מסע בין יקבים: עמק יזרעאל
די כבר עם הכלניות: ליבי שפרלינג מזמינה אתכם לטייל בין יקבים מסקרנים בעמק יזרעאל. 5 המלצות וגם מסעדה ששווה לבקר בה על הדרך
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- אילוף המחמצת: המדריך המלא להכנת מחמצת
- לא רק בחמין: מוקפץ של חיטה, אפונה ובשר בווק
- עוטף אותי בפרמזן: גראטן פסטה עם גבינות ודלעת
1. טוליפ | כפר תקווה
היקב הוותיק והמבוסס ביותר באזור עמק יזרעאל קבע את מקומו בכפר תקווה שתושביו, מבוגרים הסובלים ממוגבלויות שונות, נוטלים חלק בפעילות השותפות ועובדים גם במרכז המבקרים.
ביקב מפיקים יינות איכות במחירים נגישים ומתעקשים כבר שנים שלא להעלות את המחיר. מרכז המבקרים משקיף לנוף מקסים ושווה לערוך בו טעימות בליווי גבינות ולחם. ברמת המחיר הבסיסית של כ- 70 שקלים מומלצים טוליפ אספרו וג'אסט קברנה פרנק, יינות נגישים ומשמחים.
סירה רזרב ובלאק טוליפ הם יינות גבוהים יותר שכדאי לקנות אם מיישנים. שווה לבקר ולבקש טעימות מיינות יקב מאיה החדש שפועל במתקני טוליפ, שם מפיקים יין ים תיכוני בהשראה יוונית (היינן והכורם שמלווים את התהליך נמנים על הבולטים שבתעשיית היין היוונית העולה). בסדרת היינות רוזה רענן, יין לבן מפתיע ושני אדומים נגישים ורעננים מאוד - כשהגבוה שבהם מרגש ממש.
- טוליפ. כפר תקווה, קריית טבעון. 04-9830573
2. יקב עמק יזרעאל | חנתון
הוקם לפני שנתיים בקבוץ חנתון על ידי יהודים אמריקאיים שעשו עלייה וקבעו את ביתם בקיבוץ. את ההבנה ביין ואת החיבור הציוני הם רתמו לעשייה מקומית שכולה זנים ים תיכוניים, שהיטיבו להיקלט בכרמים השונים, הנטועים בעמק עצמו, כמו גם בהרי יהודה ובגליל העליון.
אל היזמים חבר היינן הקליפורני המוכשר ארי ארל, שהתמחה במיטב יינות עמק נאפה. התוצאה היא יינות עגולים ונגישים, שאהבנו מאוד. שימו לב לרד-בלנד, יין ממסך של זני הענבים ארגמן, קריניאן וסירה. כל אחד מהזנים מחזיק גם יין זני ואנחנו אהבנו במיוחד את הארגמן ואת הקריניאן שזכו לקבל פה ביטוי מוצלח ומפתיע. חובבי הלבנים והרוזה ימצאו גם הם משהו לשמוח בו.
- יקב עמק יזרעאל. קיבוץ חנתון. 04-8708701
3. יפתחאל | אלון הגליל
היקב הוקם בשנת 1999 על ידי צביקה יפתחאל, דור שני למשפחת כוורנים וכורם ותיק בעצמו. כרמי היקב נטועים בגבעות אלון הגליל על אדמת גיר והיינות המופקים ביקב אזוריים מאוד ומקוריים. כך למשל, בולט שם ייצורו של הסנג'ובזה, זן ענבים שלא תמיד הצליח בישראל אבל ביינות יפתחאל הוא מספק ניחוחות של גרגרי יער ופירות אדומים בשפע. עוד אהבנו מאוד יין זני שמתבסס על ענבי פטיט סירה אדומים וגם פטיט סירה רזרב, שניהם מהווים תמורה מעולה למחירם. בבקתת מרכז המבקרים מוכרים דבש ששווה לקחת הביתה ומוצגת קולקצייה מרשימה של דבש מסוגים שונים.
- יפתחאל. אלון הגליל. 052-2824644
4. יקב שדות | שדה יעקב
ממוקם במושב שדה יעקב ונטוע בין כרמים, כאשר מרפסת ענקית משקיפה ממנו על הכרמל ועל העמק. הביקור ביקב המשפחתי שנוסד ב-2012 נעים והוא יזכיר לכם יקבים מקומיים קטנים באירופה.
כרגע מייצרים שם רק יינות מזני ענבים פחות נפוצים, שאהובים עלינו: מוסקט קנלי לבן ורענן, רוזה שהופק מענבי שיראז וטמפרניו, אדום מקסים מאותם הענבים ואדום נוסף מענבי סירה. מחירי היינות נעים בין 69-85 שקלים והם מספקים תמורה מעולה למחיר.
ביקב שדות התוודענו גם לגבינות הבקר המשובחות של הגבן השכן אילן כהן. כהן מגבן גבינות מצויינות בסגנון גאודה ומנצ'גו וכן חתום על הצלחה פראית בשם צפטה, שהיא שילוב, ניחשתם נכון - בין צפתית לפטה. ניתן לתאם עמו ביקור מראש בטלפון: 050-9833814. שדה יעקב. פרטי היקב בטלפון 052-8446228
5. יקב סריג | מרחביה
יקב שמהווה המשך טבעי לפעילות החקלאית של המשפחה בתחום הכרם. יינן היקב, אמיר סריג, הינו בעל תואר שני בייננות ובנו של ד"ר פיני שריג, מומחה בתחום הכרם, מדריך וחוקר גפן.
נסיונו הרב של האב מניב בחירות מושכלות בזנים שהיטיבו להיקלט באזור כמו סירה, מרסלאן, מוסקט קנלי ועוד. יין ה- GSM הנפלא שלהם, בלנד של ענבים אדומה מזני סירה, גרנאש ומורבדר שמיושן במשך 12 חודשים בחביות אמריקאיות וצרפתיות ומבוקבק ללא סינון חושני ומומלץ.
עוד שימו לב למרסלאן 2013, יין צעיר וקל שלא פגש עץ והוא יומיומי ונעים במחיר הנפלא של 40 (!) שקלים. סריג גם מפיק גראפה משובחת ועראק עדין-עדין, תזקיק של ענבים וזרעי אניס. שני המשקאות עולים כ-80 שקלים ומהווים תמורה אדירה למחיר.
- יקב סריג. מושב מרחביה. 050-5415554. 052-2377562
6. נשנוש בצד: שלו ביער | קריית טבעון
מסעדה ותיקה, שעל מטבחה היה אמור איתי שלו. לפני 15 שנה הוגש כאן אוכל צרפתי כבד, כמיטב המסורת, אבל אז רוני גליקו, שעבדה פה כמלצרית במסעדה ואז כמנהלת רכשה את המקום יחד עם בן זוגהּ כפיר, לפני כ-6 שנים.
הם שומרים על הקו הצרפתי ובמקביל מקפידים על קריצה מקומית ועונתית. מהתפריט מתבלטים פטה כבד עוף עטוף בשוקולד לבן ; ביסק שרימפס עם טורטליני במילוי מוסר וכן ניוקי פירות ים. בנוסף יש ספיישלים מתחלפים, קינוחים רבי שכבות ואפילו עסקיות ערב משתלמות. שימו לב: המסעדה פתוחה החל מהשעה שש בערב ובשבתות – החל משתים עשרה בצהריים.
- שלו ביער. שיכון אלה 2, קריית טבעון. 04-9831837