שתף קטע נבחר

הגנה מפני השמש - לכל שאלה תשובה

מפני מה מגן קרם ההגנה, איך בוחרים את הקרם שמתאים לכם, כמה קרם למרוח ולמה מקדם הגנה 30 יכול להספיק? שאלות ותשובות

המדפים בבתי המרקחת והפארם גדושים במגוון מוצרי הגנה מפני השמש, כך שלעתים קשה לבחור את המוצר המתאים ביותר לעורכם. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לבחור את המוצר המתאים.

  

מפני מה מגן קרם ההגנה?

תפקידו של קרם ההגנה הוא להגן על העור מפני קרני השמש, למנוע את היווצרות כוויות בעור בעת החשיפה לשמש ולהגן על העור מפני קרני UVA, החודרות עמוק בעור וגורמות להזדקנותו.

 

מהו מקדם ההגנה SPF?

מקדם הגנה SPF מהווה מדד לחישוב פרק הזמן שבו התכשיר מסוגל להגן על העור מפני כוויות השמש הנגרמות מהקרינה זאת בהשוואה לזמן שבו העור מאדים ללא הגנה. לדוגמא, אם ללא שימוש בתכשיר העור מאדים לאחר 5 דק', תכשיר בעל מסנן קרינה 20 SPF יעכב את האדמת העור פי 20 זמן, כלומר אחרי 100 דקות. מקדם ההגנה הוא מספר המעיד על כושרו של התכשיר לעצור קרניים אולטרה סגולות. המספר עצמו מראה פי כמה יכול המשתמש בתכשיר לשהות בשמש עד שישתזף באותה מידה כמו מי שאינו משתמש בו. להלן החישוב: מכפילים את מס' מקדם ההגנה בזמן שהעור ישעה אדום תחת חשיפה לשמש ללא הגנה, התוצאה מס' הדקות/שעות שהעור יהיה מוגן עם מקדם ההגנה. למשל, אם בחרתם ב-SPF15, התכשיר יגן עליכם למשך זמן של 15X30= 450 דקות - שווה ערך לשבע שעות וחצי. פרק הזמן מתקצר במקרה של הזעה או שטיפת הגוף במים.

 

מה המקדם המתאים לשימוש יומיומי?

להגנה יומיומית מספיקה הגנה של SPF30, המספקת הגנה אפקטיבית במשך 8-10 שעות. רצוי למרוח את הקרם טרם היציאה.  

 

איך להתאים את הקרם לסוג העור?

מאחר שבקיץ העור נמצא במצב רגיש יותר, כדאי להשתמש במוצרים היפואלרגניים לעור רגיש, במיוחד אם ידועה לכם רגישות ונטייה של העור לאדמומיות. לבעלי עור בהיר מומלץ להשתמש במקדמי הגנה גבוהים יותר. לבעלי עור שמנוני מומלץ להשתמש בתכשירים ללא שמן. 

 

האם יש חשיבות לגיל בעת בחירת המוצר?

לנשים מעל גיל 45 מומלץ להשתמש במקדם הגנה המכיל סויה אגליקון וזינק אוקסיד - מסנן קרינה מינרלי הגורם לקרני השמש לא להיספג בעור ומבטיח הגנה בטוחה ויעילה מפני קרני UVB/UVA. הוספת מרכיב של סויה אגליקון למוצרי ההגנה מגנה על העור גם מפני כתמי שמש. חשוב לזכור כי בגיל 45+ יש ירידה בייצור הורמון האסטרוגן האחראי בין השאר גם על גוונו האחיד של העור. הסויה אגליקון הוא היחיד הפועל כדמוי אסטרוגן ובעל תכונות ייחודיות לשמירה על גוון עור אחיד.

 

מהן קרני  UVB ומהן קרני UVA?

קרני UVB נמצאות בחשיפה ישירה לשמש, וקרני UVA, קרניים עוצמתיות יותר, ואליהן אנו חשופים שעות רבות יותר. ביןהשאר אנו חשופים אליהן בעת שימו במחשב עקב קרינה ממסכים, קרינה נורות פלורסנט וקרינה דרך שמשות. כדאי להקפיד ולבחור תכשיר שמכיל הגנה של שני סוגי הקרניים, ולמרוח את גופכם גם בעת השהייה במשרד או בבית.

 

מה כמות הקרם שמומלץ למרוח? 

לכיסוי כל הגוף מפני השמש מספיקות 2-3 כפיות קרם כדי שההגנה תהיה יעילה. מריחת חצי מכמות זו, תספק הגנה נמוכה משמעותית מהמלצות היצרנים. כדאי להימרח כחצי שעה לפני החשיפה לשמש. מומלץ למרוח את תכשיר ההגנה על כל הגוף, לפני לבישת בגד הים, גם אותם מקומות אשר יהיו מכוסים בבגד הים ולא יהיו חשופים ישירות לשמש. כדי שלקרם יהיה מספיק זמן להיספג בעור.

 

מהם מסנני קרינה כימיקליים ומינרליים?

במוצרי הגנה מהשמש ישנם שני סוגים: הגנה כימית והגנה פיזיקלית - מסנני קרינה מינרליים ומסנני קרינה כימיקליים). המסננים המינרליים מיוצרים מאבץ ומדו-תחמוצת טיטניום, שגובשו לאבקה או לפיגמנטים אטומים. הם נשארים על פני שטח העור ומחזירים את קרני ה-UV של השמש, ממש כמו מראה. המסננים הכימיקליים הם למעשה מולקולות סינתטיות שמסוגלות לספוח קרני UV באורכי גל משתנים (UVA, UVB).

 

ההגנה הכימית מורכבת מחומרים שבולעים קרני UV באורך גל מסוים. תכשירים אלו נוחים לשימוש ומשתלבים היטב בקרמים, ולכן הם נמצאים בשימוש רחב יותר. עם זאת, החומרים נספגים דרך העור ולכן יש לחדש את השימוש בהם לעתים קרובות. הגנה פיזיקלית מורכבת מחלקיקים שמקרינים את קרני השמש החוצה, ולכן היא נקראת גם "אפקט המראה". אלו חומרים אשר אינם נספגים בעור ולכן יעילים יותר בהגנה על העור לזמן רב יותר. יחד עם זאת, תכשירים אלו מעט דביקים וליצרנים קשה יותר להפוך אותם לקרם נעים יותר.

 

הבגדים שעל גופנו מגנים עלינו באופן חלקי מפני השמש, אך אינם חוסמים לחלוטין את קרני השמש. מומלץ להימרח בקרם הגנה מתחת לבגדים. בנוסף, ככל שהבד דק ובהיר יותר, כך גדלה היכולת של קרני השמש לחדור בעדם.

 

מה אורך חיי המדף של מוצרי הגנה מפני השמש?

 תאריך התפוגה של תכשירי ההגנה מהשמש נע בין שנה לשנתיים. תכשיר ישן עלול להזיק לעור ולהיות לא יעיל בהגנה מפני השמש. מומלץ לרכוש מסנן הגנה המורה על תאריך התפוגה על גבי אריזתו. יש לשים לב כי תכשירי ההגנה מהשמש מיועדים לשימוש במשך שנה מיום פתיחת המוצר, גם אם תאריך התפוגה המצויין הוא לשנתיים.

 

האם ככל שעולה מספר מקדם ההגנה יהיה העור מוגן יותר?

תכשיר בעל מקדם הגנה 30, סופג וחוסם כ-97% מהקרינה העל סגולית. הגדלת המקדם מעבר לכך לא תוסיף הרבה ליעילותו. הגנה 50, למשל, לא תעלה את כושר הסינון ל-98%. כמו כן יש לשים לב כי הגדלת מקדם ההגנה למספרים גבוהים מחייבת להגדיל את הריכוז של החומרים הפעילים בתכשיר, ואלה עלולים ליצור גירוי בעור וצריבה בעיניים.

 

הטיפים גובשו בסיוע הרמן וייס, רוקח ומנהל המו"פ של סבוקלם, בסיועה של אורלי עוז שמואל - המדריכה הראשית של קלרינס בישראל, ואורלי רובינסון – מנהלת תחום הדרמו-קוסמטיקה של Avene

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים