שתף קטע נבחר

מחלת חניכיים: למה זה קורה ואיך לטפל?

בעיות חניכיים נגרמות בדרך כלל בגלל חיידקים הנמצאות זמן רב על השיניים. אבל לא רק. איזה סיבות נוספות עלולות לגרום למחלה הזו, איך לאבחן ביעילות ומה הטיפול שיעלים?

מחלות החניכיים נגרמות רובן ככולן מנוכחות רובד חיידקים (פלאק) במשך זמן ממושך על גבי השיניים. הנזק שגורמות מחלות החניכיים הינו בעיקר הרס של עצם הלסת התומכת בשיניים ולבסוף לנשירה או עקירה של השיניים הפגועות.

 

יש כמובן גורמים נוספים המשפיעים על חומרת וקצב התקדמות ההרס שגורמת מחלת החניכיים כמו תורשה (נטייה גנטית המאפשרת התפתחות המחלה), עישון, מצבים רפואיים (סוכרת, מחלות או תרופות הפוגעות במערכת החיסונית, מתח נפשי מתמשך וכו') ועוד.

 

קראו עוד על בריאות השן

 9 טיפולי שיניים - 2 אופציות: איך לבחור נכון?

איך לצחצח שיניים לילדים? המדריך הבריא

למה השיניים נהרסות בהריון - והאם מותר לטפל?

 

אחת הבעיות המביאות לכך שבמקרים רבים מחלת החניכיים מתגלה רק בשלבים מתקדמים שלה, כאשר כבר נגרם נזק משמעותי, היא שבמרבית המקרים ההתקדמות היא כרונית ואיטית ואין כמעט סימני אזהרה כמו כאבים או נפיחות שבדרך כלל מביאים את החולה לבדיקה אצל רופא השיניים.

 

יש מקרים בהם גם כאשר החולה במחלת החניכיים נמצא בביקורת שגרתית אצל רופא השיניים המטפל, זה אינו מזהה את הבעיה בשלביה המוקדמים ומטפל בה או מיידע את החולה ומפנה אותו לפריודונט (מומחה במחלות חניכיים).

 

ריח רע מהפה. אחד הסימנים למחלת חניכיים (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
ריח רע מהפה. אחד הסימנים למחלת חניכיים(צילום: shutterstock )

 

איך מאבחנים?

ישנם מספר סימנים שיכולים כולם או חלקם לרמוז על נוכחות מחלת חניכיים:

 

1. חניכיים נפוחים, אדומים ומדממים בזמן אכילת מזון קשה או צחצוח.

 

2. ריח רע מהפה גם אחרי צחצוח ואוכל.

 

3. שיניים מתנדנדות או שיניים שהחלו לנדוד ולפתוח מרווחים בעיקר באזורים קדמיים.

 

4. נפיחויות חוזרות בחניכיים עם הפרשה מוגלתית.

 

5. צורך בעקירה או נשירה של שיניים קבועות.

 

מי צריך להיבדק באופן סדיר מחשש?

ככל שנעשה איתור מוקדם של המחלה הטיפול קל ויעיל יותר. אנשים עם סיפור משפחתי של מחלות חניכיים אצל קרובים מדרגה ראשונה (סבים,הורים, אחים) כדאי שיבדקו ויבקשו להתייחס לנושא מחלת החניכיים באופן מיוחד.

 

אנשים בגילאי 40+ המגיעיםלבדיקת השיניים התקופתית אצל רופא השיניים כדאי שיבקשו גם בדיקה של החניכיים. מעשנים ובעיקר מעשנים כבדים (חפיסה ביום ויותר) צריכים להיבדק מעל גיל 40 בצורה שגרתית להמצאות מחלת חניכיים.

 

אנשים שטופלו בעבר, גם אם התוצאות היו טובות, זקוקים לבדיקה תקופתית מחשש לחזרת המחלה. כל מחלה כללית או טיפול תרופתי המחלישים את המערכת החיסונית חושפים את האדם למחלת חניכיים ויש לזהותה ולטפל בה בהקדם.

 

ישנן תרופות נפוצות הגורמות להגדלת חניכיים ועיבויים ומחמירות את מצב המחלה מכיוון שהן מקשות על הניקוי וגורמות להעמקת הכיסים בחניכיים.

 

מניעה וטיפול

כל אחד מאיתנו יכול לפעול מיידית כדי לטפל במחלת חניכיים קיימת ולמנוע מחלה שעלולה להתפתח. מעשנים כבדים צריכים להפסיק לעשן או להפחית את כמות הסיגריות לפחות מעשר ביום. יש להתחיל לצחצח שיניים במברשת רגילה, בחוט, קסמים או מברשות בין שיניות. משך צחצוח יעיל צריך להיות עשר דקות לפחות.

 

בפחות מכך לא ניתן להגיע לניקיון יומי סביר. על מנת לקבל אפקט מתמשך ולהוריד את כמות רובד החיידקים (פלאק) על גבי השיניים מומלץ לשטוףלאחר צחצוח יסודי בתמיסהלשטיפת פה כמו ליסטרין שיעילותה הוכחה במחקרים מדעיים.

 

הניקוי והשטיפות הנ"ל יביאו לשיפור מהיר בתופעות כמו דימום, ריח רע מהפה ויקטינו את כיסי החניכיים. במצבים מתקדמים יותר של המחלה יש כמובן צורך באבחנה וטיפול מקצועיים של רופא מומחה למחלות החניכיים (פריודונט).

 

האם הטיפול כולל ניתוחי חניכיים

הטיפול המחלות החניכיים מבוסס על סילוק יעיל של החיידקים גורמי המחלה מעל השיניים ומתוך כיסי החניכיים. לכן יש להתחיל בצחצוח יעיל לאורך זמן, סילוק רובד החיידקים והקצעת שורשים (יבוצע במקרים היותר מתקדמים על ידי פריודונט מומחה) – זוהי פעולה יסודית הכרוכה בטיפול של כחצי שעה עד שעה לכל רבע פה.

 

לאחר מספר חודשים ותוך כדי תחזוקה טובה על ידי שיננית, תבוצע הערכת מצב ויוחלט על המשך הטיפול. במצבים מסוימים יוחלט על ניתוח חניכיים שמטרתו הגעה יעילה לניקוי אזורים שהגישה אליהם קשה, הקטנת כיסים על ידי הורדת חניכיים עודפים או בנייה מחדש של התמיכה בשן באמצעות חומרים שונים. יש לגשת לניתוחי חניכיים רק לפי סדר הטיפול הנ"ל ורק כאשר סיכויי ההצלחה מצדיקים את הניתוח.

 

הכותב הוא מומחה למחלות חניכיים ויועץ ליסטרין




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
למנוע לטפל במחלות חניכיים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים