שתף קטע נבחר

אלרגיה ליין או לבירה: למה זה קורה - ואיך לטפל?

איזה חומרים הנמצאים בתוך האלכוהול גורמים לאלרגיה, איך היא באה לידי ביטוי ומה הטיפול המומלץ? אלרגולוג ממליץ

יין ישמח לבב אנוש, ובמיוחד בחגים ובמועדים. אבל מה עושים עם אלרגיה ליין או לבירה? אי-סבילות לאלכוהול מופיעה כשהגוף שלנו לא מסוגל לפרק אלכוהול עקב בעיה גנטית.

 

יש חומרים נוספים שיכולים לגרום לתופעות לא נעימות. חומרים כימיים אלה נמצאים בעיקר ביין ובבירה: סולפיטים, דגנים והיסטמין – חומר שנוצר במהלך יצור בירה ויין. לפעמים הבעיה היא אלרגיה לתירס, ענבים, חיטה או שיפון שנמצאים בבירה ויין. כאב חזק יכול להיות גם סימן של הודג'קין - מחלה סרטנית של בלוטות לימפה.

 

קראו עוד

מדריך: כל משקאות האלכוהול - והמחיר הקלורי

יין אדום: למה הוא בריא, ואיזה סוג הכי עדיף?

איך מטפלים באלרגיה? תרופות ופתרונות משלימים

 

מהם התסמינים?

סימניה השכיחים ביותר של אי הסבילות לאלכוהול הם הפרעה בנשימה אפית ואודם נרחב בפנים ועור הגוף, שדומה לסומק, מלווה בתחושה לא נעימה של חום, צריבה ודפיקות לב. סימפטומים של אי-סבילות לאלכוהול הם אף "סתום" ונזלת, אודם ותחושת חום, פריחה דמוי עקיצות, ירידת לחץ דם, החמרה של אסתמה, בחילה והקאה.

 

יש מצבים בהם משהו אחר באלכוהול גורם לתסמינים אלרגיים, למשל חומרים משמרים או דגנים. במקרים נוספים מדובר בשילוב של אלכוהול ותרופות. ולפעמים מדובר במחלה רצינית נדירה שדורשת אבחון וטיפול.

 

סיכוי לתגובה לא רצויה לאלכוהול גבוה יותר אצל אנשים ממוצא אסיאתי, אצל אנשים שאלרגיים לדגנים וענבים, ואנשים שמקבלים אנטיביוטיקה או תרופה נגד פטרת.

 

החומר הכימי בשם היסטמין, שקיים ביין ובבירה, יכול לגרום לכאב ראש, סומק וגרד אצל כולנו. אבל אצל אנשים אלרגיים יכולה להתפתח תגובה אלרגית אנפילקטית קשה עם ירידת לחץ דם, התקף אסתמה - ומצב מסוכן לחיים.

 

מתי מומלץ לפנות לרופא?

במצבים אלו ובכל ספק שמתעורר יש לפנות לרופא אלרגולוג, לציין את כל הסימפטומים ואת הפרטים הבאים: מצב בריאותך, תרופות ותוספי מזון שנצרכו, כמות וסוג המשקה שגרמו לסימפטומים.

 

כדאי לשאול את הרופאה שאלות הבאות: האם פיתחתי אלרגיה או תגובה מסוג אחר, האם אני צריכ/ה להפסיק לשתות אלכוהול או להוריד כמות, איזה בדיקות עליי לעבור ואיזה טיפול לקחת?

 

בעיה רפואית אחרת שקשורה לשתיית אלכוהול היא מחלת גאוט. זהו התקף של כאב חזק, נפיחות ואודם במפרק אחד או כמה מפרקים אצל אנשים עם בעיה תורשתית של הצטברות חומצה אורית בדם ורקמות הגוף. אבחון וטיפול בבעיה זו נעשה אצל רופא פנימי או רופא ראומטולוג.

 

מהו הטיפול המתאים?

הטיפול הנכון ברוב המקרים של אי סבילות לאלכוהול או משקה ספציפי הוא להימנע משתייתו. במקרה של תגובה קלה, תרופה אנטיהיסטמינית יכולה לעזור ולטפל בתופעות של גרד ופריחה.

 

אף על פי כן, תרופה אנטיהיסטמינית לא יכולה לעזור במקרה של אלרגיה קשה. במקרה של אלרגיה למזון כדאי לשאת צמיד שמסמן נוכחות של אלרגיה קשה.

 

לאדם האלרגי כדאי מאוד לשאת לכל מקום מזרק "אפיפן" שמכיל אדרנלין לזריקה עצמית מידית, להקלה מהירה ואף הצלת חיים.

 

כאמור, עד הבדיקה אצל האלרגולוג, יש להפסיק לשתות אלכוהול בכלל או את המשקה הספציפי שגרם לתגובה. במקרה של תגובה קלה ניתן להיעזר בתרופה אנטיהיסטמינית שנמכרת ללא מרשם. במקרה של תגובה קשה יותר יש לפנות מידית לקבלת טיפול רפואי.

 

האלרגולוג ינסה להבין האם קיימת אי-סבילות של אלכוהול או תגובה אלרגית. ברוב המקרים יבוצע טסט אלרגי עורי כדי לגלות אלרגיה לדגנים או מזון אחר. בחלק מהמקרים תתבקשי לבצע גם בדיקת דם לאלרגיה.

 

ולכל מי שאינו אלרגי מומלץ לא לשכוח ששתיית אלכוהול פוגעת בערנות. לאלה ולאלה נזכיר - אם שותים לא נוהגים.

 

הכותב הוא  אלרגולוג, חבר באיגוד רופאי האלרגיה והאימונולוגיה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתי אלכוהול עלול לגרום לאלרגיה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים