שתף קטע נבחר

חגיגת גורים: צבייה ולמור נדיר בקריית מוצקין

בגן החיות "חי-פארק" בקריית מוצקין חוגגים המלטה של עופרה לצמד צבאים בעלי שלוש רגליים. לדברי המטפלים, למרות המגבלה הגופנית, ההורים מטפלים בעופרה הקטנה בהצלחה. גור חדש נולד גם לאלכס ולורה, צמד למורי צווארון שחור לבן נדירים ובסכנת הכחדה

עופרה ראשונה נולדה להורים בעלי שלוש רגליים בגן החיות "חי פארק" בקריית מוצקין.  בגן החיות קלטו בשנים האחרונות שני צבאים שהובאו מהטבע לאחר שנפצעו והוחרמו. האם, צבייה צעירה שנדרסה לפני כשנתיים באזור הרי ירושלים, הובאה לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, לאחר שנפגעה קשה ברגלה האחורית.

 

"הצבייה הגיעה אלינו לאחר טיפול ראשוני בבית החולים, עם רגל מרוסקת והיינו חייבים לבצע קטיעה כדי שהצבייה תשרוד", אומר ל-ynet ד"ר רועי לפיד, וטרינר חי-פארק בקריית מוצקין. "היא היתה אז צעירה מאוד, בת פחות משנה והיה ברור שהיא לא תוכל לשוב בטבע במצבה הנוכחי. אחרי הניתוח היא התאוששה יפה מאוד". 

 

אלכסנדרה לוקש מראיינת את יגאל פדידה, מנהל "החי-פארק" בקרית מוצקין על ההמלטה של העופרה (צלמים: עידו בקר, אבי חי ואסף מגל, ניתוב: רובי לוי, במאית: סיגל מגריסו, הפקה: אלון גרימברג, לי סובר ורעות רימרמן, סאונד: דניס קרסנופיורוב, כתב: ארז ארליכמן)

 

הצבייה הועברה למגורים משותפים עם צבי בתצוגת הצבאים הישראלים בגן החיות. הצבי, בן שלוש שנים וחצי, נולד אף הוא בטבע, אך ככל הנראה הוחזק בניגוד לחוק אצל בני אדם והתרגל לחברתם. לדברי לפיד, הצבי סבל בנוסף מפגיעת ראש ולא היה אפשרי לשחררו לטבע, כי הסיכויים היו נמוכים מאוד להישרדותו ולכן הובא אל גן החיות.

 

הזכר הוחרם לאחר שגודל בניגוד לחוק אצל בני אדם. איבד את רגלו בתאונה בגן החיות (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין) (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)
הזכר הוחרם לאחר שגודל בניגוד לחוק אצל בני אדם. איבד את רגלו בתאונה בגן החיות(צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)

 

שני הצבאים הסתדרו זה עם זה, לאחר תקופת הסתגלות לא פשוטה, במהלכה הזכר ניסה להזדווג עם הנקבה שסירבה לחיזוריו. לפני מספר חודשים, מצאו המטפלים את הצבי עם רגל שבורה והם מעריכים כי הוא התרסק על אחת הגדרות.

 

"מצאנו אותו עם רגל קדמית מרוסקת ואי אפשר היה לתקן את הפגיעה", מסביר לפיד. "בניגוד לצביה שאיבדה רגל אחורית, חלוקת המשקל של הצבי היתה יותר בעייתית, אבל הוא למד להסתדר עם המגבלה הגופנית וכנראה שזה לא מפריע לו יותר מדי".

 

האם, נדרסה בטבע ונותרה עם שלוש רגליים (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין) (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)
האם, נדרסה בטבע ונותרה עם שלוש רגליים(צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)
 

בגן החיות הבחינו כי הנקבה בהריון מתקדם. לפני כשבועיים הבחינה צביה כהן, מטפלת ביונקים קטנים, את ההמלטה של העופרה הקטנה. מאז העופרה יונקת בהצלחה מהאם. לדברי לפיד, חסרונה של הרגל האחורית, אך מקלה על העופרה ביניקה. "המשפחה חיה ביחד והעופרה נראית בריאה וחיונית", הוא מסכם.

 

העופרה החדשה (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין) (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)
העופרה החדשה(צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)

 

כיום בישראל מוערכת אוכלוסיית הצבאים הארצישראליים בכ-2,000 פרטים בלבד. ברשות הטבע והגנים מציינים כי אוכלוסיית הצבאים נמצאת במגמת ירידה חדה בעשר השנים האחרונות עקב ציד בלתי חוקי, טריפות של כלבים משוטטים ופגיעה באזורי הגידול הטבעיים של הצבאים. 

 

 

גור למור נדיר נולד להורים אלכס ולורה

לפני כשנתיים אושר לגן החיות להצטרף לתוכנית הבינלאומית לרבייה של למורים בסכנת הכחדה חמורה. בגן החיות חיה להקה גדולה וותיקה של למורי צווארון שחור לבן, קיפופים המצויים בסכנת הכחדה חמורה בטבע במדגסקר.

 

ברוך הבא. גור הלמור הנדיר שהגיע לעולם (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין) (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)
ברוך הבא. גור הלמור הנדיר שהגיע לעולם(צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)
 

בגן החיות חיות קבוצת למורים רווקים (רובם זכרים) ומשפחה שמשתתפת בתוכנית הרבייה העולמית. האב אלכס, בן השבע והאם לורה, בת השמונה, כבר חובקים את בתם הבכורה, אליס, שנולדה בשנה שעברה. 

 

 

לורה והגור החדש שמינו עדיין אינו ידוע (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין) (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)
לורה והגור החדש שמינו עדיין אינו ידוע(צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)
 

לפני כחודש המליטה לורה גור שני והוא נצפה יונק ממנה בהצלחה. בעוד כחודש, לאחר שיקבל את סדרת החיסונים, יבדקו בגן החיות האם מדובר בזכר או בנקבה, ואז יחליטו על השם הנבחר. 

 

קיפופי למור צווארון שחור-לבן, בדומה למיני למורים אחרים במדגסקר, מצויים בסכנת הכחדה כתוצאה מאובדן שטחי המחייה שלהם, צימצום בהיצע המזון, שריפות יער והתקדמות החקלאות לעבר שטחי היערות. הלמורים מאויימים גם על ידי ציד בלתי חוקי למטרות מזון או סחר כחיות מחמד ומספרם בטבע ירד בשיעור ניכר בשנים האחרונות.

 

האם לורה והגורה אליס לפני כשנה (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין) (צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)
האם לורה והגורה אליס לפני כשנה(צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין)

 

למורי הצווארון נחשבים לקיפופים הגדולים ביותר בקרב מיני הלמורים, וגם לרעשנים שבחבורה. בגני חיות למורי הצווארון נהנים מתוחלת חיים של כ-20 שנה; תוחלת החיים המדוייקת שלהם בטבע אינה ידועה. על פי הערכות שונות, בטבע הם חיים כ-17 שנה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין
צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין
צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין
צילום: יגאל פדידה, חי פארק קרית מוצקין
מומלצים