שתף קטע נבחר

אשה על שטר של 20 דולר?

זה לא רחוק

ארה”ב היא האקספרימנט המדהים ביותר של העולם המודרני, גם כי היא צמחה להיות אימפריה בלי שלאזרחים שלה יהיה שום דבר משותף מלבד רעיון וחוקה, וגם כי היא מצליחה להיות בו-זמנית המדינה הכי מתקדמת והכי דפוקה בעולם. כך, למשל, רק בשנים האחרונות לומדים האמריקאים שהומוסקסואליות היא לא מחלה ולא סגנון חיים, זה פשוט הטבע. או שהם מגלים שאתה לא חייב למות בלי ביטוח רפואי, רק בגלל שאתה לא עשיר מספיק. ולאט לאט - מאוד מאוד לאט - הם גם מתחילים להבין שההיסטוריה האמריקאית מקפידה כבר 239 שנה להתעלם באופן כמעט מוחלט מהתרומה של חצי מהאוכלוסיה שלה.

 

זה מתחיל בכך שגם ב-2015 נשים אמריקאיות מרוויחות 77 סנט לכל דולר שמרוויח גבר - נשים שחורות והסיפאניות מרוויחות עוד פחות - ועד העובדה שוושינגטון הבירה אפילו לא שוקלת את האפשרות להניח דיוקן של אשה על שטר כסף. כל מי שנמצא על השטרות האמריקאים הוא גבר לבן - שמונה נשיאים, שני שרי אוצר ובנג’מין פרנקלין אחד. עכשיו נראה כי לפחות העוול הזה עשוי לזכות לתיקון.

 

כמו כמעט כל קמפיין שמכבד את עצמו היום, גם התנועה למען הנחת דיוקן של אשה על שטר, החלה באינטרנט. לכבוד חודש היסטוריית הנשים בארה”ב, הקימו שתי נשים מניו יורק, ברברה אורטיז הווארד וסוזן אדס סטון, אתר בשם http://www.womenon20s.org/ ופתחו בו תחרות לבחירת האשה שבסופו של דבר - אם ירצו הגברים בוושינגטון - תחליף את הנשיא השביעי אנדרו ג’קסון, על שטר ה-20. לפי התכנית של הווארד וסטון, השינוי ייצא לפועל בשנת 2020, אז ימלאו 100 שנה להענקת זכות הצבעה לנשים בארה”ב.

 

ולמה דווקא ג’קסון יקבל את הבעיטה? ובכן, האיש היה גזען, מיזוגניסט ואדם דוחה למדי, והוא גם שנא שטרות נייר וטען כי המטבע היחיד שצריך להתקיים הוא, ובכן, מטבע. ג’קסון, שהיה נשיא בין 1829 ל-1837, הוא אחד הנשיאים הגרועים בהיסטוריה, מה שלא הפריע לו לזכות בכבוד לשבת על השטר בו משתמשים הכספומטים בארה”ב. כך שבערך כל אמריקאי רואה מדי יום את דיוקנו של נשיא שגירש את האינדיאנים מאדמותיהם ובאופן כללי לא חיבב אנשים צפופי פיגמנטים ונטולי פין.

 

אחרי שבחרו את הטיפוס הנפוח אותו יבעטו מהשטר, החלו הווארד וסטון להתייעץ עם כ-200 היסטוריונים ובסופו של דבר הרכיבו רשימה של 15 נשים, מתוכן, כך הן מקוות, תיבחר מלכת ה-20. זו קבוצה מגוונת יחסית שמייצגת היטב את הדרך בה השפיעו נשים על ההיסטוריה של ארה”ב, ובניגוד לישראל, אף אחת ממנה היא לא משוררת. פה מדובר בנשים שהשחירו ציפורניים, סיכנו את חייהן וחטפו מכות כדי להקל על אלה שבאו אחריהן. אז לא, אין כאן משוררות. אם כבר, יש לפחות אשה אחת שלא ידעה לקרוא ולכתוב.

 

הווארד וסטון העלו את האתר לאוויר בתחילת החודש והתנועה אליו צברה תאוצה בקצב שהן לא חלמו עליו, כשהוא מקבל פימפום מצד סלבריטאיות כמו סוזן סרנדון וקרי וושינגטון. מאות אלפים כבר השתתפו במשאל ושתי הנשים מקוות לזכות בפגישה עם הנשיא ברק אובמה, ולחשוף בפניו את שם הזוכה. אובמה - שארגוני נשים הגדירו כ’נשיא הפמיניסט הראשון של אמריקה’ - אמר לפני מספר חודשים כי “דיוקן אשה על שטר נשמע כמו רעיון טוב מאוד”.

 

גם התהליך עצמו דווקא פשוט למדי. התנאי היחידי הוא שהמועמד צריך להיות מת - תנאי ש-15 המועמדות עומדות בו בקלות. גם לא צריך אישור של הקונגרס או הנשיא. שר האוצר - במקרה הזה ג’ק לאו - יכול להחליט על כך לבדו. המטרה, שנת 2020, נראית בהחלט ריאלית. העובדה כי אז עשויה להיות לארה”ב גם אשה נשיאה, עוד תהפוך את 2020 לשנה הגדולה בהיסטוריה של נשות ארה”ב.

 

15 המועמדות הסופיות:

 

מרגרט סנג’ר - ממציאת הביטוי ‘אמצעי מניעה’ ומי שפתחה את מרפאת ההפלות הראשונה בארה”ב.

 

פטסי מינק - האסייאתית הראשונה בקונגרס ומי שעומדת מאחורי החוק הידוע ‘טייטל 9’, שסיים את אפליית הנשים במערכת החינוך האמריקאית, כולל ענפי ספורט.

 

אליס פול - האשה שהובילה במשך 10 שנים, שכללו גם שביתות רעב, את הקמפיין להענקת זכות הצבעה לנשים.

 

סוזן בי. אנתוני - מועמדת חזקה מאוד לנצח את התחרות: אשה שנלחמה במשך 50 שנה גם לביטול העבדות וגם להענקת זכות הצבעה לנשים.

 

בטי פרידמן - מחברת התנ”ך הפמיניסטי The Feminine Mystique, ומייסדת ארגון הנשים הלאומי של ארה”ב (NOW).

 

שירלי צ’יזהולם - האשה השחורה הראשונה שנבחרה לקונגרס האמריקאי.

 

סוז’ורנר טרות’ - בת עבדים שנמלטה מבעליה ותבעה אותו כדי לקבל בחזרה את בנה. אולי הגיבורה הגדולה ביותר במאבק לסיום העבדות בארה”ב, ואת כל זה עשתה מבלי לדעת קרוא וכתוב.

 

ברברה ג’ורדן - האשה השחורה הראשונה שנבחרה לסנאט של טקסס והראשונה מהדרום העמוק שנבחרה לקונגרס האמריקאי.

 

קלרה ברטון - אחות רפואית פורצת דרך שטיפלה בחיילים בשדות הקרב במהלך מלחמת האזרחים וייסדה את הצלב האדום האמריקאי.

 

הרייט טובמן - בת עבדים שברחה אל החופש וחזרה שוב ושוב לתוך הגיהנום, מחופשת לנהג רכבת, כדי להציל 300 עבדים. לאחר מכן השתתפה במלחמת האזרחים בה שימשה כמרגלת עבור צבא האיחוד.

 

רייצ’ל קרסון - זואולוגית שהניחה בשנות ה-50’ וה-60’ את היסודות למאות תנועות איכות סביבה.

 

פרנסיס פרקינס - שרת העבודה בקדנציה הרביעית של הנשיא פרנקלין רוזוולט, חברת הקבינט הראשונה בהיסטוריה, האשה שמאחורי כל החוקים הסוציאליים הגדולים של FDR: מביטוח לאומי ועד שכר מינימום.

 

אלינור רוזוולט - גדולת נשות הנשיא בהיסטוריה, האשה שסירבה להיות קישוט והשתמשה בכל אמצעי תקשורת של תחילת המאה להילחם למען זכויות נשים וזכויות אדם, הרבה פעמים בניגוד לדעתו של בעלה.

 

אליזבת’ סטנטון - מי שנחשבת לאמא הרוחנית של התנועה למען זכויות האשה, מי שכבר ב-1848 כינסה ועידות פמיניסטיות וגידלה מיליוני יורשות.

 

רוזה פארקס - אשה רגילה שיום אחד פשוט סירבה לתת את המושב שלה באוטובוס לגבר לבן. בלי רוזה פארקס, לא היה מרטין לותר קינג ובוודאי שלא ברק אובמה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים