שתף קטע נבחר

"אסור שישראל תהיה סוגיה חד מפלגתית בארה"ב"

"כבר לא מדברים על מהות נאומו ונסיעתו של נתניהו לארה"ב אלא רק על העיקרון - אם יגיע לנאום בפני הקונגרס או לא. עד היום ישראל הייתה סוגיה אמריקנית ולא כזו המזוהה עם מפלגה מסויימת, זו תהיה טעות לשנות זאת". כך אמר דניס רוס, לשעבר דיפלומט אמריקני בכיר, בשולי דיוני הכנס הבינלאומי השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי

היחסים בין ישראל לארה"ב כבר ידעו ימים טובים יותר בעבר. הברית הבלתי ניתנת לערעור די רעועה בתקופה האחרונה בעקבות רצונו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לנאום זמן קצר לפני הבחירות, בנושא ההסכם המתגבש בין איראן למעצמות. בנושא הזה ובנושאים אחרים כמו הקיפאון במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים ודאע"ש, שוחחנו עם שני בכירים בינלאומיים: דניס רוס, שמוכר בזכות אהדתו לישראל ושירותו כשליח מיוחד של הממשל האמריקני למזרח התיכון ו-ויקראם סוד, לשעבר ראש המודיעין ההודי וזאת במסגרת הכנס הבינלאומי השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי. צפו בדיון

 

 

 

במהלך הדיון הביע רוס את דאגתו מהמשבר ביחסים בין ישראל לארה"ב. "זו אכן תקופה מדאיגה, אך היחסים בין הצדדים הם כה מושרשים ועמוקים שאני בטוח שהם יוכלו להתגבר על כך. ישראל היא הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון ולה ולארה"ב יש אינטרסים משותפים. כבר לא מדברים על מהות נסיעתו של נתניהו, סוגיית הגרעין האיראני, שהיא עניין לגיטימי לחלוטין, אלא רק על האם ייסע או לא ייסע. אסור שישראל תהפוך להיות סוגיה של מפלגה אחת בארה"ב. עד היום היא הייתה סוגיה אמריקנית ולא חד מפלגתית ואם זה יקרה, זו תהיה טעות גדולה".

 

בנושא הקיפאון במשא ומתן עם הפלסטינים, אמר רוס כי על ישראל לקחת יוזמה: "כך היא תוכל להראות לעולם שהיא יוזמת ופועלת ולא נוקטת באף פעולה כפי שמתרחש כעת והמצב הרי ממשיך להידרדר. לא יוכלו להאשים אותה בקיפאון במשא ומתן".

 

באותו הקשר נשאל סוד, ראש המודיעין ההודי לשעבר, ואמר כי כרגע הסוגיה הישראלית-פלסטינית עדיין מעניינת את העולם אך לא תמיד כך יהיה. "זה בא בגלים. עכשיו זה בראש הכותרות. במקביל יש את התסיסה באסלאם שגם אי אפשר להתעלם ממנה. זהו מצב מורכב והפכפך מאוד ואני לא בטוח שיש לנו את הפתרונות. חייבים להילחם בדאע"ש, זה סוגיה שאי אפשר להתעלם ממנה ואסור לנו להפסיד בקרב הזה".

 

סוד התייחס גם לסוגיה האיראנית ואמר כי ההודים הבהירו לאמריקנים את הגבולות שלהם בנושא. "אנחנו מתנגדים להפצת נשק גרעיני ולא רוצים שברשות איראן תהיה פצצה. אנו חוששים שאם זה יקרה, זה לא יהיה הסוף והדבר יביא אותנו למצב חדש לגמרי".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
בשיתוף המכון למחקרי בטחון לאומי
מומלצים