שתף קטע נבחר

במקום פרחים: יין אמרונה

בחג הזה תשתו טוב - רועי ירושלמי עם קווים לדמותו של היין האדום המפורסם באיטליה - אמרונה מחבל ואלפוליצ'לה. היסטוריה ו-7 המלצות רכישה למי שכבר יש לו כמעט הכל (וכמובן - מקום במקרר היין)

לשעונים יש את שוויץ, לתיקים - עורות מעמק נאפה, למבעבעים - את חבל שמפאן ולתעשיית היין האדום יש את "המריר הגדול" - אמרונה דלה ואלפוליצ'לה.

 

באחת משיטות ההכנה הייחודיות והאקסקלוסיביות בעולם, מנפקים באיזור ואלפוליצ'לה שבסמוך לוורונה - העיר האיטלקית שבה גם מתרחשת עלילת רומיאו ויוליה של "שייקספיר" - יין כהה וסמיך, אלכוהולי מאד (15% לפחות, על פי רוב), שזכה לפופולריות רבה הודות לטעמו העשיר. איך הגיעו יינות האמרונה הגיע למעמדו הרם? בעזרת אופיים העז כמובן אבל כמו תמיד - גם בעזרת הרבה יחסי ציבור.

 

עד לפני רבע מאה, יינות יוקרה אדומים שנחשבו לגדולים באמת הגיעו בראש ובראשונה מחבל בורדו שבמערב צרפת. העלייה העולמית ברמת החיים הביאה לגידול משמעותי בדרישה ליין איכותי ולעלייה בקרנם של מחוזות איכות נוספים.

בצרפת היה זה בראש ובראשונה חבל בורגון שבמזרח המדינה (שהפופולריות של יינותיו בסין ובמזרח הרחוק העלתה את המחירים באופן אסטרונומי בעשור האחרון) וכן איזור שאטונף דה פאפ שבחבל הרון.

 

מחוץ לצרפת, מככבים על שולחנות חוג הסילון יינות אדומים מחבל פריוראט שבקטלוּניה, יינות פיימונטה שבמערב איטליה, עמק בארוסה האוסטרלי ואפילו האדומים של יקבי בקעא שבלבנון ראו עלייה מרשימה במחירים ובביקוש, הודות ליינות שמייצר יקב שאטו מוסאר.

 

בעוד התמחור של חלק מהאיזורים הועלה באופן אגרסיבי שלא לגמרי מצדיק את עצמו ולא מונע מביקוש, יינות האמרונה של ואלפוליצ'לה שבמזרח איטליה, טוענים מומחי יין, מצדיקים את ההשקעה בהם.

 

 

אמרונה קלאסיקו 2007 של מאסי (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
אמרונה קלאסיקו 2007 של מאסי(צילום: יחסי ציבור)

 

טכניקת הייצור של היין, ששורשיה עוד בתקופת האימפריה הרומית, קרויה אפיסמנטו. במסגרתה לוקחים ענבים שנבצרו בבציר מאוחר (בתחילת חודש אוקטובר) - במקרה של האמרונה, את מיטב ענבי האיזור מזני קורבינה, מונדינלה ומולינרה, ומייבשים אותם במשך כ-120 יום, עד שהופכים לצימוקים ומאבדים כמעט חצי מכמות הנוזלים שבהם.

 

בתום התהליך מתקבלים צימוקים-ענבים עזי טעם, מרוכזים ואלכוהוליים. היין שנוצר מהם מתיישן שנים - לפעמים גם 4 - בחביות עץ, צרפתיות או סלובניות, ואחר כך תקופה נוספת בבקבוק, כאשר יחד מדובר על פי רוב ב-5 שנים לכל הפחות. בקיצור, בקבוק אמרונה כולל בערך כמות כפולה של ענבים מאשר כל יין אחר ותקופת יישון ממושכת. עד כאן לתמחור.

 

לפרסום נוסף זכה היין בשנות השמונים והתשעים, בזכות החיבה של חניבעל לקטר, הרוצח הקניבל והאנין מהספר "שתיקת הכבשים", שהפך לסרט בכיכובו של אנתוני הופקינס. עם איזו תקרובת הוא ליווה את היין ? אתם יכולים לנחש בעצמכם.

 

לרגל ארוחת פסח ולמי שלא שומר על כשרות ביין, בחרנו 7 בקבוקי אמרונה ששווה לקנות כמתנה ברגע האחרון לחג ולשולחן ליל הסדר, שמתלבשים באופן אלגנטי על מנות החג העשירות - מי אמר שוק טלה ולא קיבל - ונהנים גם מפוטנציאל יישון מרשים למי שיבכר לשמור אותם למועד חגיגי מאוחר יותר, גם 40 שנה ולמעלה מכך.

 

1. מאסי | קוסטסרה רזרב (אמרונה קלאסיקו) 2007

יקב מאסי (Masi) הוא אחד מיקבי הדגל של ואלפוליצ'לה. יין אמרונה קלאסיקו שמייצרים פה נמצא בחביות כ-40 חודשים, שמעניקים לו עגלגלות מרשימה וניחוחות פירותיים עזים ומורכבים.

 

יין אלגנטי ומרשים, שמצוין לשתייה כבר עכשיו, אבל מי שיישן אותו - צפוי ליהנות ממנו הרבה יותר בשנים הבאות. המחיר: יקר - 499 שקלים. 

 

2. סארטורי | אמרונה קלאסיקו 2007

ההפעתה של הטעימה. 8 השנים שעברו מאז נבצרו הענבים ועד שהתגלגל למדפי "טיב טעם" וחנויות היין המובחרות (יבואנית היין "הסקוטית" אמונה על ההיצע בחנויות הרשת) עשו לכולם רק טוב.

 

יין סמיך, מאוזן עם ניחוחות מודגשים של דובדבנים בשלים. שתו עכשיו או ישנו בנחת. תמורה מצוינת למחיר - 219  שקלים.



 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

3. טדסקי | אמרונה, 2009

היקב המשפחתי הזה, מנפק אמרונה קלאסי וכמו שצריך - מאוזן, מלא בניחוחות של פירות יער מתוקים ודומדמניות וכל זאת בלי תווית מפונפנת ועם תג מחיר יחסית סביר, ביחס לתמורה - 250 שקלים.

 

 

 

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

5-4. זנאטו | אמרונה קלאסיקו 2010, אמרונה רזרבה 2008

זנאטו הוא יקב צעיר יחסית - כבן 50, גיל לא שגרתי ליקב באיזור עם ריכוז מרשים של יקבים היסטוריים ושמרניים. על אף שהוא לא נמנה על המוכרים שביקבי ואלפוליצ'לה, מנפקים כאן יינות נהדרים ששווים צ'אנס.

 

יין הקלאסיקו של היקב מיושן 3 שנים בחביות. טעמן ניכר היטב בתוצר הסופי, העשיר והמאד עגול. הניחוח המודגש כאן הוא של פירות מיובשים ובפרט דבלי תאנים וכמובן צימוקים. יין ייחודי, בומבסטי ועשיר מאד שכיף ללוות איתו אוכל ומגלם גם תמורה מצוינת לכסף - 199 שקלים. להשיג באופן בלעדי בחנויות "יין בעיר" שגם מייבאות אותו באופן ישיר. שאפו.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

למשקיענים שווה לחפש בחנויות הרשת גם את הרזרבה, שמיושן לא פחות מ-4 שנים בחבית, ושנה נוספת בבקבוק, שמקנים לו טעמים עזים ומודגשים עוד יותר, לחובבי הז'אנר. המחיר - 389 שקלים - בהתאם.


 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

6. אלגריני | קורטה ג'ארה אמרונה 2011

אחד הכיבודים הגדולים בעולם היין הוא הזכות לקחת חלק בתפריט טקס הענקת פרסי הנובל בסטוקהולם. האמרונה הזה - הגם שלא משנת הבציר הזו - היה היין האיטלקי הראשון שעלה על שולחנות החתנים ולא בכדי. על אף הגיל הצעיר, זהו יין שמראה מעכשיו סימנים ברורים של בשלות. מורכב ומענג. 239 שקלים.



 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)


7. טומאסי 2011

עוד אחד מיקבי העלית המפורסמים של ואלפוליצ'לה. כאן היין עובר יישון בן 3 שנים בחביות ועוד זמן מה בבקבוק. התוצאה - יין צעיר יחסית, שעתידו לפניו ועדיין מציג יכולת טובה למי שמכבר את הרעננות על פני הכבדות שמגיעה עם הגיל ליינות החבל. 259 שקלים ברשת "דרך היין" - מומלץ במיוחד למי שקונה ומעביר לאחר כבוד לתקופה במקרר היין.  

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחסי ציבור
אמרונה
צילום: יחסי ציבור
צילום: ירון ברנר
רועי ירושלמי
צילום: ירון ברנר
מומלצים