שתף קטע נבחר

מבט מבפנים: המחלבה הגדולה באירופה

800 משאיות פורקות כל יום 5 מיליון ליטר חלב, וטונות של פירות יער נמזגים למכלי היוגורט. ביקור ראשון לעיתונאית מישראל במחלבת הענק של מולר בגרמניה

הנוף מהחלון של משרדי מולר בלפרסדורף, גרמניה, נראה כמו לקוח מסרטון הפרסומת של המחלבה: כרי דשא ירוקים מנוקדים בפרות. רק נערות "היידי בת ההרים" חסרות. אני נמצאת בלב חבל סקסוניה, במחלבה הכי גדולה באירופה. בכל יום 800 משאיות פורקות כ-5 מיליון ליטר חלב של פרות גרמניות דשנות. מהחלב ה זה מייצרים חלב לשתייה ויוגורטים של מולר, שהם מספר 1 במכירות בבריטניה ומספר 2 בגרמניה (שלא כמו בישראל, בגרמניה כובש את המקום הראשון המותג הפרטי של הרשתות מזון). הגרמנים מזהים את מולר עם הסיסמה "או מולר, או מה?" שכבר נכנסה לסלנג הגרמני.

 

למולר יש גם מפעלים בבריטניה, איטליה, הולנד, צ'כיה ורוסיה. בנוסף, בבעלותה מחלבות בגרמניה הפועלות תחת מותגים שונים. כך למשל, רבים מכירים את מותג הבירה ויינשטפן, אבל כמה מכם מכירים מוצרי חלב של ויינשטפן? במקביל להפרטת מבשלת הבירה על ידי ממשלת בוואריה בעבר, הופרטה גם מחלבה בשם ויינשטפן שמולר רכשה. מוצרי החלב הבסיסיים שלה משווקים רק בגרמניה תחת שם הבירה.

 

בראש הקונצרן, שמכירותיו השנתיות 5 מיליארד יורו ומעסיק 20 אלף עובדים בעולם, עומד תיאו מולר (75) שלסבו הייתה רפת בבוואריה. ב־1971 ירש תיאו את המחלבה המשפחתית הקטנה והשאר היסטוריה.

 (צילום: סטודיו מולר) (צילום: סטודיו מולר)
(צילום: סטודיו מולר)
 

הדמיון לשטראוס

מולר היא בעצם הגרסה הגרמנית של משפחת שטראוס הישראלית – יקים שהתחילו מארבע פרות ובנו אימפריה חולבת.

תיאו, אב לתשעה שמתגורר כיום בלוקסמבורג (ארץ מקלט המס של עשירי אירופה), רכש במשך השנים חברה שמייצרת סלטים (בעיקר מדגים), חברת מזון ורשת ידועה בגרמניה של מסעדות עממיות בשירות עצמי בשם נורד'ס למאכלי דגים. בימים אלה משלימה מולר רכישת מפעל חלב ענק בבריטניה בשם "דיירי קרסט" לחלב טרי, שיתווסף לזה שכבר בבעלותה.

 

גם תיאו, כמו שטראוס, רצה לפרוץ לארה"ב. בשנת 2012 הקים בשותפות של 50% עם פפסיקו (יצרנית משקה פפסי, ששותפה במפעל הסלטים סברה של שטראוס בארה"ב) את מחלבת מולר במדינת ניו־יורק בהשקעה של 200 מיליון דולר.

שלוש שנים אחרי, מולר עדיין נמצאת בשלב הניסיון לפריצה לשוק האמריקאי. היוגורט המצליח ביותר בארה"ב כיום, צ'ובאני, שייך למהגר טורקי בשם חמדי אולוקאיה שהתברג לרשימת 100 עשירי העולם.

 

למולר, שאוהבת לספק את צרכיה בעצמה, יש בגרמניה גם מפעל גביעי פלסטיק ומפעל לעיבוד פירות הגדול באירופה. חברת המשאיות שייכת לה וגם חברת הלוגיסטיקה. במפעל בגרמניה, עבור היוגורטים בטעמי פרי, טונות של פירות יער קפואים – מאוכמניות ועד דומדמניות – נמזגים מדי יום לתוך מכלי היוגורט.

 

תיאו, אדם מאוד פרטי שאינו דובר אנגלית, לא מתלהב מהכנסת התקשורת לעסקיו. לכן רק עכשיו, שבע שנים אחרי שנכנסה מולר לישראל וכשנתח השוק שלה הגיע ל־18% בשוק החלב, יש ביקור ראשון של עיתונאי ישראלי ביהלום שבכתר.

במקביל משיקה זכיינית מולר בארץ, חברת טרה שבבעלות קבוצת קוקה קולה ישראל, את סדרת Muller Sip – משקאות יוגורט מולר בטעמים מקוריים. לראשונה משיקה החברה בארץ משקאות ללא חומר משמר, בטעמי גזר־תפוז, פסיפלורה-אפרסק ותות-בננה, עם 20% פרי ורק 55 קלוריות ל־100 מ"ל. עוד סיבה למסיבה היא פרופ, מוצר הדגל של מולר, שמושק לראשונה בישראל ובעולם בגרסה משולשת: פרופ טריו שמכיל גם קציפת פרי וגם חתיכות פרי בתחתית בשלושה טעמים.

 

מחמאות לישראל

מי שמארח אותי במפעל הוא פיליפ מצגר, מנהל מולר הבינ"ל, צרפתי־בלגי שהיה בעבר בכיר בחברת מרס (יצרנית בינלאומית של חטיפים וממתקים). מצגר שופע מחמאות לישראל. "ישראל הפכה עבורנו מקום להשראה בתחום החדשנות", הוא אומר לי. "יש אצלכם את ה'ספיריט' הנכונה. למשל פרופ טריו, פיתוח ישראלי שאנחנו חושבים לאמץ גם לשווקים נוספים. גם הסימפלי פרוט שלכם מעולה. יוגורט פירות קיים בעולם שנים אבל הצוות הישראלי בא עם מוצר טוב יותר.

 

גם משקה היוגורט החדש מראה את החדשנות של הצוות בישראל. התלהבתי מהשילוב של טעמי גזר ותפוז, מדובר בפרי וירק. אני לא חושב שתמצאי הרבה דוגמאות בעולם לכך שמותג חדש בקטגוריה כמו מוצרי חלב התחיל ב־2008 מאפס ועכשיו הוא עם נתח שוק של 18%. המחלבה החדשה בנתיבות תאפשר לטרה להיות עוד יותר חדשנית. הצרכן בכל העולם כל הזמן רוצה מבחר וחדשנות. יש רק כמה מוצרים על המדף שהם קלאסיים לאורך שנים, כמו שוקו וחלב. עשר שנים אחורה, אם היית שואלת את הישראלי אם הוא צריך עוד מותג מוצרי חלב לצד שטראוס ותנובה, היו אומרים לך 'לא'. אבל מולר מצאה דרך להגיע לצרכן הישראלי".

 

אנחנו שונים מהצרכנים בחו"ל?

"בהחלט. השוק הישראלי ייחודי. אתם רוצים פחות קלוריות, פחות שומן ופחות סוכר. בבריטניה, למשל, 90 קלוריות ל־100 גרם מספיק לתקן הלייט, בישראל דורשים 40 קלוריות. יש הרבה מוצרים בקטגוריית הלייט בבריטניה, אבל חלקם מכילים חומרי גלם שאני לא ממליץ עליהם. רק בישראל ראיתי קהל שגם דורש לייט וגם חומרי גלם איכותיים (הכוונה לממתיקים - נ"ז). בגרמניה קטגוריית הלייט לא קיימת. בתפיסה הגרמנית, אם אתה מוציא את השומן והסוכר לקחת את כל הטוב החוצה, וזה לא שאין בגרמניה בעיית עודף משקל. הניסיון בעבר להשיק בגרמניה מוצרי חלב דיאט נכשל".

 

מה אתה חושב על הטרנד הבריאותי בישראל?

"ברור שמוצרי חלב שמנים זה לא מומלץ, אבל הכל עניין של כמויות. צריך להיות מאוד זהיר שההפחתות לא יעברו את המידה שפוגעת במותג ובטעם, כי צריך להודות שמה שעושה מוצר טעים זה סוכר ושומן. אתם כן מוכנים להכניס שוקולד ל מוצרי החלב. בעיניי הבעיה המרכזית היא לא הקלוריות אלא שאנשים היום לא שורפים מספיק קלוריות. ידעת שיוון היא מספר 1 במשקל עודף באירופה, אבל הם הצרכנים הכי קטנים של שוקולד באירופה? השמנה זה לא רק האוכל. עבדתי במרס 25 שנה. במשרדים היה שוקולד בכל פינה, והעובדים לא היו יותר שמנים מבכל מקום אחר".

 

רוב החברות הרב-לאומיות כופות בקשיחות את המדיניות שלהן על הזכיין המקומי

"אנחנו מאמינים שכל אחד צריך להצליח במה שמתאים למנטליות שלו. יכולנו להגיד לישראלים 'תשווקו רק מה שאנחנו הצלחנו בו', אבל נתנו להם חופש פעולה. הישראלים למשל רוצים לראות את הטופ ביוגורט, לפני שפתחו את האריזה, אתם אוכלים גם בעיניים – והסכמנו לזה. זה מה שמחזק אותנו, שיש לנו מוצרים שכל אחד מעצים אותם בשוק שלו. אנחנו לא כמו חבורת רב־לאומיות אחרות, וגאים לחקות הצלחות שלנו בשווקים אחרים".

 

מה אתה חושב על מוצרי שטראוס ותנובה?

"זה בטח לא גרוע, אחרת הן לא היו כל כך גדולות. אבל זה טוב שמולר נכנסה לישראל והכניסה תזוזה לשוק".

 

מה אתה חושב על הרכישה של תנובה על ידי הסינים?

"הופתענו, כי הם לא היו פעילים ברכישות עסקי מזון בחו"ל. הם פעילים מאוד בהשקעות באפריקה. נצטרך להתרגל לתופעה הזאת. זה קל לקנות אבל נראה מה הם יעשו איתה".

 

הבעלות הסינית תזיק לדעתך לתנובה בעיני הצרכן?

"מניסיוני, הזיכרון של הצרכן קצר. כל זמן שהמחיר והאיכות טובים לו, הוא לא יזכור".

 

הכותבת הייתה אורחת מולר בגרמניה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: סטודיו מולר
קו היוגורטים במחלבה
צילום: סטודיו מולר
מומלצים