שתף קטע נבחר

איך להנגיש את הבית לאנשים עם מוגבלויות

מה צריך לשנות בבית כדי שאדם עם מוגבלויות יוכל להסתדר בסביבה ידידותית - המקצוענים עם כל העצות

כיום ניתן למצוא עזרים רבים שהופכים את חיי האנשים עם מוגבלויות לקלים יותר בהתנהלות היום-יומית בבית. אז איך מנגישים את הבית? המקצוענים עם העצות להנגשת הבית.

 

עוד בנושא:

מקלחון בחדר האמבטיה - איך בוחרים

לפני תביעה: גישור מול בעל המקצוע

מחירון עבודות בעלי מקצוע לבית

 

הפאן הרגשי - הכי חשוב להקשיב לצרכיו של האדם עם המוגבלות

"אדם עם מוגבלות יודע הכי טוב מה מתאים לו בדרך-כלל", אומר רפאלי איפרגן מרפאלי – שיפוצים בלי סיבוכים. "לכן, חשוב מאוד לתת ביטוי ומקום לדעתו ולהתחשב בה. אם הנגשת הבית לא עונה לרצונות שלו זה לא שווה כלום".

 

"הפאן הרגשי הוא דבר מאוד מורכב", מוסיפה נטע רוטמן, מנהלת מחלקת ייעוץ לנגישות בעמותת נגישות ישראל. "חשוב מאוד לזכור שאדם עם מוגבלות הוא אדם עם צרכים ורצונות. ככל שהאדם פעיל ויכול להסביר מה מתאים לו, חשוב מאוד להתייחס לרצונו ולא לקבוע עבורו. גם אם הרבה פעמים נראה למישהו מבחוץ מה יהיה נוח עבורו, זה לא רלוונטי".

 

באילו מקרים צריך להנגיש את הבית?

לרוב מדובר במקרים של פציעה פתאומית כתוצאה מתאונה, במקרים של קשיי תנועה עקב גיל מבוגר, במקרה של מחלה או אובדן של אחד החושים. השיפוץ יכול להיות מינימאלי ולכלול התקנה

 של אינטרקום ותיקונים נקודתיים הקשורים לבעיית שמיעה. מנגד, הוא יכול להגיע עד לשיפוץ כולל של החלפת מרבית הריהוט והאבזור בבית.

 

יש מקרים שהדירה עצמה לא מתאימה להנגשה. איפרגן: "לפעמים עדיף לעבור דירה, ולא להשקיע בדירה שממש לא מתאימה לצרכים של אדם עם מוגבלות. אם למשל מדובר באדם המתנייד על כיסא גלגלים והבית עם הרבה מדרגות והחדרים קטנים, לעתים שווה לשקול שלא להיכנס לשיפוץ מסובך שיעלה הון. לעומת זאת, לעתים שיפוץ פנימי של הדירה וחלוקת החדרים מחדש אפשרית ועלות השיפוץ משתלמת".

 

מה אפשר להנגיש בבית?

במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "כיום יש הרבה מאוד דברים המתאימים לאנשים עם מוגבלות. בעל המקצוע צריך להוציא לפועל את התוכנית לפי צרכי הדייר, דרישות המטפל וכן גם התכנון והעיצוב, תוך כדי שקלול התקציב הקיים ומצב הבית הנוכחי".

 

רוטמן: "לאחר קבלת ההמלצות מאנשי השיקום, חשוב לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם האדם עם המוגבלות ועם בעלי המקצוע שאמורים לקחת חלק בשיפוץ. כל אחד צריך להביא את הזווית שלו, ויחד מתאימים את הבית לצרכים החדשים".

 

חדרי אמבטיה ושירותים - חשוב שיהיו מספיק מרווחים

"אם הדירה קטנה יחסית וחדר השירותים וחדר האמבטיה קטנים, בהחלט כדאי לחלק את החדרים בצורה אחרת", אומר איפרגן. "כדאי לאחד את חדר השירותים עם חדר האמבטיה. צריך לקחת בחשבון שהחדר צריך להיות מספיק מרווח עבור האדם עם המוגבלות ועבור המלווה שלו במידת הצורך. צריך שיהיה לו מספיק ביטחון וטווח תנועה, כדי שהוא יוכל לקלח אותו, לסובב כיסא גלגלים במידת הצורך ושהמתקנים בחדרים אלו יהיו בטיחותיים. חשוב שהרצפה לא תהיה חלקה מדי, כי מדובר בחדר רטוב. חשוב שיהיו מספיק מוטות אחיזה וגישה נוחה לכל המתקנים".

 

רוטמן: "כשמדובר בחדרי אמבטיה, עדיף למקם מקלחת שהרבה יותר מקלה. ניתן להכניס אליה ספסל, או כיסא וזה הרבה יותר בטיחותי ומאפשר מרחב תנועה ותמרון".

 

ידיות אחיזה

"חשוב שבכל מקום שיש בו אתנחתא בבית, תהיה ידית אחיזה", מסביר דודי קחטן מאומנות הברזל. "על-יד מדרגות, על-יד המיטה, במעברים לא נוחים בבית (כמו מדרגה בין שני מפלסים), על-יד דלת הכניסה, לפני שמוציאים את המפתח מהתיק.

 צריך להיות ערים לכך שאדם שמתקשה בתנועה נעצר בנקודות מסוימות וצריך להיתמך ולהישען על משהו. אם אין קיר בנקודה מסוימת שבה יש צורך בידית אחיזה, ניתן לחבר את הידית ישירות מהרצפה כלפי מעלה".

 

קחטן מוסיף כי "אם מדובר בידיות מחוץ לבית, אז יש כיום מגוון חומרים שלא מחלידים, כמו אלומיניום, נירוסטה או ברזל מגלוון. אם מדובר בתוך הבית, יש פחות בעיה של החלדה. את גובה הידית מתאימים בהתאמה אישית לאדם, על פי גובה, משקל וסוג המוגבלות, ובהתאם לעובדה שהוא ימני או שמאלי. לעתים יש מעקה קיים למדרגות, ורק צריך לשדרג אותו ולהתאים לו מאחז יד מתאים. לעתים אין ברירה וצריך להחליף את כל המעקה. בוחרים את הידיות לאחר מפגש עם האדם אצלו בבית ולאחר שעוברים איתו על כל המקומות הבעייתיים בבית מבחינת תנועה ונגישות".

 

דלתות

מאוד חשוב לשמור על דלתות רחבות, כך שפתח הדלת יהיה 90 ס"מ לפחות, ועל מעברים רחבים בדירה שיאפשרו מרחב תמרון.

 

ריצוף

"ריצוף מאט מחוספס עם טקסטורה גסה הרבה יותר טוב מאשר ריצוף חלק ומבריק", מייעצת רוטמן. "הריצוף החלק הרבה יותר מועד להחלקה, ומי שהולך על קביים, אם יש טיפה מים על הרצפה הוא עלול להחליקה. מה שטוב בריצוף מחוספס הוא שאם מדובר בכיסא גלגלים, אז הוא פחות מבליט לכלוך והוא הרבה יותר פרקטי".

 

איפרגן: "הריצוף המומלץ ביותר לחדרים רטובים הוא ריצוף אנטי-סליפ. זה סוג של אבן מחוספסת שגם כשהיא רטובה היא לא מחליקה. היא אבן מאוד יפה כך שניתן לרצף איתה את כל חדרי הבית, אך מי שרוצה לחסוך יכול להסתפק בגרניט פורצלן. במקרה זה יש להקפיד שהיא תהיה מאט ולא מבריקה. הסכנה היחידה בקרמיקה היא כשהיא רטובה או עם שמן עליה עלולים להחליק עליה".

 

בית חכם - זול מתמיד

בהתאם למידת המוגבלות, ניתן לתפעל כיום הרבה מאוד דברים בבית באמצעות שלט או באמצעות המכשיר הסלולרי. יש היום אפליקציות שמפעילות דוד, יש תריסים חשמליים ושלטים לכל מוצר חשמלי. "כיום בית חכם הרבה פחות יקר מבעבר ומאפשר נגישות יותר גבוהה עבור אנשים עם מוגבלויות ", אומרת רוטמן, "לגבי כל שקעי החשמל, ניתן למקם אותם בגובה שיהיה תואם ונוח יותר. אותו הדבר לגבי מוצרי החשמל. חשוב להתאים את המוצר על-פי מידת היכולת להשתמש בו. כדאי להעדיף מכונת כביסה ומייבש כביסה עם פתח כניסה מהצד ולא מלמעלה. לגבי מדיח הכלים, נמקם אותו בגובה מתאים ונוח".

 

מטבח ושטחי אחסון

"כל המרחב האחסוני צריך להיות מטופל אחרת", מסבירה רוטמן "כי כשאדם הוא עם מוגבלות האחסון הוא לרוחב ולא לגובה. זה מצריך מהפך במטבח, התאמת גובה הכיריים למי שמתנייד עם כיסא גלגלים, כך שמתחתם לא יהיו ארונות. כדאי להתקין דלתות שנטרקות בטריקה שקטה ונסגרות לבד בלחיצה קלה. חשוב שלא למקם חפצים במיקום נמוך מדי, כי לא ניתן להתכופף. בחדרי השינה, ארונות הבגדים צריכים להיות עם דלתות הזזה, ובהתאם לתקציב ניתן להרים ולהוריד את מתקן תליית הבגדים באמצעות מוט, ולבנות ארון שהבגדים בו יהיו מאוחסנים בצורה שתהיה כמה שיותר נגישה".

 

ברזים וכלים סניטריים

כיום יש ברזים אוטומטיים, כך שלמי שיש מגבלה בידיים, ניתן לפתוח את הברז באמצעות נגיעה בלבד.

 

איפרגן: "ההפרש בין ברז רגיל לברז אוטומטי יכול להגיע ל-70% במחיר. ברז סטנדרטי עולה 250-350 שקל. לעומת זאת, ברז עם חיישן של תנועת יד עולה כ-1,000 שקל, תלוי בסוג, באיכות ובחברה המייצרת".

 

מילה על עיצוב

מבחינת עיצוב ומבחינה אסתטית ניתן לשפץ את הבית כך שהוא יהיה מעוצב ברמה הכי גבוהה ועדיין ישרת את צרכיו של האדם עם המוגבלות. רוטמן: "הבית לא חייב להיראות כמו בית-חולים ויש היום כל כך הרבה פתרונות עיצוביים מתאימים. מפתח דלת של 90 ס"מ הוא יפה ונוח לכולם. אסלה בגובה של 45 ס"מ היא אסלה שמתאימה לכולם. העיצוב האוניברסלי מדבר על כמה עקרונות שהרעיון הכללי שלהם הוא שזהו עיצוב שמשרת את כלל האוכלוסייה".

 

איך תדעו אם אתם זכאים לסיוע?

משרד הבריאות מעניק סיוע בהתאמת תנאי דיור לאנשים המוגבלים בתנועה ולאזרחים שתנועתם

 מוגבלת עקב מחלה או פגיעה במערכת המוטורית. הסיוע מתבצע באמצעות ועדה משותפת למשרד הבריאות ולמשרד השיכון. המוגבלות נקבעת על-ידי מוסד רפואי מוכר, והסיוע מתקבל ממשרד השיכון. ישנם קריטריונים לזכאות לסיוע והתהליך מחייב פנייה לעובדת הסוציאלית במחלקה למחלות ממושכות במשרד הבריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים