שתף קטע נבחר

מחסור בברזל בהריון: למה זה מסוכן?

נשים רבות מתחילות את ההריון עם חוסרים משמעותיים, כמו למשל מחסור בברזל. לאיזה תופעות זה עלול לגרום והאם ניתן למנוע?

הריון הוא אחת התקופות המרגשות ומאתגרות בחיי נשים. ולמרות הציפייה וההכנה, נשים רבות מתחילות את ההריון כשהן סובלות מחוסרים משמעותיים של ויטמינים ומינרלים, בעיקר מחסור בברזל. כך מסביר ד"ר אריה ישעיה, מזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, מרכז דניאלי. 

קראו עוד:

בכל גיל: לכמה ברזל אנחנו באמת זקוקים?

ברזל: התוסף שאתם נוטלים באמת נספג בגוף?

סבלת מאנמיה בהריון? גם הילד יסבול מזה

 

לדבריו, נשים רבות מתחילות את ההריון עם מחסור בברזל. "זה קורה כי המחזור החודשי גורם לנשים לאיבוד דם על בסיס קבוע, תלוי בעוצמה של המחזור. מה שמוביל לכך שש נשים לא מעטות המפתחות אנמיה קלה באופן טבעי.

 

"אבל לא רק זאת", הוא אומר. "גם נשים לא אנמיות, עלולות לסבול מדלדול מאגרי הברזל בגוף, מה שבא לידי ביטוי באמצעות תסמינים כמו עייפות, עצבנות, נשירת שיער, ציפורניים נשברות בקלות, מצבי רוח ועוד".

 

בהריון - צריכה גבוהה יותר של ברזל

ד"ר ישעיה מסביר כי במהלך ההריון יש צריכה גבוהה יותר של ברזל. "אמנם יש עלייה בנפח הפלזמה של הדם בכ-50 אחוזים, אבל כדוריות הדם האדומות לא מדביקות את קצב הגדילה. כך שאם אישה מתחילה את ההריון בחוסר, המצב יילך ויחמיר במהלכו, מה שיגרום לחולשה ועייפות ברמות קיצוניות".

 

הוא מוסיף ואומר כי במהלך ההריון יכולים להיווצר מצבים של אובדן דם, בגלל דימומים שיכולים להימשך, אמנם במצבים קיצוניים, גם במהלך 9 חודשי ההריון.

 

היות שמדובר בבעיה מתגלגלת, נשים יכולות להגיע עד הלידה עצמה עם מחסור בברזל או למעשה, בספיגת הברזל בגוף. "בלידה רגילה, קיים איבוד של 600 מ"ל דם ובמצבים של ניתוח קיסרי למשל, מדובר באובדן דם של כליטר וחצי, וזה עוד לפני לידות שמסתבכות וקיים דימום מאסיבי.

 

"כך שאם אישה מתחילה את ההריון עם חוסרים בברזל, היא עלולה להגיע במצב כזה עד הלידה עצמה ולהמשיך לסבול גם לאחריה, בלי לדעת מה הסיבה למעשה. שכן אחת הסיבות לעייפות ואי הנוחות המתמשכים, יכולה להיות מחסור בברזל".

 

למה נשים לא לוקחות ברזל?

לדברי ד"ר ישעיה, ישנן כמה סיבות כשהמרכזיות ביניהן הם:

 

תופעות לוואי של ברזל: נטילת ברזל עלולה לגרום לעצירות או לשלשולים, תופעות שגם כך עלולות להתרחש במהלך ההריון ונשים חוששות מכך, מסביר ד"ר ישעיה. הסיבה לתופעות האלה עלולה להיות בשל העובדה, כי מתוך 100 מ"ג של ברזל, רק 3-5 מ"ג נספגים בגוף, והיתר נשארים במעיים וגורמים לתגובות הללו.

  

לא יכולות ליטול כדורים: לדברי ד"ר ישעיה הוא נתקל בלא מעט נשים שפשוט לא מסוגלות ליטול כדורים ולכן נמנעות מלקחת את כדורי הברזל, ובכך למעשה מזיקות לעצמן.

 

"הנשים חלשות, עייפות, סובלות ממצבי רוח משתנים ואם מדובר בתקופה של אחרי הלידה, העייפות כפולה ומכופלת", אומר ד"ר ישעיה ומוסיף, "תוסף שהוא שילוב של ספיגה גבוהה יותר ונטילה שלא באמצעות כדורים, הוא הפתרון הטוב ביותר".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה כדאי לקחת תוספי ברזל בהריון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים