שתף קטע נבחר

הצמאים לידע: מה באמת קורה בעולם המים

מדוע האפשרות על גילוי מים בכוכבים מרוחקים מסעירה את הדמיון ומה זה אומר עלינו כאן בכדור הארץ

מוגש מטעם מכללת ספיר

 

לאחרונה התפרסמה ידיעה מרגשת כי יתכנו חיים בכוכב חדש שהתגלה בגלאקסיית שביל החלב במרחק 1400 שנות אור. החדשה שהסעירה את הדמיון, חזתה היתכנות למציאת מים באותו כוכב - מסתבר שאסטרונומים המחפשים סימני חיים בחלל, מחפשים, קודם כל, סימנים לקיומם של מים. לא בכדי מחפשים החוקרים מים כעדות לחיים בעולמות אחרים - משום שהמים הם בעצם הבסיס לקיום החיים בכלל, קיומם - משמעותו חיים, חסרונם - כיליון.

 

"בעשורים האחרונים אנו עדים לשינוי תפיסה משמעותי ברחבי העולם בנוגע למשק המים", מסבירה ד"ר ענבר פרימן, ראש המגמה לטכנולוגיית מים במכללת ספיר. "ההבנה לפיה המשאבים הטבעיים של כדור הארץ מוגבלים, מתחילה לחלחל ומדינות רבות מיישמות תכניות שימור, התייעלות, חיסכון וגיוון מקורות. במקביל, ישנה הבנה רחבה שלפעילות של בני האדם יש השפעה מכרעת על כדור הארץ ויש לנקוט צעדים רחבי היקף בכדי לשמור על הסביבה שבה אנו חיים".


סטודנטים לטכנולוגית מים בספיר בסיורי שטח (צילום: לירון בוזגלו) (צילום: לירון בוזגלו)
סטודנטים לטכנולוגית מים בספיר בסיורי שטח(צילום: לירון בוזגלו)

משק המים הישראלי נתפס בעולם כמשק מקומי מפותח, בעל יתרון יחסי וניסיון ייחודי ארוך שנים. מדינת ישראל, שמיום היווסדה ידעה מחסור במים, נחשבת כיום למובילה בפיתוח טכנולוגיות חדישות להתפלת מי-ים ומים מליחים, וכן בפיתוח וטיפול השבת מי שפכים למים הראויים להשקיה ולשיקום נחלים.

 

סטודנטים לטכנולוגיית מים בספיר (צילום: לירון בוזגלו) (צילום: לירון בוזגלו)
סטודנטים לטכנולוגיית מים בספיר(צילום: לירון בוזגלו)
 

המהפך בניהול משק המים הישראלי והכנסת הפתרונות הטכנולוגים הובילו את ישראל החוצה מהמשבר, עד להצלחה מסחררת. ולראיה, בעשור שעבר הוקמו ארבעה מפעלי התפלה ובקרוב מאוד אמור להתחיל לפעול המפעל החמישי.

 

בזמן הזה ישראל מובילה בעולם במחזור שפכים לחקלאות. ישראל מטפלת בכ-86% ממי השפכים שלה וכ-60% מהם מועברים לשימוש נוסף בחקלאות. לדוגמא, ספרד, ששנייה לישראל במחזור השפכים שלה, ממחזרת רק 17% מהשפכים שלה ובארה"ב ממחזרים רק 1% מהשפכים. טיהור מי השפכים ממקמים את ישראל במקום הראשון בהשבת מי קולחין בעולם, דבר המאפשר צמצום מטרדי ריח וזיהום סביבתי, מתוך דאגה לבריאות הציבור והסביבה.

 

נשאלת השאלה 'כיצד מתרגמים את הנתונים האלה לשוק התעסוקה?' ד"ר פרימן מדגישה קיים פוטנציאל ענק של משרות בתחום וביקוש עצום למומחים ישראליים. "עקב ניסיוננו בניהול משק מים והידע הרב שנצבר, נהנית התעשייה המקומית יחד עם הטכנולוגים והמדענים הישראליים ממעמד של מומחה עולמי בתחום. היקף הייצוא של התעשייה הישראלית עומד על 2 מיליארד דולר.

 

ד"ר ענבר פרימן (צילום: לירון בוזגלו) (צילום: לירון בוזגלו)
ד"ר ענבר פרימן(צילום: לירון בוזגלו)
  

"רק לאחרונה התבשרנו על שתוף פעולה חדש בין ישראל וקליפורניה בנושא פתרונות למשבר המים החמור הפוקד את ארה"ב. שוק המים העולמי הוא שוק בעל פוטנציאל צמיחה משמעותי, הבא לידי ביטוי במחזור שנתי של 500-600 מיליארד דולר ובמגמת צמיחה של כ-7-8 אחוזים בשנה. כיום פועלות בעולם מעל 30 אלף חברות ובישראל עצמה יש כ-270 חברות ועוד כ-50 חברות הזנק".

 

"המשמעות ברורה", מדגישה פרימן, "הדרישה במגזר התעשייתי והחקלאי לאנשי מקצוע בעלי הכשרה טכנולוגית הכוללת ידע תיאורטי ומעשי בתחום נמצאת בעליה תלולה".

 

במרכז הטכנולוגי להנדסאים במכללת ספיר זיהו, לפני מספר שנים, את הצורך בהכשרת אנשי מקצוע ומומחים בטכנולוגית מים ופיתחו תכנית לימודים המסמיכה בעלי דיפלומות בתחום. הסטודנטים הלומדים לתעודת הנדסאי טכנולוגיות מים, מתמחים בתחומי הנדסיים שכולם מרכיבים בהרמוניה את הפאזל בתחומי טכנולוגיות המים השונות.

 

סטודנטים לטכנולוגיית מים בספיר (צילום: לירון בוזגלו) (צילום: לירון בוזגלו)
סטודנטים לטכנולוגיית מים בספיר(צילום: לירון בוזגלו)
 

תכנית הלימודים כוללת הבנה ויישום של מכניקת הנוזלים (הידראוליקה), זיהוי וטיפול במזהמים כימים ומיקרוביאלים של מקורות מים לשתייה, טיפול בשפכים עירוניים וכן טיפולי קדם בשפכי תעשייה.

 

"חשוב לנו שהבוגרים יצאו עם כלים תיאורטיים ברמה אקדמית בשילוב עם התנסות מעשית" מדגישה דר' פרימן ומוסיפה: "הסטודנטים מקבלים ידע

הבנה ויישום של תכנון מאגרי מים, תכנון קידוחים, לומדים את תחום ההתפלה על בוריו, וכן את תחום שימור הקרקע והניקוז, הדרוש מאוד למגזר החקלאי-כפרי. במהלך הלימודים הסטודנטים נחשפים ללימודים עיוניים ותרגול מעשי במעבדות מחקר מתקדמות, ליישום והעמקת הידע בתחום. כמן כן, נערכים סיורים להעמקת הידע המעשי, פוגשים אנשי מקצוע ומהנדסים ומומחים בתחום. הבוגרים שלנו משולבים היטב במשק המים בישראל ופוטנציאל התעסוקה רק הולך וגדל משנה לשנה".

 

המגמה לטכנולוגית מים - מכללת ספיר

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישי אופיר
ד"ר ענבר פרימן
צילום: אבישי אופיר
מומלצים