שתף קטע נבחר

איך אסטרונאוטים ישנים בחלל?

ד"ר סטורי מסגרייב, שטס לחלל שש פעמים ושהה 53 ימים מחוץ לכדור הארץ, משחזר איך ניתן לישון באפס כבידה וגם מה היו ההעדפות שלו

הסביבה המוזרה וחסרת כוח המשיכה בחלל היא מקום כיפי. טריקים ופעלולים שאפשריים על כדור הארץ הופכים רגילים למדי כשנמצאים מחוץ לכדור הארץ. לעומת זאת, יש הרבה משימות פשוטות שמצריכות מחשבה מחודשת בחלל: שתיית מים, רחצה והליכה לשירותים. וגם שינה. 

 

 ( צילום: נאס"א) ( צילום: נאס
( צילום: נאס"א)

 

FLScience שאלו את האסטרונאוט לשעבר, ד"ר סטורי מסגרייב, שנפלה בחלקו הזכות לטוס לחלל שש פעמים על סיפון מעבורת החלל של נאס"א. משך המסעות האלו נע בין חמישה ל-17 ימים. ההליכים הסטנדרטים לתנומה טובה בחלל הם ממש כמו הכנות לשינה על קצה צוק: משתמשים בהרבה רצועות. "ישנים בחלל בשק שינה סטנדרטי, פרט לכך שהוא מכיל המון רצועות. מטרת הרצועות היא להחזיק את הראש והזרועות בזמן השינה", הסביר מוסגרייב.

 

מסרגייב הרחיב: "בתאי השינה במעבורות החלל יש רצפה קשיחה וגם תקרה קשיחה. לכן, חברי בחרו לישון על הרצפה, כי זה נוח וזה מתאים להתמצאות במרחב ולאופן שבו אנחנו תופסים אותו. אני החלטתי לשים את שק השינה על התקרה. אתה לא עובד כל כך קשה כדי לישון על הרצפה בחלל". לישון על התקרה נשמע די מוזר, אבל מוסרגייב טוען כי הדבר משנה את תפיסת העולם על דברים.

 



 ( צילום: נאס"א)
( צילום: נאס"א)

 

האסטרונאוט מוסיף כי הדבר האמיתי הוא לישון בחופשיות, ללא צורך בקשירה. "אתה מתאר לעצמך שלהיתקל בדברים במהלך השינה זה מדאיג, אבל אתה זז כל כך לאט שהמגע אפילו לא מעיר אותך. כמו כן כל חפץ מכוסה בשכבה, המונעת ללחוץ עליו בטעות".

 

מסרגייב מתאר את חוויית השינה בחלל: "100% מכל מפרק בגוף שלך, נמצא בתנוחה הטבעית שלו". הוא הוסיף: "לפעמים שמתי חגורה כדי לשמור את הברכיים שלי צמודות לחזה, זה חשוב לגב. כך אסטרונאוטים ישנים במצב של 0 כוח משיכה".

 

מסרגייב, יליד ארצות-הברית שיחגוג החודש את יום הולדתו ה-80,  טס לראשונה לחלל באפריל 1983 במעבורת צ'לנג'ר. המשימה הראשונה שלו נמשכה חמישה ימים, 23 דקות ו-42 שניות. ביולי 1985 הוא המריא שוב באותה מעבורת ושהה בחלל קצת יותר משבעה ימים. ב-1989 הוא המריא לחלל במעבורת דיסקרבי ושהה מחוץ לכדור הארץ קצת יותר מחמישה ימים. המסע הרביעי היה בנובמבר 1991 במעבורת החלל אטלנטיק. שנתיים לאחר מכן הוא טס במעבורת החלל אנדוור, כשהמשימה הייתה תיקון ותיחזוק טלסקופ החלל האבל. בין היתר הוא ביצע שם הליכת חלל מסוכנת. המשימה האחרונה והארוכה ביותר הייתה בסוף שנת 1996. מוסרגייב המריא במעבורת החלל קולומביה ושהה מחוץ לכדור הארץ 17 ימים, 15 שעות ו-53 דקות. 

 

בסך הכול שהה מסרגייב מחוץ לכדור הארץ 53 ימים, 9 שעות ו-55 דקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: נאס"א
קשור. שינה בחלל
צילום: נאס"א
צילום: נאס"א
ד"ר סטורי מוסגרייב
צילום: נאס"א
מומלצים