שתף קטע נבחר

מטיילים מצאו עיט נדיר שהתחשמל בשומרון

מטיילים מצאו בתחילת השבוע עיט זהוב שהתחשמל למוות סמוך לאזור התעשייה של היישוב מעלה אפרים בשומרון. העיט הזהוב נחשב לאחד הדורסים הנדירים ביותר בישראל ומצוי בסכנת הכחדה. אבנר רינות, צפר בחברה להגנת הטבע שקיבל את התמונות של העיט, זיהה כי מדובר בדורס נדיר. ברשות הטבע והגנים אספו את הפגר ובתיאום עם חברת החשמל, העמוד ימוגן בימים הקרובים כדי להגן על עופות דורסים נוספים

יצאו לטייל בחג ומצאו עיט נדיר שהתחשמל למוות. תושב קיבוץ עין הנציב בעמק בית שאן יצא לטיול בתחילת השבוע עם חבריו באזור מעלה אפרים בשומרון.

 

"כשהגענו לואדי, סמוך לאזור התעשייה של מעלה אפרים, ראינו עוף דורס שהיה מוטל מתחת לעמוד החשמל והגענו לבדוק אותו מקרוב", מספר יהונתן ל-ynet. "העיט לא היה בחיים".

 

 (צילום: יהונתן וישניה) (צילום: יהונתן וישניה)
(צילום: יהונתן וישניה)

 

יהונתן שלח את התמונות ופרטי המקרה לצפר, אבנר רינות, חברו לקיבוץ ואיש החברה להגנת הטבע. רינות זיהה במהירות את העוף הדורס, כעיט זהוב, אחד הדורסים הגדולים והנדירים ביותר בישראל.

 

רינות מיהר לדווח לרשות הטבע והגנים על העיט והמקום בו התחשמל. ברשות הטבע והגנים אספו את פגר העיט ותיעדו את מספר העמוד ממנו נפגע העוף הדורס.

 

כשהעופות הדורסים נוחתים וממריאים על עמוד מתח גבוה המשמש להם כתצפית, ברגע שהכנף או אחת מרגלי הדורס תבוא במגע עם כבלי החשמל או בחלקי המתכת, הם יתחשמלו במקום וימצאו את מותם. לעיתים העופות נפגעים מכבלי החשמל במהלך מעוף.

 

עיט זהוב על קו מתח (צילום ארכיון) (צילום: אמיר בן-דב) (צילום: אמיר בן-דב)
עיט זהוב על קו מתח (צילום ארכיון)(צילום: אמיר בן-דב)

על פי הערכות, בישראל מתים מאות בעלי כנף מהתחשמלות מקווי מתח ועמודי חשמל.

מאז אמצע שנות ה-90 החלה חברת החשמל למגן עמודי חשמל, קווי מתח וקווי רשת חשמל בדרום ובצפון הארץ, כדי למנוע את התחשמלות הדורסים הנדירים.

 

מדובר בפרויקט משותף לחברת החשמל, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע. עד כה הותקנו אמצעי מיגון על אלפי עמודי חשמל הממוקמים בנקודות שהוגדרו על ידי רשות הטבע והגנים כבעייתיות ומסוכנות לדורסים החולפים באזור.

 

עיט שמש על עמוד חשמל המצוייד בשרוול פלסטיק (צילום: רוני ליבנה) (צילום: רוני ליבנה)
עיט שמש על עמוד חשמל המצוייד בשרוול פלסטיק(צילום: רוני ליבנה)

 

העמוד ימוגן בימים הקרובים

אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים מציין כי "העמוד נכנס לרשימת המיגון של חברת החשמל ויטופל בימים הקרובים. רוב הקווים ועמודי החשמל בישראל אינם ממוגנים וגם אי אפשר למגן את כולם, גם אם היה תקציב לנושא".

 

 (צילום: יהונתן וישניה) (צילום: יהונתן וישניה)
(צילום: יהונתן וישניה)

"בחלק מהעמודים יש התחשמלויות של עופות דורסים ואנחנו פועלים למזער את הפגיעה מעמודים מסוכנים", הוא מסביר. "לצערי, קביעת העמודים הללו מתבצעת רק על סמך תמותה של עופות דורסים. בכל האזורים שיש בהם מינים רגישים בסכנת הכחדה או אוכלוסיות גדולות, אנחנו פונים לחברת החשמל והם עושים זאת בחפץ לב".

 

להערכת הצופה, ישנן כעשר טריטוריות פעילות של עיטים זהובים בהן ככל הנראה מתקיימת פעילות של קינון על ידי העיטים. לדבריו, השנה לא נמצאו קינונים פעילים של עיט זהוב באזור בו נמצא העיט המחושמל.

 

לדברי הצופה, חלק מרכזי בהיערכות למניעת פגיעה עתידית בבעלי הכנף, הנודדים או מקננים בישראל, הוא תיכנון מקדים באמצעות התקנת קווי חשמל תת קרקעיים.  

 

עיט זהוב. עוף דורס בסכנת הכחדה (צילום: אמיר בן-דב) (צילום: אמיר בן-דב)
עיט זהוב. עוף דורס בסכנת הכחדה(צילום: אמיר בן-דב)

 

העיט הזהוב (Aquila chrysaetos) הוא אחד הדורסים הנדירים בישראל המצויים בסכנת הכחדה. הדורס הגדול בעל מוטת כנפיים עצומה של כ-2.5 מטר, דוגר אומנם בארץ, אך מספר הזוגות המקננים הוא מזערי ביותר. העיט הזהוב כונה בעבר כעיט נשרי ועיט סלעים, סובל מירידה במספרו עקב איומים רבים. התחשמלויות, פגיעה והפרעה לקינונים קיימים. הצופה ציין כי גם מימון השמירה על קינוני העיטים הזהובים היא גם חלק מהפרויקט על העופות הדורסים.

 

סחר בלתי חוקי בעופות הדורסים מאיימים על המשך הישרדותו. כיום גופי שימור מעריכים כי נותרו בין שמונה לעשרה זוגות מקננים בלבד, בהשוואה לכ-40-50 זוגות בשנות ה-80. בנגב מוערך מספרם בפחות מחמישה זוגות שעדיין מקננים ומספר זעום נוסף במדבר יהודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהונתן וישניה
פגר העיט מתחת לעמוד החשמל בשומרון
צילום: יהונתן וישניה
מומלצים