שתף קטע נבחר

מיזם חדש: ערוץ מידע רפואי ביוטיוב בעברית

ערוץ רופאים חדש ביוטיוב נותן מענה לשאלות רפואיות בנושאים שונים. הערוץ כולל 180 סרטוני מידע על 75 מחלות ומצבים רפואיים ומלווה בכתוביות לאנגלית, רוסית ערבית ועברית. בנוסף, ניתן למצוא בערוץ מידע אודות זכויות החולים, קישורים לאתרי מרכזים רפואיים ובתי חולים ואתרי תמיכה של עמותות חולים

מיזם אינטרנטי חדש ינגיש ויפשט את המידע הרפואי שאנו צורכים ברשת. 75 רופאים מומחים מ-17 מרכזים רפואיים מתגייסים כדי להעביר מידע רפואי בצורה פשוטה ורחבה לציבור.

 

הערוץ, שפועל על בסיס התנדבותי, הוקם בעקבות מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות, כי האינטרנט הוא מקור עיקרי לקבלת מידע רפואי עבור הגולשים הישראלים.

 

כך למשל, חיפוש בסיסי של מונחים ומצבים רפואיים בגוגל יעניק מספר עצום של תוצאות. לדוגמה, מונחים נפוצים כמו "טיפול בשפעת" או "טיפול בסרטן השד" יספקו מעל 400,000 תוצאות חיפוש, כל אחד. גם מונחים נפוצים הרבה פחות, כגון "השמנת יתר" (מעל 375,000 תוצאות), "דלקת אוזניים" (מעל 150,000) או "רעלת הריון" (מעל 90,000) - יספקו מספר רב של תוצאות חיפוש.

 

ייעוץ רפואי ברשת

חוות דעת שנייה? הולכים לאינטרנט

% 65 מהגולשים: מחפשים מידע רפואי ברשת

"חולים כבר לא עושים מה שהרופאים אומרים"

 

180 סרטונים, 75 מחלות

המידע בערוץ נטול תכנים מסחריים או שיווקיים (לרבות פרסומות, אשר הצגתן נחסמה בערוץ) וכולל מגוון נרחב של היבטים הקשורים למאפייני המחלה וגורמיה, דרכי האבחון ואפשרויות הטיפול.

 

בנוסף, ניתן למצוא בערוץ מידע אודות זכויות החולים במערכת הבריאות הישראלית, קישורים לאתרי מרכזים רפואיים ובתי חולים, אתרי תמיכה של עמותות חולים ומידע שימושי נוסף. הליווי של כתוביות תרגום בכל סרטון, לבחירה מתוך 4 שפות: עברית, אנגלית, רוסית וערבית.

 

בשנה הראשונה להשקתו יועלו לערוץ כ-180 סרטונים, המכסים למעלה מ-75 מחלות ומצבים רפואיים נפוצים. כמו כן, הערוץ יכלול סרטוני מידע לציבור המפורסמים על ידי משרד הבריאות, מחשבוני בריאות והרצאות בנושאי בריאות וחדשנות מבית "TedMed Live Jerusalem Center" הנערכות בישראל.

 

הערוץ ימשיך ויתעדכן באופן שוטף במידע אודות מחלות ומצבים רפואיים, בחידושים ועדכונים מתחום הרפואה וכן במידע חשוב אודות זכויות החולים במערכת הבריאות.

 

עד כמה יעיל חיפוש באינטרנט?

מחקרים אלו, שנערכו באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטה העברית בירושלים, מצביעים על מידת ההשפעה הרבה שיש למידע הרפואי באינטרנט על הציבור הרחב, אך מעלים גם תהיות לגבי מידת היעילות והאמינות שלו.

 

על פי המחקרים עולה כי המידע הרב ברשת האינטרנט, אינו מקל על הגולש הישראלי הממוצע. יתרונותיה של הרשת כמקור מידע חסר גבולות – הם גם חסרונותיה. "הגולש הממוצע נאלץ להתמודד עם מונחים רפואיים קשים להבנה. המידע לעתים שונה ולעיתים סותר, וגורם לבלבול וחוסר אונים", מסביר פרופ' מנחם פיינרו.

 

"המידע הרב עלול אף להזיקו להטעות. אתה לא בטוח שאתה יכול לסמוך על כל מה שתקרא ואתה נאלץ לקרוא בלי סוף, לפני שאתה מבין ממה בעצם אתה סובל".

 

מפשט מידע רפואי שהוא מורכב מדי

ברוב המקרים, המידע שאנו זקוקים לו, לפחות בשלבים הראשונים של ההתמודדות עם מחלה, הוא מידע שאינו מורכב מדי, כזה שיענה על השאלות הבסיסיות ביותר שלנו.

 

מצד אחד, נוח לנו לצרוך מידע כזה ברשת, מצד שני, אנו מעדיפים שהמידע יגיע ישירות מהרופאים המתמחים בתחום הרפואי הרלוונטי למצבנו.

 

השאלות הנפוצות ביותר המופנות לרופאים: "מהי המחלה? כיצד מאבחנים אותה? מהם תסמיניה? עד כמה היא תפגע באיכות החיים? מהו הטיפול? האם אפשר להחלים ממנה?"

 

המציאות היא שבמעמד הפגישה עם הרופא אנו לא תמיד מקבלים מענה מספק לצורך זה. הרופאים במערכת הבריאות הציבורית לא יכולים לספק למטופלים את מלוא תשומת הלב והסבלנות להם הם זקוקים, לרבות מתן מידע ומענה לשאלות, וזאת מפאת הזמן הקצר העומד לרשותם עבור כל מטופל.

 

הערוץ  זמין במחשבים וטבלטים, סמארטפונים וטלוויזיות חכמות בכתובת: או בסריקת קוד ישיר (QR Code).

 

הקמתו של הערוץ התאפשרה הודות לשיתוף פעולה בין האגודה לזכויות החולה בישראל, חברת AbbVie העולמית, ו-17 מרכזים רפואיים ובתי-חולים, בחסות TEDMED Live Jerusalem Center ישראל, מועדון הבריאות BWell, Fusion Medical & Scientific Animation בליווי ופיקוח פרופ' מנחם פיינרו ומומחים מחברת Google ו-YouTube ישראל. את סרטוני המידע בערוץ מגישים רן רזניק ונגה ניר נאמן.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מידע רפואי מהיוטיוב עד אליכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים