שתף קטע נבחר

כבד שומני: התסמינים והטיפול שיקל על המצב

כבד שומני היא מחלה המאופיינת בהצטברות שומן בתאי הכבד החורגת מהכמות הנורמאלית. אצל רוב החולים אין תסמינים של המחלה, מה שמעכב את יכולת הזיהוי והטיפול. איך נעשה האבחון ומה ישפר את מצב החולים?

כ-20%-30% מהאוכלוסייה הכללית בעולם סובלים מכבד שומני. בקרב בעלי משקל עודף נמצא שכיחות גבוהה יותר העומדת על 50%-90%. כאשר כ-30% מתוכם סובלים מהדרגה החמורה יותר של כבד שומני, הכוללת דלקת וצלקת (פיברוזיס).

 

כבד שומני היא מחלה המאופיינת בהצטברות שומן בתאי הכבד החורגת מהכמות הנורמאלית, שהיא עד 5%, והיא מתקיימת כאשר כמות השומן הנכנסת לכבד עולה על כמות השומן היוצאת ממנו. סוג השומן העיקרי המצטבר הוא טריגליצרידים שומן שגם נוצר בגוף וגם מגיע מן המזון.

 

קראו עוד

כבד שומני: המחלה המסוכנת שנגרמת מהשמנה

המעבדה של הגוף: כך תשמרו על הכבד שלכם

אבחון מחלות מעי דלקתיות: 6 שיטות 

 

סינדרום התנגדות לאינסולין

כבד שומני, עודף משקל וסוכרת מהווית חלק ממכלול מחלות הנקראות "סינדרום התנגדות לאינסולין". הסינדרום, האופייני לעודף משקל ולסוכרת, מוביל לכך שתאי הגוף אינם מגיבים לכמות הרגילה של אינסולין שהגוף מפריש, כפי שמתרחש בתפקוד נורמלי.

 

וכתוצאה מכך יש עלייה ברמות הסוכר והשומנים בדם. עודפי השומן מן הדם מגיעים לכבד ומצטברים בתוכו.

 

כבד שומני שכיח באנשים בעלי עודף משקל או חולי סוכרת בשכיחות של פי 3-4 לעומת אנשים בעלי משקל תקין ללא סוכרת. יחד עם זאת, כבד שומני עלול להתפתח גם אצל אנשים שאינם מאופיינים בגורמי הסיכון.

 

לעתים כבד שומני מתפתח באנשים בעלי משקל תקין אך בעלי מבנה גוף המאופיין בהשמנה בטנית (כרס) או באנשים שעלו לאחרונה מספר קילוגרמים במשקלם, אפילו 3-4 ק"ג.

 

כבד שומני מסיבות אחרות ניתן למצוא אצל אנשים אשר מגזימים בשתיית אלכוהול (מעל 2-3 כוסיות משקה ביום), מטופלים הנוטלים תרופות מסוימות כמו סטרואידים או בחולים עם דלקת כבד נגיפית מסוג C.

 

 

צריכת אלכוהול מוגזמת והשמנה בטנית עלולים לגרום לכבד שומני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צריכת אלכוהול מוגזמת והשמנה בטנית עלולים לגרום לכבד שומני(צילום: shutterstock)

 

סימנים מקדימים של המחלה

אצל רוב החולים אין תסמינים של המחלה, ויתרה מזו גם אם הם חשו ברע, התסמינים אינם מוכרים לציבור על מנת שיוכלו להיות עם האצבע על הדופק. לעיתים יש תחושת עייפות מוגברת שקשה לשייך אותה למחלה ספציפית, או אי נוחות בצד הימני של הבטן, שגם את זה קשה לייחס למחלה זו או אחרת.

 

ולכן, כיום מאובחנים מרבית החולים באופן מקרי בבדיקת דם של אנזימי כבד, אשר ערכים גבוהים שלהם בדם עשויים להעיד על נזק לתאי הכבד. לאחר שלילת סיבות אחרות כמו נזק כבדי עקב נטילת תרופות מסויימות, מחלות נגיפיות של הכבד, צריכת אלכוהול ומחלות כבד שונות, ימליץ הרופא על בדיקת אולטרסאונד בטן.

 

באמצעות בדיקה פשוטה זו ניתן לבחון האם יש הצטברות שומן בכבד, (מומלץ להוסיף תמונה של "כבד בהיר- לבן") על מנת לדעת אם המחלה התפתחה לשלב של דלקת ו/ או הצטלקות של רקמת הכבד, יש לבצע ביופסיית כבד או לבצע בדיקות חלופיות בלתי פולשניות של סמנים בדם או בדיקת הדמיה מיוחדת (פיברוסקאן) היכולה לזהות צלקת בכבד.

 

טיפול תזונתי שיעזור

עד כה לא נמצא טיפול תרופתי שהוכח באופן חד משמעי במחקרים. הטיפול המוכח והיעיל ביותר הינו שינוי אורחות חיים וירידת משקל והם מוכרים כטיפול המרכזי במחלה.

 

עיקר הטיפול בכבד שומני מתמקד במניעה ובטיפול בגורמי הסיכון למחלה. כלומר: ירידה במשקל, הפחתת רמות השומנים בדם, איזון סוכרת קיימת או מניעת סוכרת שטרם פרצה.

 

זהו עקב אכילס של החולים במחלה, הקושי לעשות את השינוי באורח החיים ובתזונה. ליטול תרופות זהו פתרון קל וזמין הרבה יותר מאשר מהפך רוחבי.

 

מחקרים הראו כי מטופלים אשר הקפידו באופן עקבי על תזונה נכונה הציגו שיפור משמעותי באחוזי השומן בכבד ובאנזימי הכבד עם ירידת משקל של כ- 5%, ואף שיפור בדלקת בכבד עם ירידת משקל של לפחות 7% ממשקל התחלתי.

 

על סמך הידע שנצבר ממחקרים הן בבעלי חיים והן בבני אדם נראה כי שינוי הרכב הדיאטה יכול לסייע בטיפול בכבד שומני גם ללא ירידת משקל. כבד שומני נמצא קשור בצריכה מופרזת של שומן רווי וכולסטרול.

 

בנוסף הוא נמצא קשור בצריכה גבוהה של משקאות קלים הממותקים בסוכר. סוכר הינו למעשה סוכרוז - דו סוכר המורכב מגלוקוז ופרוקטוז. פרוקטוז נמצא קשור בכבד שומני באופן חזק במיוחד. לכן מומלץ מאוד. להגביל את צריכת משקאות קלים ממותקים בסוכר, מיצי פירות ומזון עשיר בסוכר.

 

צריכה מרובה של "מזון מהיר" עלולה להזיק לכבד עקב כמות קלוריות גבוהה ועידוד השמנה, ותכולה גבוהה של: שומן רווי, פחמימות פשוטות, סירופ תירס עתיר פרוקטוז, בשר אדום, שומן טרנס ומיעוט בסיבים תזונתיים.

 

שתי המלצות תזונתיות

 המלצות התזונאים גורסת כי הדיאטה הים תיכונית היא המומלצת ביותר. הדיאטה כוללת אכילת דגים כשלוש פעמים בשבוע, ואכילה על בסיס יומי של: שמן זית, אגוזים, קטניות (עדשים, שעועית לבנה, חומוס גרגרים, פולי סויה) וירקות.

 

הפחתה למינימום של סוכר והמעטה בבשר אדום ומעובד ופחמימות דלות סיבים (קמח לבן למשל) נמצאה יעילה מאוד בשיפור כבד שומני גם ללא ירידת משקל.

  

פעילות גופנית

בשנים האחרונות נערכו כמה ניסויים קליניים שהדגימו את השפעתו של אימון גופני (ללא דיאטה וירידת משקל) על כבד שומני ואנזימי כבד, כאשר 12 שבועות אימון הובילו לירידה יחסית בשומן הכבדי בכ- 35%.

 

בנוסף, הודגם כי אימון התנגדות בן 12-8 שבועות, שכלל 3 אימונים בשבוע שמשכם 45 דקות, הוביל לירידה יחסית בשומן הכבדי ב- 10-13% וזאת ללא ירידת משקל משמעותית.

 

בהנחיות לטיפול בכבד שומני שפורסמו על ידי איגוד הכבד האמריקאי, AASLD, מסוכם כי פעילות גופנית בפני עצמה מפחיתה שומן כבדי. פעילות גופנית חשובה לכל החולים ללא קשר למשקלם, וגם תוספת קטנה עשויה להוביל לשיפור בכבד השומני.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית, (המכון למחלות דרכי העיכול והכבד המרכז הרפואי תל-אביב, בית הספר לבריאות הציבור, אוניברסיטת חיפה), חברת עמותת עתיד- עמותת הדיאטנים בישראל

 

מאי היה חודש המודעות למחלות המעיים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לזהות ולטפל בכבוד שומני
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים