שתף קטע נבחר

איך נרחיק את הסכנות הבריאותיות מהבית

מה צריך לעשות כדי לסלק את קרדית האבק מהשטיחים, הארונות והריפודים ומה הן הסכנות שהמזגן עלול להביא. לרגל יום הבריאות הבינלאומי - המקצוענים עם עצות שישמרו עליכם

לרגל יום הבריאות הבינלאומי, החל היום (ג') ריכזנו עבורכם כמה סכנות בריאותיות הנמצאות בביתנו, ממש מתחת לאף. האוויר שאנחנו נושמים, השטיח והספה עליה אנחנו יושבים, ואפילו הקירות שמגנים עלינו יכולים גם לסכן אותנו. כך תשמרו על הבריאות שלכם, באמצעות תחזוקה נכונה.

 

עוד בנושא

איך מונעים ומטפלים בעובש בבית

למה חשוב לדרוש חשבונית מבעל המקצוע

מחירון עבודות בעלי מקצוע לבית

 

שטיחים וריפודים - מצע נוח לחיידקים ולאבק

הסכנה הבריאותית: שטיחים וריפודים שלא זוכים לניקוי המתאים להם, הם מקור למחלות, חיידקים, קרדית האבק ולתגובות אלרגיות הנלוות אליהם. בייחוד בבתים עם ילדים קטנים ובעלי חיים חשוב להקפיד על ניקיון של שטיחים וריפודים. זאת, בייחוד למי שיש לו נטייה לאסטמה.

 

הסכנה הנפוצה ביותר היא קרדית האבק, המתמקמת על גבי מצעים, מזרונים, שטיחים ספות מרופדות, וילונות, ארונות בגדים וצעצועים מבד או מפרווה.

 

קרדית האבק. הסכנה שנמצאת בבית (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
קרדית האבק. הסכנה שנמצאת בבית(צילום: Shutterstock)

 

מה אפשר לעשות: אין דרך להיפטר לתמיד מקרדית האבק, אלא רק להקפיד על ניקוי קבוע של הבית, כולל כל הריפודים, השטיחים והמזרונים. אחת לכמה זמן צריך לנקות? "תלוי כמה תנועה יש בבית ומה רמת הלכלוך בו", אומר שמחה יעקובוב מחברת בד בבד. "יש בתים שבהם דורכים על השטיח רק פעם בשבוע, ויש בתים עם ילדים קטנים ששוהים הרבה שעות ביום על השטיח.

 בית פעיל עם ילדים קטנים חייב לשלוח את השטיח לפחות אחת לשנה לניקוי במפעל או לעשות ניקוי מקצועי בתוך הבית".

 

יעקובוב מפרט: "יש שטיחים סינתטיים שניתן לנקות בבית הלקוח, אבל שטיחים בעבודת יד או שטיחי שאגי שבהם הצטברות האבק והלכלוך עצומה, ולכן חייבים לנקות אותם באופן יסודי במפעל באמצעות מנערת. באמצעים ביתיים, חשוב להקפיד לשאוב את השטיח אחת לשבוע, ואם מדובר בבית עם בעלי חיים או עם ילדים קטנים, אז פעמיים בשבוע אם לא יותר. אחת לכמה חודשים מומלץ גם להפוך את השטיח ליומיים ולדרוך עליו, ולאחר מכן לשאוב את הלכלוך שהצטבר על הרצפה. בנוסף, חשוב להקפיד גם לשאוב את ריפודי הספות והכיסאות ולא להקל ראש בכך".

 

"מבחינת מזרונים, הוא הוסיף, "חשוב לזכור שגם שם ישנה הצטברות גדולה של קרדית האבק מפני שהיא ניזונה מקשקשת הנושרת מגוף האדם, וזקוקה לחום וללחות כדי להתפתח".

 

כמה זה עולה? "ניקוי יסודי של שטיח שאגי עד 6 מ"ר הוא 280 שקל, ניקוי יסודי של מזרון הוא כ-250 שקל, עבור ניקוי משני הצדדים של המזרון, והניקוי כולל טיפול בריחות ובשתן. ניקוי של ריפודי כסאות עולה 35-25 שקל לכסא, ניקוי של ספת נוער עולה 250-150 שקל, ניקוי של 2 ספות בסלון ושטיח של עד 6 מ"ר עולה כ-700 שקל. בעלות של 1,200-1,000 שקל ניתן לנקות בצורה יסודית את כל הבית, אחת לשנה".

 

מזגנים - שואב את כל השומנים, הניקוטין והאבק

הסכנות הבריאותיות: "המזגן הביתי לא מחדש את האוויר, אלא רק יונק אותו, מקרר ומחזיר את אותו אוויר פנימה לתוך החדר", מסביר יורם דנינו משירות 2000 יורם. "לכן, כדאי להימנע מעישון או מטיגון בזמן שהמזגן עובד. אחרת, הוא שואב את השומנים ואת הניקוטין ומפזר אותם בחזרה בחלל החדר וזהו אוויר מזוהם שאותו אנחנו נושמים. בנוסף, שכבה של שומנים ואבק מצטברת על הפילטר וסותמת אותו, מה שגורם לנו לנשום את אותו אבק, ובנוסף מקשה על המזגן לפעול".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מזגן הפועל על קירור יכול לגרום לאנשים מסוימים ליובש, לכאבי ראש, לנזלת, לדמעת או לכאבי שרירים. מי שסובל מכך, חשוב להקפיד לפתוח חלון לאוורור ולצאת אחת לשעה לכמה דקות לשאוף אוויר צח. "הטמפרטורה המקסימלית המומלצת לתקופת האביב היא כ-22 מעלות (ולא מתחת לכך), ולתקופת שיא הקיץ 20 מעלות או מעט מתחת", מציע דנינו. בנוסף, כדאי לכוון את המזגן על אופציה של 'סווינג' המאפשרת פיזור טוב יותר של האוויר בחלל החדר.

 

מה אפשר לעשות: לתחזוקה חשיבות גדולה גם בפן הבריאותי ולא רק מטעמי חיסכון. "ניקוי של פילטרים לעתים תכופות משפר משמעותית את איכות האוויר שאנחנו נושמים", אומר דנינו. "זו פעולה פשוטה יחסית שכל אחד יכול לבצע, והתדירות היא בהתאם למזגן ולאזור הגיאוגרפי. כדאי לבדוק אחת לחודש את הפילטרים ואם הם מלוכלכים ומכוסים באבק ובשומנים, לנקות אותם עם סקוטש בעדינות תחת מים זורמים".

 

דנינו מוסיף כי בדרך כלל קוראים לטכנאי רק כשהמזגן לא מקרר. "עדיף לתחזק ולחסוך תיקונים מורכבים יותר שעלותם גבוהה יותר", הוא אמר.

 "בנוסף לניקוי הפילטרים, כדאי לנקות גם את המאייד עצמו באמצעות מסרק מיוחד, ואם הוא כבר ממש סתום, באמצעות חומר דגריזר שמנקה את השומנים שהצטברו. זו פעולה שלרוב בעל מקצוע מבצע".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "טיפול עונתי תקופתי למזגן יעלה כמו עלות ביקור (250 שקל) או מעט יותר ויכול לחסוך לכם הרבה כסף והמתנה. כדאי להפעיל את המזגן כבר בתקופה הזו ל-10 דקות ולראות שהוא עובד כראוי ואם לא אז לתקן את הבעיות. בעוד כחודשיים, כשבאמת נצטרך את המיזוג, לא נרצה להמתין בחום קופח לטכנאי מזגנים שעמוס בעבודה".

 

עובש על הקירות - סכנה בריאותית גדולה לילדים ולקשישים

הסכנה הבריאותית: עובש נגרם כתוצאה מחוסר אוורור, מבעיות איטום או מרטיבות לא מטופלת הנגרמת מפיצוץ בצנרת. בנוסף, ככל שהחדר פחות מאוורר, כך הוא בסיכון גבוה יותר לעובש.

 לרוב מדובר בחדרי שינה לא מאווררים או בחדרי אמבטיה. עובש יכול לגרום לאסטמה ולעוד בעיות וקשיי נשימה.

 

מה אפשר לעשות: אז מה הפתרון בחדרי האמבטיה? "אוורור וצביעה בצבע מתאים", אומר יגאל אמירה מי.ש. אינסטלציה ושיפוצים. "אם מדובר בפטרייה בחדרי ממ"ד, המצטברת בפאנלים, ניתן לנקות אותה עם כלור. אם מדובר בפטרייה במקלחת, לאחר הניקוי שלה באמצעות כלור, חשוב לצבוע את הקירות בסיד. הצבע בחדרים עם אדים חייב להיות צבע נושם. מקלחת שאינה מאווררת, תמיד תסבול מפטריות בתקרה. לכן חשוב גם להקפיד לנקות עם אקונומיקה את הפטרייה על בסיס קבוע, גם לצבוע את התקרה ואת הקירות וגם להקפיד כמה שיותר על אוורור האמבטיה".

 

מחפשים בעל מקצוע באחריות? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
העיקר שנהיה בריאים. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים