שתף קטע נבחר

"כשראיתי, בכיתי": מקדש הקופים בנפאל חרב

בין אתרי המורשת הרבים שנהרסו ברעש האדמה גם "מקדש הקופים", מאתרי התיירות המפורסמים ביותר של קטמנדו, המוכר היטב גם למטיילים הישראלים. 70% מהמקדש נחרבו. בלנגטנג נמצאו גופות 100 מטיילים שנהרגו במפולת

מוקף בהריסות, פנקג'י משתרע על מזרן שפרש בין פסלי בודהה ב"מקדש הקופים" בקטמנדו. הוא מקווה שאם יישאר שם לשמור, בוזזים יתרחקו מהאתר שבו שימשו אבות-אבותיו כמשרתי דת במשך 1,600 שנה, ושלפני כשבוע נהרס ברעידת האדמה. "מקדש הקופים", או בשמו האמיתי "מקדש סוויימבונת", ניצב בראש גבעה בקטמנדו, והוא נחשב לאחד האתרים העתיקים והקדושים ביותר בנפאל.

 

עוד חדשות בעולם :

 

חלק מהסטופות במקדש, שנבנו במאה השביעית לספירה, נותרו אמנם שלמות וכך גם כמה פסלים, אבל כעת יש חשש שבוזזים או מאמינים אדוקים שמקווים למעט מזל טוב אחרי הרעש ההרסני - יגנבו אותם. "אבותיי עבדו כאן ב-1,600 השנים האחרונות, אז אני נשאר", מסביר פנקג'י בן ה-61, שיושב יחף במחנה מאולתר יחד עם 200 בני אדם אחרים הגרים באתר.

בעלייה למקדש הקופים בקטמנדו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בעלייה למקדש הקופים בקטמנדו(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הנפאלים בכללותם עוברים כעת לילות טרופים עם מעט מאוד שינה, בגלל רעשי המשנה וחוסר הנעימות שבלינה מחוץ לבתים הפגועים, אבל לטרדותיהם של שומרי המקדש מצטרפת דאגה נוספת - החשש שגנבים ייקחו כל מה שבאפשרותם. "אני לא ישן, אני עומד על המשמר. אני רוצה למנוע מאנשים לגנוב את הפסלים", מסביר פנקג'י.

החשש: הפסלים שהתפזרו ייגנבו. מקדש הקופים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
החשש: הפסלים שהתפזרו ייגנבו. מקדש הקופים(צילום: EPA)

אונסק"ו כבר שלחה קבוצה של מומחים כדי להעריך את הנזק שנגרם למקדש וכדי לנסות למנוע גניבות. הארכיאולוג והיסטוריון האמנות דיוויד אנדולפטו, שהגיע כאחד מחברי המשלחת, מודע במיוחד מהאפשרות של גניבת פסלי בודהה היום, היום שבו חוגגים את יום הולדתו של בודהה. "הרבה פסלים קטנים עשויי חמר נותרו שלמים בהריסות ויהיה קל מאוד לקחת אותם", הזהיר. אנדולפטו הצרפתי אומר כי הוא פרץ בבכי כשגילה את ממדי ההרס במקדש. לדבריו 70% ממקדש הקופים, אתר מורשת עולמי, נהרס. המיצג המזוהה ביותר עם האתר, סטופה שעליה מצוירות עיניו של בודהה, שרד דווקא את הרעש.

המדרגות המובילות אל עיני בודהה במקדש הקופים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המדרגות המובילות אל עיני בודהה במקדש הקופים(צילום: EPA)

מקדש הקופים מוכר היטב לישראלים שביקרו בנפאל, משום שזהו אתר התיירות המפורסם ביותר של קטמנדו. שמו העממי נובע מהעובדה שהמוני קופים חיים בתחומו של המקדש ולמרגלותיו. התיירים נוהגים לצלם אותם - ואם אפשר גם ללטף - בעודם צולחים את העלייה הארוכה של מאות מדרגות בדרך אל המקדש שבמעלה הגבעה. בשבוע שעבר נודע כי בין אתרי המורשת שספגו הרס גדול ברעש האדמה הייתה גם כיכר דרבור של פטן, אתר עתיק סמוך לקטמנדו, שזכה לאזכור בשירה של רחל שפירא "נפאל". בשיר, שמבוצע על ידי גלי עטרי, מוזכרים ציפור האבן והפילים המפוסלים שבכיכר, וכן האגדות שנקשרו בשמם.

במקדש הקופים בקטמנדו (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
במקדש הקופים בקטמנדו(צילום: אייל להמן)

 (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
(צילום: אייל להמן)

כיכר דורבר של פטן, שספגה גם היא הרס גדול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כיכר דורבר של פטן, שספגה גם היא הרס גדול(צילום: AFP)

בינתיים, גם עשרה ימים אחרי הרעש נמשכים החיפושים אחר גופות ואולי – רק אולי – גם ניצולים. משטרת נפאל ומתנדבים מקומיים גילו היום את גופותיהם של

כ-100 מטיילים שנקברו תחת מפולת באזור לנגטנג, אותו אזור שבו נמצא אתמול ללא רוח חיים גם המטייל הישראלי אור אסרף. כעת חופרים המחפשים בשלג ובקרח בחיפוש אחר קורבנות נוספים. שבעה מההרוגים לפחות שהתגלו שם הם מטיילים זרים, אבל לא נמסר מהיכן. לפי שעה מספר ההרוגים ברעש עומד על 7,276 ומספר הפצועים על 14,300.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל להמן
החשש: ביזה בחגיגות לבודהה. קופים במקדש
צילום: אייל להמן
מומלצים