שתף קטע נבחר

סכנת החג: כך תשמרו על בטיחות בטיול

ריבוי תאונות באתרים השונים, כולל מותו של מטייל בנחל אוג, הובילו את קק"ל ורשות הטבע והגנים לחדד הנחיות: "אנשים לא מבינים שהם עלולים לחזור פצועים או לא לחזור כלל". במה רצוי להצטייד? ומה חשיבות סימון השבילים?

תאונות בחול המועד פסח: גבר כבן 40 נהרג אתמול (ג') לאחר שנפל מגובה של 50 מטר בנחל אוג, הסמוך למצפה יריחו, ובדיקה ראשונית העלתה שהוא נפל משביל הליכה לוואדי. במהלך הימים האחרונים התקיימו כמה חילוצים של מטיילים ברחבי הארץ, וברשות הטבע והגנים ובקרן קיימת לישראל מודעים לסכנות שאורבות למטיילים עם יציאתם לטבע. לפיכך הם מנסים לאורך כל השנה, ובמיוחד בימי החג, לחדד את נוהלי הבטיחות על מנת שהמטיילים יחזרו הביתה בשלום.

 

ברשות הטבע והגנים פילחו את המסלולים האטרקטיביים ביותר והציבו בהם תחנות מידע, ושם מקבלים המטיילים ממדריכים הנחיות רלוונטיות לפני שהם מתחילים את מסלול ההליכה.

 

על פי ההנחיות, על המטיילים לתכנן מראש את המסלול ולהיות בקיאים בפרטיו: אורכו, משך ההליכה ודרגת הקושי שלו.

 

כמו כן, עליהם לעקוב אחר תחזית מזג האוויר. כך למשל, במזג אוויר מעונן, גשם או התראות לשיטפונות – אין להיכנס לאפיקי נחלים או לחצותם. "צריך להבין שיש מסלולים שלא מתאימים לאנשים בגיל מסוים וזה יכול להוות סכנה", אומרת מזי מגנאג'י מוסקוביץ, מנהלת אגף הסברה ברשות הטבע והגנים.

 

מטיילים במהלך חול המועד (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מטיילים במהלך חול המועד(צילום: עידו ארז)

הנחיה נוספת למטיילים היא להצטייד במים, במיוחד בימי שרב. כל אדם צריך לשתות שלושה ליטרים לפחות של מים במהלך הטיול כולו.

 

על מוביל הטיול להצטייד במפת סימון שבילים מעודכנת ובאמצעי איתות כמו פנס, נרות, גפרורים וטלפון סלולרי.

 

כמו כן, בשמורות הטבע והגנים מטיילים בשעות היום בלבד. מגנאג'י מוסקוביץ מסבירה כי פעמים רבות אנשים מתחילים מסלול ארוך במיוחד רק בשעות הצהריים, מגיעים לשעות החשכה, נתקעים ונזקקים לחילוץ.

 

אחד הדברים החשובים ביותר הוא לא לרדת משבילים מסומנים. "יש היגיון באופן שבו השבילים מסומנים, ולכן חשוב מאוד ללכת בעקבות הסימון. השבילים הללו בטוחים לא רק למטיילים, אלא גם לטבע", היא מוסיפה.

 

הנחיה נוספת למטיילים היא להצטייד בנעלי הליכה נוחות וסגורות, וללבוש ביגוד אוורירי. כמו כן מומלץ ליידע את הקרובים על היציאה לטיול, על המסלול וזמנו המשוער.

מטיילים בשביל ישראל בחול המועד (צילום: ירון לוי, קק"ל) (צילום: ירון לוי, קק
מטיילים בשביל ישראל בחול המועד(צילום: ירון לוי, קק"ל)

נהנים בצוק מנרה בפסח (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
נהנים בצוק מנרה בפסח(צילום: אביהו שפירא)
 

"אנחנו מאוד רוצים שאנשים ייצאו לטייל, הבעיה היא שהם בדרך כלל לא מזהים את הקשר בין היציאה לטבע לבין זה שהם יכולים לחזור פצועים או חלילה לא לחזור. יציאה לטבע זה משהו נפלא, אך יחד עם זאת אנחנו הרבה פעמים לא מעלים בדעתנו שכל היופי הזה יכול להיות מסוכן. אנשים יוצאים למסלול שהם לא מכירים, שלא מתאים ליכולות הגופניות שלהם, לא מצטיידים במים בהתאם – כל הגורמים האלה יכולים להיות מאוד מסוכנים בשטח".

 

דניאל גיגי, מנהל אזור צפון הנגב בקרן קיימת לישראל, מציין כי בכל הכניסות הרשמיות לשמורות הטבע והיערות ישנם שלטים עם הוראות בטיחות.

 

"סימון השבילים זו שפה בפני עצמה", הוא אומר. "פעם אחת היא מופיעה בגוונים שונים כדי לעשות הבחנה בין המסלולים, ובפעם השנייה מתייחסת לנושא של דרגות קושי. ככל שהמסלול ארוך יותר, כך הוא קשה יותר, ועל כן לא מתאים לכל אחד. אם אנשים מתחילים לקצר את הדרך ולעשות כל מיני חוכמות זה עלול להיגמר באסון. כולנו יודעים שחלק מהמסלולים צרים מאוד ברוחב שלהם ואי אפשר שילך שם יותר מאדם אחד. אני זוכר כשהנחיתי מאות טיולים כאלה, איך הייתי צריך לרדוף אחרי המטיילים שילכו אחד אחרי השני בסבלנות ובתשומת לב".

 

באשר למצוקים אומר גיגי כי אלה משמשים גם כנקודות תצפית: "מצוק זה דבר מפחיד ולכן יש שם מעקות בטיחות וכללי זהירות. יש חשיבות גדולה מאוד להישמע להוראות. גם הנושא של הדלקת אש הוא קריטי מאוד מבחינתנו. אסור להבעיר אש במקומות שלא מיועדים לכך. מצד אחד אנו רוצים לחנך את הילדים שלנו לאהוב את הארץ ולהכיר אותה דרך הרגליים, ומנגד אנחנו מובילים אותם לפעמים גם במקומות מסוכנים. גם ברכיבה על אופניים ובנהיגה בכביש קיימת סכנה פוטנציאלית, ולכן חשוב מאוד להישמע להוראות הבטיחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחידת חילוץ מגילות משטרת מחוז ש"י
החילוץ בנחל אוג, אתמול
צילום: יחידת חילוץ מגילות משטרת מחוז ש"י
מומלצים