שתף קטע נבחר

דרוש: ימין כלכלי

כולם רוצים להיות חברתיים, דורכים על המגזר העסקי ומבריחים השקעות. רק כוח פוליטי ש"לא יתנצל" יוכל להציל את הכלכלה באמת

מערכת הבחירות הנוכחית מאופיינת באנומליה אחת בולטת: היעדרו של ימין כלכלי בשדה הפוליטי. אם בתחום המדיני ניתן לזהות בבהירות את הקו הרעיוני שמפריד בין ימין לשמאל, הרי שבתחום הכלכלי לא ניתן להצביע על גוש ימין כלכלי, רק מדיני. הסיבה לכך די ברורה - כולם רוצים להיות חברתיים, כולם רוצים להיות 'כחלונים' וממילא למגזר הכלכלי אין אלקטורט מרשים, מדובר בסופו של דבר בקבוצה קטנה של אנשי עסקים שאפילו לא שווים מנדט אחד.

 

למרות הניתוח הדמוגרפי שעובד לרעת אנשי העסקים, בכל חברה פוליטית מערבית מתוקנת יש ייצוג נכבד לדעות של הימין הכלכלי - אם זאת המפלגה הרפובליקאית בארה"ב, השמרנים בבריטניה ועוד. רק בישראל הציבור נחשף רק לתפיסת עולם אחת - סוציאל דמוקרטית במקרה הטוב עד גישת שמאל קיצוני של הלאמות, מלחמות והשמצות בלתי פוסקות נגד המגזר העסקי בסגנון שלי יחימוביץ'.

 

גם שחקנים פוליטיים ממרכז המפה הפוליטית כמו הליכוד, יאיר לפיד או מפלגת כולנו של משה כחלון עושים כל מאמץ להרחיק עצמם מזיהוי עם המגזר העסקי, שנתפס זה מכבר, בעידוד חלקים בתקשורת, כאויב המדינה מספר אחת. כחלון שם את הבנקים על הכוונת ובמרכז מצע הבחירות שלו, מפלגת העבודה קוראת למעורבות גוברת של הממשלה בכל תחומי הכלכלה, פיקוח על מחירי הגז, התערבות גסה בשוק הנדל"ן ועוד.

 

התוצאה של השיח החד-צדדי הזה הרסנית. הציבור הישראלי מתייחס לכמעט כל סוגיה כלכלית כמשחק סכום אפס שבצדו האחד "טייקונים מרושעים" ובצדו האחר האינטרס הציבורי הטהור. מובן שבפועל המציאות יותר מורכבת.

 

ישראל עשתה כברת דרך ארוכה כדי להפוך למדינה מערבית עם נורמות של שוק חופשי, שפתוח לתנועת הון ומהווה יעד אטרקטיבי למשקיעים זרים. המהלך הזה, של התאמת הכלכלה הישראלית לסטנדרטים בינלאומיים, יצר ערך אדיר עבור הציבור הישראלי והוביל לצמיחה גבוהה במשך שנים ארוכות.

 

היום לעומת זאת, ישראל עושה כל שביכולתה כדי להפוך את חיי הסקטור העסקי והמשקיעים הזרים לבלתי נסבלים, לקול מצהלות ההמון. סקטורים שלמים - קמעונאות, גז ונפט, בנקים, ביטוח, נדל״ן ועוד, חיים תחת מטחי רגולציה בלתי פוסקים, לא מתואמים, שאין בהם שום בדיקה בסיסית של עלות מול תועלת.

 

בשוק ההון המקומי כבר הפנימו את הכיוון הברור שאליו צועדת הכלכלה הישראלית והחלו להסיט את ההשקעות הרחק מהבית, לארצות הברית, מערב אירופה ושווקים נוספים.

 במקביל, מחזורי המסחר מתרסקים, עשרות חברות ציבוריות נמחקות בכל שנה וכמעט שאין מי שמבקש להצטרף לבורסה הישראלית.

 

מעגל הקסמים הזה לא מוביל לשום מקום. הכלכלה הישראלית לא תוכל לבסס צמיחה ארוכת טווח באווירה של מלחמה בלתי פוסקת בין הסקטור העסקי והמערכת הרגולטורית והפוליטית. המשקיעים הזרים והמקומיים כבר מחפשים את ה'אקזיט' מהסביבה הרגולטורית הלא יציבה, והמחיר שהכלכלה משלמת הולך ומכביד. חשוב לזכור שבסופו של יום, אותן חברות ציבוריות ופרטיות הן אלו שיוצרות תעסוקה, צמיחה וחדשנות והן הפנים של הכלכלה הישראלית. הציבור הישראלי דווקא מאמין ביזמות ובכלכלה חופשית, אבל רק יצירה של כוח פוליטי משמעותי ש'לא יתנצל' ויקרא להפסיק את מחול השדים נגד המגזר העסקי, יוכל לשנות את התמונה ולהחזיר את ישראל לתוואי של צמיחה בת קיימא.

 

הכותב הוא מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים