שתף קטע נבחר

טלטלה בתימן: הנשיא התפטר, בדרך לכאוס?

אחרי ימים של קרבות עם המורדים השיעים, שהם ידידי איראן וחיזבאללה וחורתים על דגלם את השנאה לישראל, הודיעו הנשיא ורה"מ: מתפטרים

בתום ימים של קרבות בבירה צנעא, הודיע הערב (יום ה') גורם בממשלת תימן כי הנשיא, עבד רבו מנסור האדי, התפטר מתפקידו. שעות אחדות לפני כן גם ראש הממשלה חאלד באהה וממשלתו הודיעו כי הם מתפטרים. הפרלמנט הודיע כי הוא מסרב לקבל את התפטרותו של הנשיא האדי, ואילו המורדים החות'ים בירכו על ההתפטרות. שעתיים אחר כך הודיעו ארבעה מחוזות בדרום תימן כי החליטו שלא לסור עוד למרותו של צבא תימן, כלומר לכוחות הממשל המרכזי בצנעא.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הנשיא האדי, שזוכה לתמיכת ארה"ב, מוחזק למעשה כ"שבוי" במעצר בית ביומיים האחרונים. זאת לאחר שהמורדים החות'ים, בני הזרם הזיידי בעל הזיקה לשיעה, פרצו מוקדם יותר השבוע לארמון הנשיאות בבירה וירו על שיירת ראש הממשלה.

 

ההתפטרות באה שעות אחרי ששליח האו"ם לתימן נפגש עם נציגי המורדים החות'ים ואנשי פלגים פוליטיים אחרים בניסיון ליישם את ההסכם שהושג אתמול ושאמור היה להביא לסוף המשבר בתימן. לפי ההסכם אמורות היו המיליציות של החות'ים לסגת מארמון הנשיאות ומהאזור החשוב בבירה שעליו השתלטו בימים האחרונים, ובתמורה לקבל הטבות פוליטיות.

מורדים חות'ים עם הנשק בצנעא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורדים חות'ים עם הנשק בצנעא(צילום: רויטרס)

הנשיא המתפטר עבד רבו מנסור האדי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא המתפטר עבד רבו מנסור האדי(צילום: AFP)

תימן סובלת מחוסר יציבות ביטחוני זה שנים, וביתר שאת מאז הדחת הרודן עלי עבדאללה סאלח ב-2011, אחרי 33 שנות שלטון. סאלח היה השליט הערבי הרביעי שמודח ב"אביב הערבי": למרות היותה מוקד חשוב של תעבורה ימית ולמרות משאבי הנפט הנמצאים בתחומיה, תימן היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם הערבי, ואזרחיה יצאו אז להפגין במחאה על האבטלה והעוני הקשה.

 

בניגוד למנהיגים ערבים אחרים שהודחו ב"אביב הערבי", סאלח פינה את מקומו לסגנו עבד רבו מנסור האדי בצורה שקטה יחסית, גם אם אחרי חודשי אלימות ארוכים: הוא פרש במסגרת הסכם פוליטי שכפו עליו מדינות המפרץ הערביות בראשות סעודיה. כמו במדינות ערב האחרות שהדיחו את שליטיהן, השינוי המיוחל לא מיהר לבוא: תימן סובלת גם כיום מ-33% אבטלה בקרב צעירים, ומתמודדת עם פיגועי טרור של ארגוני ג'יהאד ובראשם אל-קאעידה.

תומך המורדים החות'ים. שנאה יוקדת לארה"ב ולישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומך המורדים החות'ים. שנאה יוקדת לארה"ב ולישראל(צילום: רויטרס)

במהלך שנות נשיאותו שמר האדי על יחסים תקינים עם המערב ועל יחסים טובים עם מדינות המפרץ שהן בנות בריתה של וושינגטון - הן הרי אלה שדאגו למינויו. בחסות ממשלתו של האדי ביצעה ארה"ב תקיפות מל"טים בשטח תימן נגד הזרוע של אל-קאעידה בחצי האי ערב, שתימן מהווה את בסיס האם שלה לפיגועים נגד המערב.

 

במהלך שנות כהונתו התמודד האדי, סוני בהשתייכותו העדתית, עם מחאות נגדו. מתנגדיו טענו כי צבא תימן עדיין מלא במקורבי הנשיא המודח סאלח וכי האדי שימר למעשה את השלטון הישן במקום לחולל שינוי משמעותי. בעקבות המחאות הוא נאלץ לפטר כמה וכמה בכירים. סאלח, שנפצע במהלך ההתקוממות נגדו ב-2011, חזר מאז לתימן, ויש גורמים החושדים כי הוא מלבה את המרידה החות'ית, אף שלא ברור אם יש ממש בדברים. סאלח עצמו הוא זיידי, כמו החות'ים.

סמל המורדים החות'ים עם הכיתובים "מוות לישראל, קללה ליהודים" ()
סמל המורדים החות'ים עם הכיתובים "מוות לישראל, קללה ליהודים"

המורדים החות'ים הם בני הפלג הזיידי, שיש לו זיקה לאיסלאם השיעי. הם משתייכים לתנועה החות'ית, שנוסדה על ידי באדר א-דין אל-חות'י ונקראת על שמו. המיעוט השיעי בתימן (35% מתושבי המדינה) טוען זה שנים לקיפוח מצד הרוב הסוני (65%), ומאז שנות ה-90' הוא ניהל

כמה סבבים של מרידות, בעיקר בצפון המדינה.

 

החות'ים מנסים להצטייר כתנועה פוליטית המבקשת למגר את השחיתות, ובכך מנסים לבדל את עצמם מתנועות שיעיות אחרות, הנתפשות ככאלה המעוניינות להפיץ את האיסלאם השיעי במדינות הסוניות ולחולל בהן מהפכה דתית. החות'ים נהנים מיחסים טובים עם איראן השיעית ועם בן טיפוחיה חיזבאללה, ורוחשים שנאה לישראל. הם רואים במדינת היהודים אויבת של ממש, והסמל שלהם אף כולל את הכיתוב "מוות לישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
פיצוץ באזור ארמון הנשיאות, השבוע
צילום: EPA
מומלצים