שתף קטע נבחר

באירופה משנים המלצה: ביספינול A לא מסוכן לבני אדם

אחרי שבאיחוד האירופי המליצו להפסיק להשתמש במוצרי פלסטיק שמכילים ביספינול A, וגרמו לבהלה ולהשלכה של בקבוקי תינוקות וקופסאות אוכל, קובעת רשות בטיחות המזון האירופית כי רמת החשיפה לביספנול A נמוכה בחמישית מהרמה המקסימלית - ואינה מסוכנת לבני אדם בכל הגילאים

דאגתם להחליף את כל הבקבוקים לתינוקות וקופסאות הפלסטיק בשל האזהרות מהחומר ביספינול A? בכלל לא בטוח שהייתם צריכים לעשות זאת: הרשות האירופאית לבטיחות במזון קובעת כי רמת החשיפה לביספינול A, כימיקל המרכיב מוצרים תעשייתיים רבים, אינה מסוכנת לבני אדם בכל הגילאים, והיא נמוכה הרבה יותר מהערכים המקסימליים המותרים.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

ביספינול A הוא כימיקל המצוי ברכיבים רבים בתעשיית המזון, ובהם מוצרי פלסטיק, חשבוניות נייר, קבלות המופקות מכספומטים ומוצרי קוסמטיקה. רמת החשיפה היומית המקסימלית המותרת עומדת על ארבעה מיקרוגרם לק"ג משקל גוף. בהסתמך על הספרות הרפואית, קבעה הרשות האירופאית כי החשיפה היומית לכימיקל נמוכה ביותר, ועומדת על כחמישית מהרמה המקסימלית המותרת. לפיכך קובעים ברשות, הביספינול אינו מהווה סכנה לבני אדם.

 

בהלת הביספינול החלה לפני מספר שנים, בעקבות מחקרים על בעלי חיים שמצאו כי הכימיקל ביספינול A עלול לפגוע בעובר ולגרום לשיבושים בפעילות המערכת ההורמונלית ולהשפיע על המוח וההתנהגות, אף שלא היו הוכחות לכך בבני אדם. גם הקולג' למיילדות וגינקולוגיה כבר הוציא בעבר הנחייה לנשים הרות כי עליהן להיזהר ולהגביל את החשיפה לכימיקלים רבים הנמצאים בפלסטיק, משום שיעברו עוד שנים ארוכות עד שניתן יהיה להעריך את רמת הסיכון מהם.

 

לפני כשנתיים הצביעה הנציבות האירופאית הצביעה פה אחד נגד יצור חומרים המכילים ביספינול A, זאת בעקבות נייר עמדה של האיחוד

האירופי שהראה כי מבקבוקי פלסטיק של תינוקות משתחררים חומרים בתהליך של "נדידה", וביניהם החומר ביספינול A. הוועדה האירופאית קבעה אז כי אין סיכון בבקבוקים לתינוקות, כיוון שכמות החומר הנודד קטנה פי 500 מהכמות שנמצאה כמזיקה בניסויים בחיות.

 

שנה מאוחר יותר הוציא משרד הבריאות הישראלי נייר עמדה שקבע כי חשיפת התינוק לביספינול A נמוכה מהצריכה היומית המותרת, אולם המליץ להחליף בקבוקים ישנים מפלסטיק בחדשים, בשל החשש כי מהבקבוקים הבלויים משתחררות אל מזון התינוקות כמויות קטנות מאוד של חומרים רעילים ובהם הביספינול. המשרד אף הורה לכל בתי החולים להחליף את בקבוקי התינוקות, בהם נעשה שימוש בתינוקות רכים, בבקבוקים חדשים, ללא החומר.

 

בהלת הביספינול A בישראל: בקבוקים וקופסאות הוחלפו

בעקבות שתי ההמלצות הללו החלה בישראל בהלה מפני החומר, והורים רבים השליכו את בקבוקי התינוקות שלהם, ועברו לבקבוקים ללא ביספינול A. היצרנים והייבואנים של בקבוקי התינוקות יישרו קו עם ההורים, והחלו גם הם לייבא בקבוקים ללא החומר - כשהם מכריזים על כך בגדול בפרסומות ועל האריזות.

 

גם מבוגרים, והורים לילדים גדולים יותר, נכנסו לפאניקה, בשל החשש כי החומר ביספינול A עלול לנדוד בזמן חימום של מזון בקופסאות פלסטיק. רבים נטשו את קופסאות הפלסטיק הפשוטות והזולות, ועברו לרכוש קופסאות ייעודיות ללא ביספינול A - קופסאות יקרות הרבה יותר.

 

"גם אני וגם ילדיי אוכלים ארוחת צהריים בעבוד ובמוסדות הלימוד, ובעקבות האזהרות החלפנו את כל קופסאות האוכל בבית", מספרת אמא לשלושה.

"בעוד שהקופסאות הפשוטות, שמכילות ביספינול A עולות שקל או שניים, הקופסאות ללא החומר עולות 20 או 30 שקלים, ולפעמים אפילו יותר. זו הייתה עבורנו הוצאה של מאות שקלים בפעם הראשונה, ומאז בכל תחילת שנת לימודים, כשאנחנו מחליפים את הקופסאות הבלויות.

 

"אני לא מבינה מה השתנה מאז ועד היום. אז הצהירו שהחומר חשוד כמסוכן וישעברו עוד שנים רבות עד שיידעו מהן ההשפעות שלו. מאז עברו בסך הכל ארבע שנים. האם משהו השתנה מאז? מדוע כבר אז לא הבהירו שהכמויות של החומר נמוכות עד כדי כך, שהן לא מסוכנות לבני אדם?". 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ביפינול A. האם החלפתם את הבקבוקים לחינם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים