שתף קטע נבחר

קנדידה: איך להעלים אותה בדרך טבעית ללא תרופות

כמעט כולם מדברים עליה, אבל לא תמיד יודעים מהי ולאיזה נזק היא עלולה לגרום. איך ניתן להעלים קנדידה ללא תרופות? קבלו את כל הארסנל הטבעי

הקנדידה (Candida Albicans) היא פטריית שמר, השוכנת באופן טבעי בריריות הגוף ובעיקר במערכת העיכול במעי הגס. במצב תקין היא נמצאת תחת שליטתם של החיידקים הידידותיים המצויים במעיים, המגינים מפני התפשטותה.

 

הבעיה מתחילה כשהאיזון במעיים מופר, דבר המוביל לתנאי גידול אופטימלים עבורה. קנדידה שמתחילה להתפשט בגוף, עלולה לגרום למגוון רחב של בעיות במערכות הגוף השונות, כגון: דלקות כרוניות, בעיות הורמונליות, אלרגיות וכאבים, אשר בין השאר באים לידי ביטוי בעיקר בצורת גרד, כאבי בטן, זיהום באיברי המין אצל נשים ועוד.

 

קראו עוד

קנדידה: למה היא מזיקה ומה הטיפול היעיל?

המדריך המלא: איך לנצח את הקנדידה בלי תרופות

קנדידה: 8 עצות שיעזרו לכם להיפטר ממנה

 

זיהום פטרייתי - למה זה קורה?

קיימים מספר גורמים המהווים טריגרים להפרת האיזון: תרופות אנטי דלקתיות, מערכת חיסונית חלשה, תרופות סטרואידיות, צריכה מוגזמת של סוכר ותזונה לא מאוזנת, סטרס, גלולות למניעת הריון ועוד, כאשר הסיבה הנפוצה ביותר היא טיפול אנטיביוטי, בעיקר אם הוא ממושך.

 

לנטילה ממושכת של אנטיביוטיקה השפעה רבה בעידוד התפתחות הזיהום הפטרייתי. אנטיביוטיקה פוגעת באוכלוסיית החיידקים הידידותיים (פרוביוטיים) יחד עם אלה ה"רעים" (פתוגניים) ובכך התחרות על תנאי גידול ומזון פוחתת לטובת הקנדידה אשר מתחילה לשגשג. יתר על כן, דלדול באוכלוסיית החיידקים הידידותיים, המייצרים בין השאר אנטיביוטיקה טבעית התורמת למערך ההגנתי, משפיעה רבות על הגדלת החשיפה לזיהומים חדשים.

 

יותר מדי מתוקים עלולים לגרום להופעת קנדידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יותר מדי מתוקים עלולים לגרום להופעת קנדידה(צילום: shutterstock)

 

מהם הסימפטומים?

הסימפטומים לקנדידה הינם רבים ומגוונים, ויכולים לבוא לידי ביטוי במערכות השונות בגוף:

 

במערכת העיכול: נפיחות בבטן, גזים, התכווצויות מעיים מלוות בכאב, גירוי בפי הטבעת ולעיתים ריר בצואה, שינוי בתפקוד המעיים - שלשול, עצירות ותסמונת המעי הרגיש (IBS).

 

במערכת השתן והמין: נשים נחשבות ל"יעד פופולרי" לקנדידה: פטריה בנרתיק, זיהום בוואגינה, הפרשות, גירודים, זיהומים חוזרים בשלפוחית השתן, חוסר פוריות, ירידה בחשק המיני.

 

במערכת החיסון: חולשה כללית והתקררויות תכופות, אלרגיות, גודש באף, פה יבש, ריח רע בנשימה, אפטות בפה.

 

תסמינים נוספים - כאבי שרירים ומפרקים, עייפות וחוסר אנרגיה, שינויים במצב הרוח וירידה בריכוז, עצבנות, תשוקה מוגזמת לפחמימות ולסוכרים פשוטים.

  

איך תדעו שאתם סובלים מקנדידה

כשהקנדידה מתפתחת יתר על המידה בפלורת המעיים, היא מצמיחה קורים ומייצרת רעלים, גזים ואלכוהול הגורמים לבעיות מעיים שונות ופוגעים בדפנות המעי.

 

באמצעות הקורים היא מסוגלת לחדור את דפנות המעי, לנדוד בגוף ולהתיישב באיברים שונים כמו ריאות, אוזניים, אף, דרכי שתן, נרתיק, לימפה, ציפורניים ועוד.

 

איך מטפלים:

 

תזונה אנטי פטרייתית

דיאטה אנטי פטרייתית נמשכת בין 3-6 חודשים. אף על פי שאינה קלה לביצוע, היא יעילה ומשתלמת בסופו של דבר ומהווה תנאי הכרחי לטיפול מוצלח. חשוב לזכור שלתזונה תפקיד חשוב בשמירה על פלורת מעיים תקינה, וזהו המפתח למניעת התפתחות הקנדידה.

 

הפרוטוקול התזונתי משלב מזונות אשר מחזקים את הגוף, מנקים אותו ותורמים גם לשיפור תהליכי העיכול, והוא בדרך כלל גם אנטי-אלרגני. לכן גם באופן כללי מומלץ להקפיד על תזונה טבעית עשירה בירקות ופירות המכילים ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.

 

לעומת זאת, חשוב גם להסיר לחלוטין מהתפריט למשך זמן הטיפול מזונות שמזינים את הקנדידה וגורמים לגדילתה. חשוב להימנע מסוכרים, פירות, אלכוהול, מוצרי חלב, גבינות עם עובש, קמח לבן ומוצריו, וכן מזונות המכילים שמרים, תה וקפה, וגם עישון העלולים לגרום לשיבושים בפלורה הטבעית ולהפחית את יעילות הטיפול. בנוסף, מומלץ לבדוק האם ישנה רגישות למזונות מסוימים כמו חיטה, וכמובן להסירם מהתפריט.

 

 

מזונות מומלצים:

ירקות- בעיקר ירוקים, מסייעים לניקוי רעלים.

 קטניות - לאחר השרייה במים.

 דגנים מלאים, ניתן לשלב מעט עמילניים (אורז אדום, בר, גריסים, קינואה, אורז מלא).

זרעים – טחינה מלאה, אגוזים, שקדים.

דגים – למשל: מקרל, סלמון.

שמן זית, שמן קוקוס, שמן שומשום, שמן אבוקדו, שמן זרעי ענבים

 שימוש רב בתבלינים: שום, רוזמרין, כורכום, פלפל שחור, בצל, נענע, זנגביל, שומר ועוד.

פירות- להפחית ככל האפשר. תפוח עץ, פרי הדר, בננה- לא יותר מ -1-2 ביום.

שתייה מרובה לצורך סילוק פסולת. מומלץ להרבות בשתיית מים - לפחות 8 כוסות מים גדולות או תה צמחים בלי סוכר ביום. מי ששותה הרבה קפה, יכול לשתות לא יותר מכוס אחת ביום עם קצת חלב אורז או סויה.

בשר- עדיף בשר שאינו מעובד ולהפחית לצריכה מינימלית.

  

מה אסור

מוצרי חלב – לגמרי.

פחמימות ריקות – גם עמילנים (תפו"א, גזר, מעט בטטה).

סוכרים, מתוקים.

משקאות קלים, ממותקים ותוססים.

רטבים כמו קטשופ או מיונז.

 

תוספי תזונה

על מנת למגר את הקנדידה בצורה יעילה ביותר, מומלץ לשלב בין תזונה מתאימה ותוספי תזונה. טיפול משולב מסייע לטפל בבעיות זיהומיות על רקע הליקובקטר פילורי, מעכב את שגשוג פטריית הקנדידה אלביקנס, מסייע לתמיכה בכבד, לנטרול רעלים וניקוי הגוף ותומך באיזון העדין של פלורת המעי.

 

גם אם ההטבה אינה מיידית, חשוב מאוד לבצע טיפול ממוקד בקנדידה גם באמצעות תוספי תזונה בעלי פעילות אנטי-פטרייתית חזקה, כמו שמן אורגנו, חומצה קפרילית, אגוז מלך שחור, טבבויה (פו ד'ארקו) ותמצית זרעי ענבים, שנמצאו במחקרים קליניים כבעלי יעילות גבוהה לטיפול בזיהומים בנרתיק על רקע פטריית הקנדידה.

 

תוספי תזונה יכולים להוות פתרון יעיל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תוספי תזונה יכולים להוות פתרון יעיל(צילום: shutterstock)

 

מומלץ להשתמש בפורמולות המשלבות מספר צמחי מרפא ורכיבים בעלי פעילות אנטי פטרייתית ובקטריאלית ביחד:

 

חומצה קפרילית - חומצת שומן קצרת שרשרת המופקת מחלב קוקוס (קיימת גם בחלב אם). בעלת פעילות אנטי –פטרייתית ואנטי- בקטריאלית מוכחת.

 

שמן אורגנו  Origanum Vulgare- עשיר בתרכובות פוליפנוליות (נוגדות חמצון) בעלות תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-פטרייתיות הפוגעות במעטפת הפטרייה. חומר זה נחשב גם כבעל יעילות גבוהה ביותר לטיפול בחיידק הליקובקטור פילורי בקיבה.

 

אגוז שחור Juglans nigra L - בין רכיביו הפעילים של העץ: תרכובות פנוליות, פלבונואידיות, פוליסכרידים, ויטמינים ומינרלים. קליפתו מכילה חומר טוקסי לזנים מסוימים של חיידקים ופטריות.

 

פו ד'ארקו Pau D’Arco Tabebuia impetiginosa - מיצוי חלקה הפנימי של קליפת העץ. מכיל פוליפנולים (מעכבי שגשוג הפטריה), קומרונים (רכיבים אנטי-דלקתיים, אנטי-פטרייתיים), פלבונואידים, אנטרקווינונים ונפטאקווינונים (אנטי-בקטריאלים), ספונינים,סטרולים, קרוטנואידים, אלקלואידים, סלניום ואבץ.

 

במחקר קליני שנערך ב-2006 הוכחה יעילותם של רכיבי הצמח בטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי בהשוואה לאנטיביוטיקות הניתנות בשגרה.

 

פרוביוטיקה - לחיזוק ותגבור של אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעיים ולתמיכה בפלורה הנשית. מומלץ לסייע לניקוי הכבד ולחיזוק יכולת הפרשת הרעלים ממנו, באמצעות שימוש בצמחי מרפא ותוספי תזונה, כמו גדילן מצוי, שן ארי, ארטישוק, כלורופיל, עשב חיטה, עשב שעורה ונוני.

 

כדאי במקביל לחזק את מערכת החיסון ולהוריד את רמות הלחץ באמצעות תוספי תזונה וצמחי מרפא, וכן טיפולים משלימים כדוגמת דיקור סיני ושילוב פעילות גופנית.

 

*לפני נטילת תוספי תזונה וצמחי מרפא יש לפנות לייעוץ מקצועי, כדי לקבוע טיפול ומינונים מותאמים אישית, על מנת למנוע אינטראקציות שליליות בין התוספים והצמחים לבין תרופות. טיפול זה אינו מומלץ לנשים הרות ומיניקות.

  

 הכותבת הינה דיאטנית קלינית BSc. R.D. של Nutri Care



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קנדידה עלולה לגרום לכאבי בטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים