שתף קטע נבחר

גם הנשיא חיכה. אחרי עיכובים, ניגריה בוחרת

סדרת תקלות ופיגועים של לוחמי בוקו חראם גרמו בסוף השבוע להקפאת ההצבעה בקלפיות. אך אתמול נפתחו שוב הקלפיות ואזרחי ניגריה שבו להצביע, על רקע החשש ממהומות אלימות במקרה של ניצחון נוסף של הנשיא המכהן

אחרי עיכוב בן יממה ובצל איומי בוקו חראם, הצביעו אתמול (יום א') אזרחי ניגריה זה היום השני ברציפות במסגרת הבחירות לנשיאות המדינה. שלשום נפתחו 120 אלף הקלפיות במדינה, אך נסגרו אחרי כמה שעות בעקבות שרשרת תקלות טכניות ועל רקע פיגועי טרור שביצעו לוחמי בוקו חראם. אתמול המשיכו לממש את זכותם הדמוקרטית 56 מיליון ו-700 אלף בעלי זכות ההצבעה, שיכריעו מי יהיה הנשיא הבא של ניגריה - גודלאק ג'ונתן המכהן או מוחמדו בוכרי.

 

עוד חדשות בעולם :

צרפת: סרקוזי ולה פן מתחזקים, מכה להולנד

איראן: "לא נסכים להעביר אורניום מועשר"

עשרות הרוגים חות'ים בקרבות בדרום תימן

 

הבחירות בניגריה מתנהלות בדריכות מאז סיום המשטר הצבאי במדינה בשנת 1999. ההיסטוריה של ניגריה, שקיבלה את עצמאותה לפני חמישה עשורים, מוכתמת בעימות האלים בין אנשי הצבא לבין פעילי בוקו חראם, שנשבעו לאחרונה אמונים ל"מדינה האיסלאמית", ומעוניינים לכונן משטר הכפוף לפרשנות נוקשה של חוקי השריעה.

בחירות מתוחות בניגריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בחירות מתוחות בניגריה(צילום: EPA)

הנשיא המכהן גודלאק ג'ונתן (שמאל) ויריבו מוחמדו בוכרי (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא המכהן גודלאק ג'ונתן (שמאל) ויריבו מוחמדו בוכרי(צילום: AP)

"הסכנה היא ביום שאחרי הבחירות"  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"הסכנה היא ביום שאחרי הבחירות" (צילום: EPA)

יום הבחירות נקטע בעקבות בעיות טכניות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יום הבחירות נקטע בעקבות בעיות טכניות(צילום: EPA)

אף שצבאות ניגריה, קמרון ניז'אר וצ'אד הצליחו לכבוש חזרה את מרבית השטחים שבשליטת בוקו חראם, לוחמיהם עדיין מהלכים אימים על אזרחי המדינה ומצליחים לגבות קורבנות בפעולות טרור רצחניות. ערב הבחירות פרסמו האיסלאמיסטים, המתנגדים להליך הדמוקרטי, הודעה שבה הם מזהירים שיהרגו את כל מי שייצא להצביע. האיומים התממשו כשחמושים ירו על מצביעים שהיו בדרכם לקלפיות במדינות שבצפון-מזרח הפדרציה והרגו 14 בני אדם, בהם מועמד מטעם האופוזיציה.

 

גורם נוסף שלא תרם להפגת המתח בבחירות היה האיבה הגדולה השוררת בין מחנותיהם של המועמדים - הנשיא המכהן ג'ונתן ויריבו, הרודן הצבאי לשעבר, מוחמדו בוכרי. ערב הבחירות חתמו המועמדים על "מסמך שלום", שבמסגרתו התחייבו לקבל את תוצאות הבחירות הדמוקרטיות. אולם ניגרים רבים חוששים מחזרתן של מראות האלימות שפרצה לאחר הבחירות ב-2011. עימותים אלימים אלה, שאירעו לאחר הפסדו של בוכרי לג'ונתן, גבו את חייהם של 800 בני אדם, רובם בצפון המוסלמי של ניגריה.  

 

"הסכנה טמונה ביום שאחרי הבחירות", אמר נשיא מלאווי לשעבר, באקילי מולוזי, שהוביל את צוות המשקיפים מבריטניה, "אנחנו בוטחים בהסכם השלום בין המנהיגים אך הסכנה היא בדרך שבה הדברים יחלחלו מטה".

הבחירות יפתחו דף חדש של תקווה למדינה? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבחירות יפתחו דף חדש של תקווה למדינה?(צילום: רויטרס)

 

על רקע האיומים השונים החל הליך ההצבעה בניגריה ברצף של תקלות טכניות. במקומות רבים פתחו פקידי ממשל פתחו באיחור את הקלפיות ומערכות לזיהוי ביומטרי לא פעלו. גם הנשיא ג'ונתן המתין כ-40 דקות כשהגיע להצביע משום שארבע מערכות ביומטריות לא הצליחו לזהות את טביעת אצבעו. לאחר שהצביע התייחס הנשיא לסיכויי הצלחתו ואמר שהוא "מלא תקווה". פרשנים פוליטיים מתקשים להעריך כיצד השפיעה הקפאת יום הבחירות על אופי ההצבעה.

 

בחירות אמינות ורגועות יחסית יוכלו לפתוח דף חדש בהיסטוריה ההפכפכה של הכלכלה הגדולה ביותר באפריקה המשוסעת בשל סוגיות אתניות, אזוריות ודתיות.

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כ-57 מיליון בעלי זכות הצבעה
צילום: AFP
מומלצים