להשאיר את השטיחים לאוורור בשמש", אומר איתי ג'מל משטיחי חיפה. "גם לא מומלץ לחבוט בהם, כדי לא להרוס את סיבי השטיח. ניתן להסתפק בשאיבה שלהם אחת לשבוע, ובהפיכתם פעם בחודש למשך יום-יומיים על מנת שכל האבק והלכלוך ירדו לרצפה. לאחר מכן, יש לטאטא את הרצפה ולשאוב את השטיח שנית".

 

כשמדובר בספות מרופדות, גם כאן חשוב להקפיד לשאוב אותם עם שואב אבק אחת לשבוע. "אנשים לא מודעים לכמות האבק המצטברת בריפודים. בכל פעם אני מפתיע מחדש את הלקוחות כשאני מראה להם את כמות האבק שהסתתרה בתוך הריפוד" אומר ג'מל.

 

ומה לגבי יתר המשטחים? "קרדית האבק מרחפת בחלל הבית" אומר ירון. "לכן, חשוב מאוד להקפיד על ניקוי משטחים מאבק, וכשעושים זאת מומלץ לנקות אותם עם מטלית לחה, כדי שהאבק ייספג בתוך המטלית".

 

צעצועים? עדיף בחדר משחקים ולא בחדר השינה

נקודת תורפה נוספת שגורמת לפיזור אבק בחלל הבית, היא המזגנים. ירון: "חשוב להקפיד לנקות את הפילטרים של המזגנים אחת לחודש. מעבר לנזק שנגרם למזגן, ברגע שעל הפילטר מצטבר אבק, הוא גורם לפיזור שלו בחלל החדר, מפני שהמזגן גם יונק וגם פולט אוויר".

 

בחדרי ילדים חשובה במיוחד ההקפדה על מינימום של חפצים. ג'מל: "הרבה יותר קל לנקות כשהחדר לא עמוס בחפצים. מעבר לכך, צעצועים מבד או מפרווה יכולים להוות מוקד לקרדית האבק.

 לכן, כדאי להקפיד לשים את הצעצועים בחדר נפרד מהחדר שבו ישנים הילדים. חשוב לזכור שאנחנו ישנים שעות ארוכות ומומלץ להימנע ככל הניתן מהימצאות בסביבה של קרדית האבק".

 

בנוגע לאחסון בגדים ושמיכות פוך מוסיף ג'מל: "מי שנוהג לעשות שימוש בארגז מצעים, כדאי שיארוז את החפצים בשקית ואקום לפני שהוא מכניס אותם לארגז לתקופה ארוכה. לפני השימוש בחפצים, מומלץ לאוורר אותם בשמש".

 

סובלים מאבק? מחפשים מנקה מקצועי? לרשימת המומלצים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים