שתף קטע נבחר

מחאה נגד הצפיפות בכיתות: מחר שיבושים בלימודים בגבעתיים ואשדוד

מחריפה מחאת ההורים נגד מספרי התלמידים הכיתות. הלימודים במוסדות שונים יחלו מחר ב-10:00. בהמשך השבוע יתרחבו העיצומים להרצליה, רעננה, רמת השרון וכפר סבא. אחד ההורים: "אי אפשר ללמוד במצב כזה"

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)
 

מתרחבת מחאת ההורים נגד הצפיפות בכיתות: מחר (ב') יושבתו למשך שעתיים בתי הספר כצנלסון, ברנר ושמעוני בגבעתיים, והלימודים יחלו ב-10:00. גם יו"ר ועד ההורים העירוני באשדוד הודיעה כי הנחתה את ההורים לתלמידים ב-35 בתי ספר היסודיים בעיר להביא אותם למוסדות החינוך ב-10:00. ביום שלישי צפויות השבתות בבתי ספר יסודיים בעפולה ועומר, וביום רביעי בהרצלייה, רעננה, רמת השרון וכפר סבא.

 

ביום חמישי האחרון הודיע פורום ועדי ההורים הישובים כי הם מתחילים לשבש באופן הדרגתי את הלימודים ברחבי הארץ, לאחר שלדבריהם פגישה שהתקיימה עם מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן לא העלתה דבר. לדבריהם כהן אף הנחתה את מנהלי בתי הספר להתחיל תהליך של איחוד כיתות קיימות על בסיס התקן הקיים במשרד החינוך – עד 40 תלמידים בכיתה. המשמעות היא שרק בתלמיד ה-41 ניתן לפתוח כיתה חדשה.

 

יו"ר ועד ההורים בבית ספר כצנלסון בגבעתיים, שאול גבעולי, מספר שהשנה שכבת ג' שבה לומד בנו מנתה ארבע כיתות ובסך הכול 120 תלמידים. אך לאחרונה התבשרו ההורים כי בשל העובדה שמספר התלמידים בשכבה ירד ל-117, יצטמצם מספר הכיתות בשכבה בשנה הבאה לשלוש. המשמעות: 39 תלמידים בכיתה.

 

"גם בכיתה של 30 תלמידים המצב לא קל", הוא אומר. "המורה לא מצליחה להסתדר ויש תלמידים חלשים שפשוט מתפספסים. אי אפשר לאחד ולפרק כיתות כאילו זה לגו. אני לא רואה איך אפשר ללמוד במצב כזה. הרמה הלימודית בטוח תרד. מעבר לזה הכיתות עצמן לא מאוד גדולות והשורה הראשונה יושבת בערך על הלוח, זה לא משהו שהייתי מייחל לאף אחד".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טל בן דוד, אב לילדה בכיתה א' וילד בכיתה ד' בבית הספר שקד באשדוד, ישלח אותם מחר ללימודים ב-10:00. "לפני ההנחיות החדשות הילדים שלי ילמדו בשנה הבאה בכיתות של 39-38 תלמידים", הוא אומר. "זאת קטסטרופה וזה לא מקובל עליי. בואו תראו איך המורה והתלמידים יושבים בכיתות צפופות. תלמיד שיוצא לשירותים מתקשה לתמרן את דרכו החוצה. אם יהיה צורך ולא יענו לדרישתנו לא נהסס להשבית את הלימודים באופן מלא".

 

נכון ל-2012 לומדים בכיתה ממוצעת בבית ספר יסודי בישראל 27 תלמידים, לעומת 21 בממוצע בשאר המדינות המפותחות. בחטיבות הביניים בארץ ירד מספר התלמידים בכיתה מ-32.2 ב-2009 ל-28 בממוצע ב-2012, אולם עדיין מדובר בנתון בעייתי בהשוואה לממוצע במדינות המפותחות: 24 ילדים בכיתה.

 

ההורים קיבלו השבוע חיזוק מיו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל יסודיים מנשה לוי ומיו"ר ועד הפעולה של המורים אוריאלה ענבר. "אנחנו תומכים בהחלטת פורום ועדי ההורים היישוביים להוביל מהלך לצמצום מספר התלמידים בכיתות", מסרו השניים. "בכל הוועדות, ההסכמים והרפורמות בתחום החינוך נקבע כי הקטנת מספר התלמידים בכיתות תעלה את רמת ההישגים של התלמידים ותקטין את רמת השחיקה של עובדי ההוראה. התכחשות למצוקה העולה מן השטח בוודאי לא תביא לפתרון". גם יו"ר הסתדרות המורים יוסי וסרמן הביע תמיכה במאבק ההורים.

 

בעקבות מחאת הורים שהתרחשה בקיץ שעבר, וזכתה לשם "מחאת הסרדינים" הקים שר החינוך לשעבר שי פירון ועדה שדנה בנושא. בינואר היא הגישה את מסקנותיה, בהן צמצום מספר התלמידים בכיתה למקסימום 32 ושילוב סטאז'רים וסטודנטים בכיתות כבר בשנת הלימוד השלישית של התואר. במשרד החינוך אמרו אז כי הדו"ח הוגש למנכ"לית שתיבחן את הנושא, אך סרבו לפרסם בעצמם את עיקריו. עד כה לא התבשרו ההורים על אימוץ המסקנות.

 

יו"ר השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, שלח מכתב לשר החינוך נפתלי בנט וביקש ממנו להתערב.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד מקיים דיאלוג אינטנסיבי בנושא הצפיפות בכיתות. מנכ"לית המשרד הנחתה את מנהלי המחוזות לקיים דיאלוג שוטף ומתמיד עם נציגי ההורים במחוזותיהם ולתת מענה ופתרון בהתאם לצרכים העולים מן השטח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים