שתף קטע נבחר

לרקוד עם הדגים

ברוקלין תארח גם השנה את אירועי יום העצמאות הגדולים ביותר בטרי-סטייט, ובראשם הופעה של ״הדג נחש״. מי צריך יותר

״איך שלא קוראים לה היא נותנת את הטון/מכתיבה את הקצב, טוב רע שמחה עצב/תוותרו עליה, מוותרים על עצמכם/עדיף להעלות אותה אל ראש שמחתכם/כן,כן מה שאתם שומעים לראש שמחתכם....״

(ג׳רוזלם / שאנן סטריט) 

 

שאנן סטריט ו״הדג נחש״ באים להעלות את ירושלים וישראל על ראש שמחתנו ולעזור לנו לחגוג יום עצמאות בדרך הכי פאנקית שיש. עם שירים כמו ״לזוז״, ״הדג נחש״, ״מספרים״, ו״לא פראיירים״, להקת ההיפ-הופ העסוקה הזאת, מועמדת רצינית לתואר ״הלהקה החשובה ביותר במוזיקה הישראלית בעשור האחרון״, מוכרת מאוד באמריקה וממלאת אולמות ביבשת בסיבובי הופעות לפחות פעם בשנה. אחרי ניו יורק הם ייסעו למרילנד, לשיקגו וללוס אנג׳לס להקפיץ את הקהל ולשדר אנרגיות חיוביות, שזאת המטרה העיקרית שלהם, כפי שאומר הסולן, שאנן סטריט.

 

״כשאנחנו נוסעים מעבר לים אנחנו בדרך כלל משנים קצת את ההופעה”, אומר סטריט, “כמובן שנזרוק עצם לקהל שלא דובר עברית וננגן את השירים באנגלית שיש לנו, אבל הדגש הוא הרבה יותר על הצד המוזיקלי, הסולואים והגרוב. זה תמיד חשוב לנו, אבל בהופעות מהסוג הזה, באופן טבעי, החשיבות של המלל יורדת קצת״.

 

בשירים שלכם יש כל כך הרבה מילים, ומסרים, איך קהל שלא מבין עברית מסתדר עם זה?

״שמונים אחוז מהקהל בהופעות שלנו בארצות הברית הם יהודים אמריקאים, שנחשפו לדג נחש״ ב״תגלית״ או דרך חברים, וזה קהל מאוד נאמן ומסור, והם מכירים את השירים בלי להבין עברית. המשקיענים נכנסים לראות תרגומים של השירים באינטרנט, אלה שפחות פשוט נהנים מהאווירה ומהמוזיקה ומהוייב והם יודעים לשיר את הפזמון החוזר. לא בטוח אם הם מבינים מה הוא אומר אבל הם יודעים לשיר אותו. אנחנו מהבמה מרגישים שהם מכירים את השירים למרות שהם לא מבינים את המילים. השירים שהכי מלהיבים אותם הם ״שירת הסטיקר״ ו״הנה אני בא״.

 

19 שנה ועדיין מאושרים ביחד. הדג נחש ()
19 שנה ועדיין מאושרים ביחד. הדג נחש

 

הלהקה, שפועלת כבר 19 שנים ועדיין ״מאושרת יחד״ לדברי סטריט, תופיע בערב המיוחד ביחד עם הזמר המקומי המפורסם מתיסיהו. זמר הרגאיי, שבמקור נקרא מתתיהו שאול מילר, זנח את העולם החרדי וגילח את זקנו באקט מפתיע לפני מספר שנים, אך עדיין משתמש בטקסטים דתיים בשיריו ומצטט מהתנ״ך.

 

איפה החיבור ביניכם לבין מתיסיהו?

״הופענו איתו כמה פעמים, בכל מיני פאזות שונות שלו ושלנו. בירושלים, תל אביב, ניו יורק ועוד מקומות. אנחנו אוהבים שיתופי פעולה ותמיד אוהבים לארח, ומתיסיהו הוא פשוט זמר ענק. אני בטוח שלכל מי שאי פעם היה איתו על במה היה מאוד ברור תוך עשר שניות כמה הוא ענק, וכמה שהוא במקצוע הנכון, וכמה זה הייעוד שלו לשיר על במות. מעבר לזה שהשירים שלו טובים והוא מחזיק את הקהל בצורה מדהימה, יש לו קול אדיר וזה לא משנה איפה תתקיים ההופעה, הוא פשוט אוכל את המיקרופון ולא משאיר שבויים. זמר ענק״.

 

גם לסטריט יש היכרות אינטימית עם ארה״ב. כילד לשני הורים אמריקאים הוא ביקר בה מדי כמה שנים כילד, והאנגלית שגורה בפיו וטבעית לו.

 

עם הרקע שלך, וההופעות הרבות, אתה מרגיש באמריקה בבית?

״עם כל ההיכרות שלי אני עדיין לא בן בית שם. אני מרגיש זרות, למרות שאני יודע יותר על התת-מודע הקולקטיבי האמריקאי מאשר רוב הישראלים. דברים שקשורים בספורט או מוזיקה בשנות ה-70-90 וכדומה, למשל, אבל זה לא הופך אותי למקומי. אני יודע הרבה גם על יהודים אמריקאים כי ככה גדלתי, ההורים שלי כאלה, ולמרות שלמעלה מחצי מהחיים שלהם הם גרים בישראל, הם התחילו את החיים כיהודים אמריקאים. אני מבין את התפילות, את ההומור, את הקטע״.

 

ויש לך לו״ז צפוף של ביקורי קרובי משפחה?

״יש לי דוד במרילנד שאני תמיד מיידע כשאני מגיע, משפחה בניו יורק, בפילדלפיה, במישיגן, ועוד. בשבילי זאת מתנה. אני קרוב המשפחה שרואים הכי הרבה״.

 

שאנן סטריט הוא אחד הכותבים המרכזיים בלהקה ששאננות ממש לא מאפיינת אותה. בתוך המוזיקה הכיפית אפשר למצוא טקסטים חדים ושנונים המפנים חיצי ביקורת כלפי מקבלי ההחלטות החברתיות והכלכליות בישראל. גם בחייו שמעבר ללהקה סטריט מעורב פוליטית וחברתית: הוא שותף במיזמים חברתיים ובהפגנות למען מטרות שונות, והיה ממקימי עמותת ״פסטיבל בשקל״, שמהותו הופעות של אמנים בפריפריה תמורת מחיר סמלי של שקל אחד.

 

אתה תמיד עובד במקביל על כמה דברים, באיזה פרויקטים אתה מעורב עכשיו?

״הדבר הכי חברתי שאני משתתף בו עכשיו הוא משהו שנקרא ״בית״ר נורדיה י-ם״. זאת קבוצת כדורגל חדשה בליגה ג’ שהקימו אוהדי בית״ר ירושלים שמתנגדים לגזענות, ואני חלק מזה. קניתי מניה, הקבוצה שייכת לאוהדים ואנחנו בעלי הבית. חוץ מזה התחלתי להגיש תכנית על מוזיקה לילדים וזה ממש כיף, אפשר גם לראות את זה באינטרנט, השם הוא ״חיות במה בהופעה”. פסטיבל בשקל עדיין קיים, אבל בשנים האחרונות אני פחות חלק מזה. אחרי שנולדו לי שלושה ילדים הרגשתי שאני לא יכול להקדיש לזה את הזמן שאני צריך, העברתי הלאה את הניהול ויש מנהל עמותה חדש״.

 

היית פעיל בבחירות האחרונות בישראל וניסית להשפיע על החלפת השלטון, מה ההרגשה שלך לגבי התוצאות?

״זה קצת מצחיק, כי מצד אחד היתה תחושה שהשלטון יוחלף, ומצד שני אני לא ממש מרגיש שמישהו הופתע כשזה לא קרה. אני לפחות אמרתי לעצמי: ״מה חשבת?? ממתי אתה מאמין לתקשורת?״. נכון שהיו כמה סקרים מחמיאים אבל ת׳כלס, אנחנו גרים פה, אנחנו יודעים לאן נושבת הרוח, וזה לא ממש מפתיע שהפסדנו שוב. אני די מפסיד כל החיים... אני אפילו רגיל לזה ומכיר את זה, ועד עכשיו זה לא שינה את הדעות שלי. אני לא תל אביבי, אני ירושלמי, ופה נעוץ ההבדל. יכול להיות שבתל אביב הופתעו והתאכזבו מהפריפריה, אבל אני לא שותף לזה. אני חושב שכל אחד מאיתנו יכול להצביע למה שהוא מאמין ומה שהוא רוצה, פשוט האנשים שרוצים להחליף את השלטון צריכים לעבוד יותר קשה ולקנות יותר לבבות. אין מה לדבר הרבה. צריך לעבוד״.

 

יש לך דרכון זר, קרובי משפחה בחו״ל, בטח עוברות בך מחשבות על מעבר במקום להמשיך להילחם על הדברים שחשובים לך.

״ברור שכן. לכל ישראלי זה קורה לפעמים, הייתי אומר אפילו פעם בשבוע. אבל בינתיים אנחנו פה, ומנסים ליהנות מזה. ישראל זאת ארץ בעייתית, זה לא סוד, כולם יודעים את זה. אבל זה גם הבית שלי, אחרי 44 שנים, ושל הילדים שלי ושל אשתי, ואני אוהב את האוכל פה, את מזג האוויר ואני צריך הצעה מאוד מאוד מפתה בשביל לקום ולעזוב״.

 

 

אתם מדברים הרבה בשירים על ״ירושלים/תל אביב״, ובינתיים אצלך לפחות ירושלים מנצחת... מה התחושה כיום של להיות תושב עיר הבירה?

״בירושלים יש הרגשה של שינוי בשנים האחרונות. עדיין יש המון מה לעשות, אבל פתחו פה למשל פארק במרכז העיר על עמק הצבאים, יש הרגשה טובה בחיי הלילה שאני תמיד חלק מהם, ויש תחושה של תנופה ושינוי. הילדים שלי לומדים בבית הספר הדו-לשוני, יהודי-ערבי, והוא הגדול מסוגו בארץ, פי שלושה יותר גדול מבית הספר השני בגודלו. זאת אומרת שיש הרבה אנשים בעיר הזאת עם מחויבות לשלום ושוויון ושיתוף וזכויות אדם. אני מסתובב בחברה כזאת. השנה ניסו לשרוף את בית הספר, כי יש גם מתנגדים, אבל הם מתנגדים בגלל שבית הספר הוא דבר חזק ויציב כבר הרבה שנים, והוא מוציא בוגרים רבים, ולכן מי ששונא את זה שונא את זה עם כוח״.

 

אם היה טוב במדינה לא היה לך על מה לכתוב שירים, לא?

“לא, אני חושב שהייתי מוצא. אני מאוד מקווה שיהיה טוב במדינה ושאני אכתוב שירים על נושאים אחרים. אין לי בעיה עם זה. אני קונה את זה״.

 

•••

 

ההופעה של ״הדג נחש״ תסגור שבוע של אירועים שמתקיימים בתמיכה של הפדרציה של ניו יורק. על מה שעומד מאחורי היוזמה מספרת לנו אורלי דבוש ניצן, מנהלת משלחת שליחי ניו יורק מטעם הפדרציה היהודית והשליחה של קהילת בראונסטון ברוקלין:

 

״הקהילה הזאת לא חגגה באופן משותף את יום העצמאות לפני שהתחלנו עם היוזמה הנוכחית. היו מוסדות שחגגו והיו מוסדות שהתקשו לציין את האירוע. בכלל, הקשר עם ישראל והחיבור למדינה הוא שאלה שחיה ובוערת בקרב הקהילה. זאת קהילה ליברלית שיש לה גם לפעמים ביקורת על ישראל. השאלה ״איך מתוך הביקורת על החיים ועל מה שקורה בישראל מוצאים את הדרך לחגוג את ישראל״ מלווה אותנו. יחד למדנו ועברנו תהליך מזה שהקשר עם ישראל הוא לא רק ביום העצמאות, אלא לאורך השנה. אנחנו מביאים מרצים שונים שמדברים על ישראל מהיבטים שונים, אנשי שנת השירות מביאים נקודות מבט שונות, והגענו להבנה ולידיעה שזה בסדר שתהיה לך עמדה ביקורתית, ועדיין יום או שבוע בשנה תחגוג את עצם קיום מדינת ישראל”.

 

אז מה בתכנית?

״האירוע הפותח, ב-19 לאפריל, נקרא ״יום ישראל״. מדובר בפסטיבל חינמי למשפחות וילדים, יום שלם של הפנינג וחווייה. נדמה טיול בישראל שיתחיל בקבלת דרכונים והמראת מטוס אל-על וימשיך בביקור באטרקציות שונות במדינה. לדוגמא, במתחם של ים המלח יחכו למבקרים בריכות, ספא, מסז׳ ומשחקי מים, בביקור ברובע האמנים בצפת יהיו הפעלות שקשורות באמנות ויריד של אמנים ישראליים, בביקור בירושלים יהיה מפגש הדמיה עם הכותל המערבי והעיר העתיקה, ובטיול לנגב - מאהל בדואי עם הכנת פיתות ולימוד המורשת. חוץ מזה יהיה מפגש עם נציגות מכבי תל אביב שתפעיל את הילדים במשחק כדורסל ישראלי מקומי, רחבת ריקודי עם ומשאיות אוכל ישראליות״.

 

ולקהל הישראלי יש לציין שפרט לדוכנים, הכל בחינם. אלו אירועים נוספים מתקיימים?

״ב-21.4 ב-CBE בשבע בערב יציינו את יום הזיכרון בטקס שבסיומו יתקיים ערב שירים לזכר הנופלים בהשתתפות ההרכב המוזיקלי ״כפיים״. אירוע נוסף יתקיים במעבר בין יום הזיכרון ליום העצמאות ותהיה בו הופעה של להקת ‘חלב ודבש’”.

 

המופע המסכם הוא של ״הדג נחש״ ומתיסיהו, שהוא פשוט פאן בעברית ובאנגלית…

״המופע הזה, ב-26.4 ב-CBE (בית הכנסת בית אלוהים) הוא לב העניין. כל המטרה שלנו היא יצירת קשר בין היהדות שנמצאת פה לישראל, ודיאלוג כזה יכול לקרות גם דרך מוזיקה. השילוב בין להקה ישראלית לבין אמן ויוצר יהודי מקומי ביום העצמאות הישראלי, מביא לאמירה של דיאלוג״.

 

• • •

 

:לקניית כרטיסים ולפרטים על ״הדג נחש״ היכנסו ל-israelbklyn67.splashthat.com

לכל אירועי יום העצמאות בברוקלין היכנסו ל:

www.israelbklyn.org


פורסם לראשונה 16/04/2015 23:05

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים