שתף קטע נבחר

חייל מוכה? וינשטיין רואה דברים אחרים

הלקח מפרשת קו 300 נלמד היטב. בישראל היום לא מטילים צנזורה על צילום אשר חושף עבירה, רק טוענים שהטעות היא בעיני המתבונן. על החלטת היועץ המשפטי לסגור את התיק נגד השוטר

דומה שמאבק הרשויות בהתנהלות הגזענית של המשטרה כלפי יוצאי אתיופיה הצליח מעל למשוער. זוהי המסקנה המסתברת מכך שהתיק כנגד השוטר שהיכה את החייל דמאס פיקדה נסגר. כאילו הבעיה כבר באה על פתרונה בטיפול בזק של הרשויות השונות. ומכאן שטיפול בהתנהלותו הפסולה של השוטר המכה, לא מהווה יותר עניין לציבור.

 

לאחר האירוע האלים נמסר מן המשטרה כי "העולה מהסרטון הנצפה לא עולה בקנה אחד עם ערכי משטרת ישראל ואנו מגנים התנהגות מעין זו". ראש הממשלה נרתם למאבק בזק בגזענות והתפנה מעיסוקיו הרבים כדי לפגוש את החייל המוכה במהירות של מוקד 100 ולאחר מכן הודיע כי הקים ועדת שרים לטפל בטענות הגזענות.

 

נשיא המדינה ציין כי "מדינת ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה שטובי בניה ובנותיה, חיילים וחיילות משוחררים, סטודנטים מצטיינים, יחושו מנותקים ומנוכרים". בהתאם לכך גם העניק הנשיא, אך בשבוע שעבר, את אות הנשיא למתנדב לעמותת "טבקה" - צדק ושוויון ליוצאי אתיופיה.

 

גם מפכ"ל המשטרה מיהר לטפל בבעיות שהועלו מצד העדה האתיופית וזימן את נציגיה לצורך מציאת פתרון ל"יחס המיוחד" לו זוכים יוצאי אתיופיה מן המשטרה. זאת עשה דנינו תוך הבטחות מרקיעות שחקים. הוא הוסיף וציין כי פיטר את השוטר המכה וכי "הפיטורים לא נוגעים לתיק הפלילי שמתנהל נגדו במחלקה לחקירות שוטרים. אם יחליטו שיש ראיות אז יגישו נגדו כתב אישום והוא יקבל עונש, כמו כל מי שביצע עבירה. זה בכלל לא שייך להליך המנהלי של הפיטורים".

 

כל זה היה בחודש שעבר, אך עתה לכאורה השבר הגזעני שפקד את ישראל כבר התאחה ונרפא. מה שלוקח בארה"ב יותר ממאה שנה, מתבצע בסטארט אפ ניישן תוך חודש. אין צורך לבזבז זמן על תהליכים משפטיים או חינוכיים. פשוט מכריזים שאין יותר גזענות ואין יותר עניין לציבור לטפל בבעיית הגזענות ושלום על ישראל.

 

ברוח זו נהג היועץ המשפטי לממשלה כשנימק את החלטתו לסגור את התיק משום ש"השוטר כבר פוטר מתפקידו במשטרה, וגם בכך יש להשליך על העניין הציבורי שבמיצוי הדין עמו.". היועץ מבין כי טענה זו איננה מתקבלת על הדעת לאור ההפגנות והעניין הציבורי שמעוררת מחאת יוצאי אתיופיה. לכן הוא מנסה להוסיף לעמדתו ניחוח של עילת סגירה נוספת. כביכול חסרות ראיות להגשת אישום כנגד השוטר המכה. היועץ מסביר כי ה"סרטון שתיעד את האירוע, אשר נבחן בחינה מעמיקה לרבות בהילוך איטי" מצביע על כך שהחייל הוא זה ש"דחף" ראשון את השוטר ואז הפעיל השוטר "כוח ממשי". זאת כאשר מיליוני צופים ראו את ההיפך בסרטון ואפילו המשטרה כאמור גינתה את ההתנהגות הנראית בו.

 

בפרשת קו 300 נחשף מעשה אלימות זוועתי במחבלים שצולמו חיים וכפותים ומצאו את מותם לאחר מכן מידי כוחותינו. הצנזורה ניסתה למנוע את פרסום התמונה,

 אך איש לא העז לטעון אז כי בתמונה צולמו רוחות רפאים או שאיש שב"כ היכה את המחבל משום שהוא התנגד. בהמשך נתגלו ליועץ המשפטי זמיר עבירות פליליות נוספות של המעורבים ובעקבות עמידתו הנחרצת לצד שלטון החוק, הוא הודח מתפקיד היועץ ומונה חריש במקומו.

 

אין זאת כי הלקח מפרשת קו 300 נלמד היטב. בישראל היום לא מטילים צנזורה על צילום אשר חושף עבירה, תחת זאת טוענים שהטעות היא בעיני המתבונן. כאותו מראה תעתועים (מיראז') של מי שצועד במדבר 30 שנה.

 

בישראל היום גם לא מדיחים יותר יועץ משפטי. מלכתחילה ממנים יועץ משפטי משובח מספיק. כזה שלא יעורר את הצורך להחליפו באחר.

 

הכותב הוא חבר בוועד המנהל של עמותת "טבקה" - צדק ושוויון ליוצאי אתיופיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים