שתף קטע נבחר

המהפך בניתוחי קטרקט: החלפת העדשה ותיקון ליקוי ראייה

ניתוחי הקטרקט של השנים האחרונות מצליחים גם לתקן את העכירות בעדשה וגם לתקן ליקויי ראייה נפוץ הנקרא אסטיגמטיזם (צילינדר). האם זה מתאים לכולם, והאם זה עלול להזיק?

בשנים האחרונות חל מהפך בניתוחי הקטרקט. ניתוח הקטרקט, נועד להסיר את עדשת העין המקורית שנעכרה וגרמה לירידה בראייה ולטשטוש הולך וגובר. מאז שנות השבעים של המאה הקודמת, נוהגים במהלך הניתוח, להשתיל עדשה תוך עינית מלאכותית שתחליף את זו הפגומה. טכניקה זו משפרת את כשר הראייה שנפגם.

 

בזמן האחרון, החלו מנתחי הקטרקט המתקדמים, להשתמש יותר ויותר, בעדשות מסוג חדש יחסית - עדשות טוריות. עדשות אלו נקראות עדשות פרימיום (כמו גם עדשות תוך עיניות מולטיפוקליות) ונועדו לתקן ליקוי ראייה די נפוץ, הנקרא אסטיגמטיזם (בעיית צילינדר).

 

קראו עוד במדור בריאות העין

להתאים עדשות מולטיפוקליות: שלב אחר שלב

מרכיבים עדשות? המדריך לבחירת התמיסה הנכונה

שלב אחר שלב: כך מתבצע ניתוח קטרקט

 

למה זה קורה?

אם קיים אסטיגמטיזם, סימן שבקרנית העין שהינה החלק האופטי החזיתי והשקוף של העין (בדומה לזכוכית של שעון), קיים עיוות מבני. במקום צורה של כיפה עגולה, יש לה צורה של כפית.

 

הפגם האנטומי הזה, גורם לקרני האור הנכנסים לעין, להתמקד בצורה לא נקודתית, אלא מבוזרת (מרוחה) על הרשתית (המשולה לפילם, במצלמה קלאסית). ליקוי אופטי זה, גורם לראייה לא מחודדת ולא מפוקסת, בהתאם למידת האסטיגמטיזם.

 

אסטיגמטיזם הינו ליקוי ראייה נפוץ. לפי מחקרים שונים, לוקים בו כ-30 אחוזים מכלל האוכלוסייה. מקרב מרכיבי המשקפיים למרחק, שיעורו יכול להגיע ל- 50 אחוזים. דבר זה מתוקן באמצעים שונים: משקפיים עם עדשות צילינדר, עדשות מגע קשות, עדשות מגע רכות עם צילינדר (עדשות מגע טוריות) או באמצעות לייזר להסרת משקפיים

  

הפתרון הניתוחי

בעוד שניתוח קטרקט קלאסי עם השתלת עדשה סטנדרטית, נועד לשפר את הראייה שנפגמה עקב היווצרות הקטרקט ולנסות להחזיר את המצב לקדמותו, הרי שבמסגרת המהפך, מנסים (בהצלחה רבה, דרך אגב) באותו הניתוח, לתקן ליקויי ראייה שבכלל לא שייכים לקטרקט ושמהם סבלו המנותחים במשך רב שנות חייהם.

 

הטכנולוגיה המופעלת במקרה זה היא השתלת עדשה תוך עינית טורית, צילינדרית- TORIC IOL המאפשרת תיקון אסטיגמציה, עם שעורי הצלחה גבוהים.

 

העדשה מפחיתה או מבטלת לחלוטין את האסטיגמציה הקרניתית ובמקביל מפצה על העדשה הטבעית שאינה קיימת עוד בעין. עדשה זו המבוססת על פלטפורמה ידועה ומוכרת מזה שנים רבות (מבחינת יציבות בעין, העדר דחייה, מנח במיקום הטבעי של העדשה המקורית וחסימת קרני UV), מקנה לחולה ראייה משופרת עם פחות תלות במשקפיים.

 

עדשה טורית. מתקנת אסטיגמטיזם (צילינדר) בעיניים ( ) ( )
עדשה טורית. מתקנת אסטיגמטיזם (צילינדר) בעיניים

 

מה כוללת הפרוצדורה?

במקרים רלוונטיים, מנתח הקטרקט צריך לקחת מידות של צורת הקרנית, על מנת לחשב את עוצמת האסטיגמטיזם. עליו לבצע ביומטריה של העין- מדידת אורך העין ומרכיבים שונים בה.

 

לפי חישובים ונוסחאות שונות, הרופא קובע את נתוני העדשה המתאימה לאותה העין. אם נמצא שדרגת האסטיגמטיזם נמוכה ולא מהותית, הרי שלא נבחר להשתיל עדשה טורית.

  

ייצור העדשה מתבצע לפי המידה הרצויה והיא מתאימה להשתלה לעין זו בלבד.

 

במקרים נבחרים של הסובלים מאסטיגמטיזם, ניתן גם לשקול השתלת עדשה מולטיפוקלית- טורית, המסייעת לקריאה ללא משקפיים. השתלת עדשה מולטיפוקלית רגילה, לא מומלצת בד"כ לאלו הסובלים מאסטיגמטיזם.

 

השתלת עדשה טורית כרוכה בעבודה נוספת מצד הרופא. לתהליך מספר שלבים:

ראשית, הרופא נדרש להסביר את הנושא הדי מורכב והפחות קונבנציונאלי לפציינט ולמשפחתו.

לאחר מכן, עליו לקחת מדידות מדויקות של האסטיגמטיזם ובמקרים רבים גם לערוך מיפוי טופוגרפי של הקרנית.

בהמשך הרופא מבצע חישובים שונים לפי נוסחאות שונות, על מנת להחליט איזו עדשה תהיה המתאימה ביותר למטופל מבין האפשרויות השונות,.

 

הניתוח עצמו צריך להיות מדויק מאד, יש לתכנן כל פרט, לסמן במדויק את קרנית המנותח בהתאם לצירי האסטיגמטיזם, לפני הניתוח ובזמן הניתוח.

יש לבצע את החתכים של הניתוח במיקום מסוים מתוכנן ולמקם את העדשה בעין, בצורה מדויקת ביותר, בצירים המסומנים, זאת בניגוד לעדשה תוך עינית רגילה, שאין חשיבות למנח המדויק שלה.

 

בנוסף, הרופא (או המרכז הרפואי) דואג להזמנת העדשה הייעודית. עליו להזמינה מראש מהיבואן בהתאם למפרט שסיפק לו. את העדשה מכינים לפי מידת הפציינט הספציפי (כמו חליפה לפי מידה) ובמקרים מסוימים, היא לא עדשת מדף זמינה כמו עדשות רגילות.

 

המפעל המייצר, שולח אותה בדרך האוויר באמצעות חברות שילוח. היבואן מצדו צריך לשחרר את העדשה מהמכס, ומספק את העדשה במשלוח מיוחד ע"י שליח לבית החולים בו יבוצע ניתוח הקטרקט.

 

פרט לשלבים אלו, הניתוח דומה לניתוח קטרקט רגיל, נמשך כמעט אותו הזמן ולא מלווה בכאב.

חשוב לציין כי על אף ההשקעה הרבה, הרופא המנתח מצדו אינו מתוגמל על תהליך זה ע"י קופות החולים או הביטוחים הפרטיים ומקבל את התעריף של ניתוח קטרקט רגיל.

 

חסרונות העדשות הטוריות התוך עיניות

מחיר: עדשות טוריות הנן יקרות ואינן כלולות כיום בסל הבריאות. קופות החולים והביטוחים הפרטיים לרב לא מכסים את עלותן. הן נחשבות כ"לוקסוס".

 

מיקום בעין: במיעוט המקרים, העדשה יכולה להסתובב קמעה בעין ולסטות מהציר המתוכנן. אם הסטייה מהותית, יש למקמה מחדש.

 

זמן אספקה: בניגוד לעדשות רגילות, הנמצאות במלאי וזמינות בבתי החולים בכל הערכים הסטנדרטיים, הרופא צריך להזמין את העדשה מראש ולוודא שאותה עדשה ספציפית הגיעה ומוכנה ליום הניתוח. הרופא נדרש להשקיע זמן בתיאום השילוח, להשקיע מאמץ מחשבתי ותכנון.

 

כל האמור לעיל, מסביר מדוע מנתחי קטרקט רבים, לא משתילים עדשות טוריות.

 

ומה השורה התחתונה?

פציינטים שסבלו כל חייהם מאסטיגמטיזם משמעותי, והחליטו לקבל את המלצתי להשתיל עדשה טורית תוך עינית, הם בדרך כלל המאושרים ביותר מבין מנותחי הקטרקט שלי. הסיבה היא, שהם זוכים להגיע לראייה באיכות כזו, שלא הייתה להם גם שנים רבות אחורה, טרם היווצרות הקטרקט.

 

עצם האפשרות לתקן ליקויי ראייה שגרמו לסבל במשך שנים רבות, טרם היווצרות הקטרקט, בזמן ניתוח רגיל של הסרת קטרקט - זה המהפך האמיתי.

 

הכותב הוא רופא עיניים - מומחה לניתוחי עיניים וקטרקט - המנהל המקצועי ועורך פורטל העיניים הישראלי EYES. CO.IL

  

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מהפך בניתוחי הקטרקט
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים