שתף קטע נבחר

זהירות קנסות עתק: איך מפנים פסולת שיפוץ

במקרה של פינוי לא מוסדר של פסולת הבניין בשיפוץ - אתם עלולים להיקנס באלפי שקלים. אז מה לעשות, ממה כדאי להיזהר ומהי תעודת הביטוח שלכם? המקצוענים עם הטיפים

משפצים את הדירה וכחלק מתהליך השיפוץ הקבלן שובר כמה קירות ומחליף את המרצפות? מה צריך לעשות עם פסולת הבניין ומה כדאי לדעת כדי שלא תחטפו קנסות כבדים. המקצוענים עם התשובות שיחסכו לכם הרבה כסף ועוגמת נפש.

 

עוד בנושא:

לעשות שיפוצים ולהישאר בחיים

איך תימנעו מסכסוך גורלי עם בעל מקצוע

מחירון שיפוצים לבית

 

"פינוי פסולת השיפוץ מתחלק לשניים: החלק הראשון הוא פינוי הפסולת מהדירה שאותה משפצים אל המכולה שבחוץ", מסביר אייל מעברי מאייל שיפוצים וצבע ברמה אחרת.

 "החלק השני הוא השכרת המכולה ושירותי הפינוי. לרוב הפינוי נכנס כחלק יחסי משיפוץ כל חדר. עבור שיפוץ קטן במיוחד כמו החלפת פרקט בחדר או שיפוץ של חדר אמבטיה, לעתים מספיק להזמין עגלת טרקטור שעלותה כ-600 שקל".

 

עוז צמח מ-Perfect Wall מוסיף: "קיימת אפשרות לתמחר את עניין הפירוק והפינוי בחוזה, בצורה גלובלית. נהוג לכתוב בחוזה: שבירת המקום ופינוי. העלות היא כ-100 שקל למ"ר, והיא כוללת פירוק, פינוי, עלות העמדת המכולה ושירותי הפינוי. כך שאם לדוגמה שוברים קיר של 5 מ"ר, עלות השבירה והפינוי יהיו 500 שקל".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "פינוי הפסולת זוהי נקודה חשובה בשלב ניסוח וחתימת החוזה מול בעל המקצוע. זה אולי פחות נחמד להתעסק בזה מאשר בריצוף החדש אך חוסר תשומת לב או זלזול בסעיף כזה עלול להיגמר רע מאד ובנזק כספי משמעותי".

 

אורי טל, המרכז את הטיפול בפסולת הבנייה במשרד להגנת הסביבה, מפרט: "כיום הקנסות המוטלים על השלכת פסולת בנייה מתחילים מ-4,000 שקל לכל השלכה. אם מדובר בהשלכה חוזרת, הקנס עולה ל-8,000 שקל. מי שנותן את הקנסות הם פקחי הרשות המקומית, פקחי המשטרה הירוקה וגופי אכיפה נוספים. בנוסף, בתי-המשפט עברו לאחרונה שינוי והתחילו לתת ביטוי יותר משמעותי לעבירות סביבתיות. הענישה מחמירה יותר, וכשמדובר בהשלכת פסולת בסדר גודל משמעותי של כמה עשרות טונות, הקנסות עולים לעשרות אלפי שקלים, ואף יש מקרים בפסיקה של מאסר בפועל למשך חצי שנה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

צמח אמר כי היו לא מעט מקרים של קבלני שיפוצים, שזרקו את הפסולת במקומות אסורים: "שמעתי על לא מעט מקרים של חאפרים שזרקו את הפסולת בצורה לא חוקית, באתרי בנייה ובפחים המיועדים לפסולת ביתית. על שקיות האשפה יש את הלוגו של החנות שמוכרת את חומרי הבניין. פקחים מתקשרים ושואלים בחנות הבניין למי הם מכרו. החנות מחויבת לגלות מי הקבלן, וכך הם מגיעים עד לבעל הדירה ושולחים דו"חות. בשנים האחרונות האכיפה מאוד נוקשה ואני מאוד ממליץ לא לנסות להתחכם בעניין פינוי הפסולת".

 

הקבלן או הצרכן - מי אחראי על הפינוי?

עוד דבר שכדאי לדעת הוא שמשכירי המכולות צריכים להיות בעלי רישיון. "כשאזרחים שוכרים מכולה לפינוי פסולת הבנייה, הם לא שוכרים רק את המכולה, אלא את שירות פינוי הפסולת", מסביר טל. "מי שנותן את השירות צריך להחזיק ברישיון עסק לפינוי פסולת. אם האזרח שכר שירות של אדם בעל רישיון כדין, אז כל הפעילות סביב הפינוי היא באחריותו.

 לעומת זאת, אם האזרח שכר מישהו ללא רישיון, אז האזרח עצמו יישא באחריות פלילית אם הפסולת הושלכה שלא כדין. זאת, גם אם קבלן השיפוצים הוא אשר הזמין את שירותי פינוי הפסולת".

 

טל מוסיף שזוהי למעשה אחריות משולבת של בעל הדירה ושל קבלן השיפוצים. "ממש כמו שמקפידים לראות רישיון מחשמלאי וממתקין גז, זוהי אחריות הצרכן לוודא שיש לנותן השירות רישיון", הוא אומר. "פינוי פסולת ממוצע עולה כ-1,800 שקל, עבור שיפוץ דירה. צרכנים נוטים להקפיד ולדקדק לגבי פרטים רבים במהלך השיפוץ, שעלותם נמוכה יותר. הם יקפידו על הברז בכיור, על הידית של הדלת, על הצבע ועל העיקול של הברזל. לגבי השירות של פינוי הפסולת, לרוב זה לא מעניין אותם. אבל חשוב להקפיד לוודא שמקבלים אכן תמורה לכסף ששולם, וששוכרים אדם שמבצע את עבודתו בצורה חוקית. בהיבט נוסף שהוא ההיבט הסביבתי, אני ממליץ לבקש גם אישור שהפסולת אכן הגיעה למקום מסודר. לשם כך, יש לבקש תעודת שקילה או חשבונית בעבור תשלום דמי כניסה לאתר הפסולת. זה מבטיח שהאזרח לא יהיה חשוף להביא הפלילי".

 

האם הצרכן יכול לדאוג לשירותי הפינוי בעצמו, ובכך אולי להוזיל עלויות? מעברי: "לרוב הצרכן לא יכול להוזיל עלויות בעניין הזה, כי קבלן שיפוצים יכול להשיג מחירים יותר טובים מאשר צרכן פרטי. בנוסף, הרוב ממש לא עושים את זה, ומעדיפים לא להתעסק בעצמם עם עניין הפינוי".

 

ומה קורה במקרים של שיפוץ בבניין, כאשר אין גישה נוחה למכולת הפינוי? צמח: "שמים שרוול פסולת.

 על פי התקן הוא חייב לרדת עד למכולה ולהיות מכוסה ביוטה כדי למנוע לכלוך של הרחוב. עלות השרוול היא כ-2,000 שקל לחודש, כך שאם השיפוץ הוא מספר ימים, משלמים את החלק היחסי".

 

באילו סוגי שיפוצים אין צורך בשירותי פינוי? צמח: "למשל בצביעה ובחלק מעבודות הגבס. אם לעומת זאת מחליפים רצפת פרקט, אני לא ממליץ להתעסק עם עניין הפינוי ולחסוך את העלויות. זה פלילי וכרוך בנוסף גם בקנסות גבוהים. עלות עגלה פשוטה לעד שלושה ימים, כולל הטמנת הפסולת היא 450 שקל (לא כולל מע"מ)".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
פסולת בניין. ארכיון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים