שתף קטע נבחר

כך קבר ליצמן את ההמלצה היחידה מוועדת גרמן שמומשה

המסמר האחרון בארון הקבורה של מסקנות ועדת גרמן: ליצמן החליט לבטל את הרשות להקמת בתי חולים ממשלתיים, ההמלצה היחידה של ועדת גרמן שהצליחה להתממש. בתגובה התפטרה המנכ"לית. גרמן לאחר הביטול: "הממשלה הזו מצטיינת בלהרוס דברים"

סוף לוועדת גרמן: סגן שר הבריאות יעקב ליצמן החליט לא לקדם את הקמת רשות בתי החולים הממשלתיים, והמנכ"ל אסתר דומיניסיני החליטה להתפטר. הקמת הרשות הייתה ההמלצה היחידה של ועדת גרמן שהצליחה להתממש, וביטולה סותם את הגולל על המלצות הוועדה.

 

רשות בתי החולים הממשלתיים הוקמה לפני מספר חודשים בהחלטת ממשלה, לאור המלצת הוועדה לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית  שבראשה עמדה שרת הבריאות לשעבר, יעל גרמן.

 

זו הייתה ההמלצה הראשונה של הוועדה, ומטרתה הייתה לפתור את ניגוד העניינים המובנה של משרד הבריאות – שהוא הרגולטור של כלל מערכת הבריאות אך משמש כבעלים של חלק מבתי החולים בלבד.

 

קראו עוד על החלטות ועדת גרמן

הוקמה ועדה לשיקום הרפואה הציבורית בישראל

קופות החולים נגד גרמן: ההמלצות לא יתקנו המצב

ועדת גרמן: לא יוכנס שר"פ לבתיה"ח הציבוריים; יוקצו מיליארד ש' לקיצור התורים

 

יעל גרמן, שרת הבריאות לשעבר. "הממשלה הזו הורסת כל דבר" (צילום: עופר מאיר) (צילום: עופר מאיר)
יעל גרמן, שרת הבריאות לשעבר. "הממשלה הזו הורסת כל דבר"(צילום: עופר מאיר)

 

ביקורת על פעולת הרשות

אסתר דומיניסיני מונתה למנכ"ל הרשות, ובעזרת משרד האוצר השיגה תקציב גבוה יותר של מאות מיליוני שקלים לעומת השנה הקודמת. עם זאת, במשרד הבריאות ובוועדה עצמה נרשמה ביקורת על הרשות בטענה שהיא גדולה מדי.

 

לאחרונה גם התרחש קרב סמכויות בין דומינסיני למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, בנוגע לתקציבי בתי החולים. אפק טען שהרשות עדיין לא הוקמה ולכן הסמכויות בידיו, ואילו דומיניסיני סברה שהיא צריכה להתחיל לפעול. לבסוף הרשות החליטה להקפיא את תפקודה, עד להחלטת ליצמן.

 

אתמול דומיניסיני הודיעה שליצמן אמר לה שהוא לא מתכוון לקדם את הקמת הרשות. לדבריה, הוא אמר שזו הייתה עמדתו גם כששימש כסגן שר הבריאות גם בקדנציה הקודמת שלו בתפקיד. "לא ניתן לקדם מהלך מסוג זה ללא מחויבות וגיבוי מלא של השר הממונה", הודיעה.

 

סגן שר הבריאות ליצמן אמר שקיבל את הודעת דומיניסיני על התפטרותה. "סגן השר הביע את הערכתו הרבה לפעילותה הציבורית כלל, והוקרתו המיוחדת לעשייתה המבורכת למען מערכת הבריאות בישראל. בתקופה הקרובה יקבל סגן השר החלטה לגבי המשך פעילות הרשות".

 

גרמן: "סגן השר מתחיל את הכהונה בלהרוס ולא לבנות"

גרמן הגיבה בכעס על ההחלטה. "סגן השר ליצמן התחיל את כהונתו בלהרוס במקום לבנות. הוא התחיל רע. שייקח את הזמן, שיברר. זו החלטה שהתקבלה אחרי 25 שנה, אחרי לפחות שני דו"חות של מבקר המדינה בהם התריע על ניגוד העניינים של משרד הבריאות.

 

לפני שנה סוף סוף התקבלה החלטת ממשלה שיושמה. לקחתי את ההחלטה ותוך מספר חודשים מיניתי את דומיניסיני, דאגתי לכך שתגיע להסדר עם האוצר כך שבתי החולים יקבלו את התקציב בתחילת השנה ולא בדיעבד, הגיעה להסכמות עם נציבות שירות המדינה שהסמכויות לגבי מנהלי בתי חולים ומנהלי מחלקות יעברו אליה. משרד הבריאות לא מסוגל להיות מי שאוכף את התקנים. לצערי הרב, ח"כ ליצמן הרס את זה", אמרה.

 

"הממשלה הזו מצטיינת בלהרוס דברים. את השוויון בנטל, את הקריטריונים לזכאות למעונות יום, את הגבלת מספר השרים. זה היה מאפשר התייעלות של בתי החולים, וגם את ההישג הזה מבטלים".

 

גורמים במערכת הבריאות לא הופתעו מההחלטה לבטל את הרשות, בין היתר על רקע התבטאויות של ליצמן בעבר והביקורת שנשמעה על ידי גורמים במערכת על מספר התקנים שהוקצו לרשות.

 

עניין מיוחד מעוררת ההחלטה נוכח העובדה שכעת, עם ביטול הרשות, סמכויות הניהול והפיקוח חוזרות למנכ"ל משרד הבריאות והן יהיו בידי אדם שנתפס על ידי מנהלי בתי החולים כמי שעשוי להיות נוקשה יותר מראש הרשות המתפטרת.

 

מלבד הקמת הרשות, עיקר ההמלצות של ועדת גרמן היו רפורמה בביטוחים המשלימים, תוספת של מאות מיליוני שקלים לקיצור תורים וחיזוק כוח האדם בבתי החולים, הגבלת הרפואה הפרטית, ועוד. אף אחת מההמלצות לא התקדמה.

 

הדיונים על הרפורמה בביטוחים המשלימים נעצרו, התקציב לקיצור התורים לא הגיע וההגבלות על הרפואה הפרטית לא הוטלו.

 

ועדת גרמן הוקמה זמן קצר לאחר כניסתה של גרמן למשרד הבריאות, ודיוני נמשכו כשנה. בזמן עבודתה, נרשמה ביקורת רבה על כך שמדובר בתקופה ארוכה בה לא מתקבלות החלטות חשובות, מערכת הבריאות נמצאת בקיפאון, עקב הצורך להמתין למסקנות.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
מבטל את החלטות ועדת גרמן
צילום: ג'ורג' גינסברג
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים