שתף קטע נבחר

למה כדאי לחסוך לפנסיה מגיל צעיר?

רמת החיים שלנו ורווחתנו הכלכלית לאחר גיל הפרישה, תלויות כמעט לחלוטין בחיסכון הפנסיוני שאנו צוברים במהלך שנות העבודה. כדאי שנתאים את עצמנו למציאות

בשיתוף Wobi

 

כמה כסף יהיה לנו בעת שנפרוש? השאלה הזו מטרידה לא מעט אנשים. לצערנו, היא מתחילה להטריד בעיקר לקראת גיל הפרישה, אך חשוב לדעת שההשפעה שלנו על התשובה לשאלה הזו, מתחילה כבר לפני גיל 30.

 

מבחן הפנסיה  - כתבות קודמות

פראיירים? מיליון שקל פרס לבעל פוטנציאל החיסכון הגדול ביותר בדמי הניהול הפנסיוניים

חוסכים לפנסיה: כמה דמי ניהול אתם משלמים?

האם יהיה לכם מספיק כסף בפרישה?

איך אפשר להפחית את דמי הניהול לפנסיה?

 

סקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפני כשנה, מעלה כי ל-61% מבני 60 ומעלה שאינם עובדים או מחפשים עבודה - גם אין הסדר פנסיה. מהנתונים עולה כי גם אלו שכן חסכו מתקשים לעמוד בהוצאות החודשיות, לאחר שהפסיקו לעבוד.

 

על פי נתוני הסקר, 82% מבני ה-60 ומעלה שחסכו לפנסיה מצליחים כיום לכסות את הוצאותיהם החודשיות, לעומת 54% בלבד מאלו שלא חסכו לפנסיה. אין זה אומר שהקצבה של אלו שחסכו לפנסיה נדיבה במיוחד. בקרב אלו שמקבלים קצבה חודשית, 32% מקבלים קצבה הנמוכה מ-4,000 שקל בחודש. 30% מקבלים קצבה השווה לפחות ממחצית משכר הנטו שהרוויחו בחודש האחרון לעבודתם.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

סקר הלמ"ס ניסה גם לענות על השאלה - מה חושבים בני 20 ומעלה על מצבם העתידי בתחום הפנסיה. מהסקר עלה כי רוב הצעירים מודעים לכך שהחיסכון לפנסיה חשוב, אך אינו מספיק כשלעצמו. 73% מהמשתתפים בסקר ציינו כי הם צופים ירידה ברמת חייהם לאחר הפרישה לגמלאות.

 

אז כמה כסף יהיה לנו באמת כשנפרוש?

ההכנסה העתידית שלנו בגיל הפנסיה מורכבת משלושה רבדים: הרובד הבסיסי הוא קצבת הזקנה שנקבל. בכמה כסף מדובר? סכום קצבת הזקנה הבסיסית החודשית ליחיד הוא 1,531 שקל ולזוג 2,301 שקל. גם אם נוסיף לכך תוספת ותק (למי שהיה מבוטח בביטוח לאומי מעל 10 שנים) וכן תוספת בגין דחיית קבלת הקצבה, נגיע לסכום של פחות מ-2,500 שקל ליחיד ו-3,500 שקל לזוג, לחודש. כמובן שסכומים אלו אינם מספיקים אפילו למחיה בסיסית.

 

הרובד השני מורכב מהחסכונות הפנסיוניים שלנו –-קרן הפנסיה, קופת הגמל, ביטוח המנהלים קרן ההשתלמות. הסכום שנצבור במהלך שנות עבודתנו בחיסכון יעמוד לרשותנו בעת שנפרוש. ככל שנחסוך יותר, כך גם יהיה לנו יותר.

 

הרובד השלישי הוא החיסכון הוולונטרי שלנו, או במילים אחרות, כל חיסכון או פיקדון, או הון מכל סוג שהוא שיש לנו וניתן יהיה להשתמש בו בעתיד.

 

בפועל, במציאות הישראלית, אצל רוב הישראלים הרובד השלישי, אינו קיים. גם אם הוא קיים, הוא משמש בדרך כלל לשלל צרכים שוטפים, שלנו או של בני המשפחה (ילדים).

 

עכשיו נוסיף למשוואה את העובדה הבאה: תוחלת החיים עולה בהתמדה. המשמעות היא שאנחנו חיים יותר שנים. תוחלת החיים בישראל גבוהה מרוב מדינות העולם, וב-40 השנים האחרונות היא עלתה בכ-9 שנים לגברים ולנשים.

 

כלומר, אנו צריכים יותר כסף כדי לכלכל את עצמנו בכל אותן שנים שאחרי גיל הפרישה, והכוונה היא שלא רק "נשמור את הראש מעל המים", אלא שגם נחייה בצורה נוחה, ובשביל זה צריך כמה שיותר כסף.

 

אם נסכם עד כה, למעט קצבת הזקנה (הנמוכה) העתיד הכלכלי שלנו תלוי כמעט לחלוטין בחיסכון הפנסיוני שלנו. ככל שנתחיל לחסוך בגיל מוקדם יותר, ככל שנחסוך יותר ונימנע ממשיכת כספים במהלך שנות העבודה, גם כשיש הזדמנויות ושלל פיתויים לעשות זאת - נבטיח לעצמנו רמת חיים נאותה בעשרות השנים שלאחר גיל הפרישה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים