שתף קטע נבחר

בחזרה למקורות: היוונים עוברים לסחר חליפין

תביאו יין ותקבלו אורז, תנו גבינה תמורת חיטה: הגבלת השימוש בכסף מזומן הובילה לעלייה גדולה בעסקאות קח-תן ביוון. רבים מברכים על המגמה, אחרים נזכרים בימים אפלים: "לא היה היקף כזה מאז הכיבוש הנאצי"

 

עד שהבנקים ביוון נסגרו בחודש יוני היו חזירי בר והפסקות חשמל צרותיו הגדולות ביותר של החקלאי מימיס צאקניקאס. סגירת הבנקים והגבלת השימוש במזומן השאירו אותו ללא כסף לשלם לספקים, ואת לקוחותיו ללא כסף לשלם לו.

 

עוד חדשות בעולם:

המצית הסדרתי: כבאי שרצה להרגיש גיבור

"מיסטר בין העיראקי" עושה צחוק מדאעש

פרס לשלום לרודן צ' קוריאה: "איש עקרונות"

 

בעקבות האי-ודאות הכלכלית והמחסור במזומנים עבר מימיס למסחר העתיק מכולם. עכשיו הוא מתגמל את עובדיו בגידולים ומחליף ציוד עם חקלאים אחרים במקום לרכוש אותו. מדובר בכלכלה מתפתחת של סחר חליפין, שרבים רואים בה צעד פרקטי להישרדות כלכלית. אחרים רואים בתופעה נסיגה מהמודרניזציה וזכר לתקופת הכיבוש הנאצי.

תור לכספומט באתונה. עד 60 אירו ליום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תור לכספומט באתונה. עד 60 אירו ליום(צילום: רויטרס)

"זה סיוט. אני חייב כסף להרבה אנשים, תחנות דלק וחברות שמשכירות ציוד חקלאי. אני חייב ללכת לבנק כל יום, והכסף שאני יכול למשוך לא מספיק לי", מספר מימיס. "התחלתי סחר חליפין בכמה תחומים, זה היה קיים בעבר אבל עכשיו זה מתפתח. הזמנים קשים ממש".

 

בדרך כלל מדובר בעסקאות בהיקף קטן: חקלאי שמעניק חיטה תמורת גבינה, מוסכניק שזקוק למקלחון ונותן חלקי חילוף לרכב, או בעל חברה למערכות אזעקה שמציע את שירותיו תמורת מודעות שיפרסמו את העסק. "יש בעיות יום-יומיות וסחר חליפין זו הדרך לפתור אותן", אומר החקלאי קוסטס זוואלגאס.

קוסטס בחווה שלו. "סחר חליפין זה הפתרון לבעיות" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קוסטס בחווה שלו. "סחר חליפין זה הפתרון לבעיות"(צילום: רויטרס)
 

יאניס, מנכ"ל אתר לסחר חליפין. "10 ליטר יין תמורת 20 קילו אורז" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יאניס, מנכ"ל אתר לסחר חליפין. "10 ליטר יין תמורת 20 קילו אורז"(צילום: רויטרס)
 

"מכרתי כותנה וקיבלתי מזון לבעלי חיים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מכרתי כותנה וקיבלתי מזון לבעלי חיים"(צילום: רויטרס)

סחר החליפין חוקי ביוון רק אם הוא מעוגן במסמכים שמצהירים על העסקאות. "אנחנו עוקבים מקרוב אחרי התופעה", אמר כרטיסטוס קיריאזופולוס, שעובד ביחידה הכלכלית נגד שחיתות.

 

כזכור, ב-28 ביוני סגרה הממשלה את הבנקים לשלושה שבועות והגבילה את משיכת המזומן. כיום יכולים היוונים למשוך עד 60 אירו ביום.

 

בחלק מהכפרים סחר החליפין מקובל כבר שנים, אך ההידרדרות של החודשים האחרונים גרמה לעוד יוונים להעדיף אותו על פני כסף מזומן. Tradenow, אתר שהושק לפני שלוש שנים כדי לאפשר סחר חליפין בכל תחום, מאוכל עד מוצרי טכנולוגיה, מסר כי מספר המשתמשים והיקף העסקאות הוכפל מאז סגירת הבנקים בסוף יוני.

 

"בתקופה שקדמה לסגירת הבנקים פנינו לחברות כדי שיירשמו. עכשיו הן יוצרות איתנו קשר ומבקשות להירשם", מספר יאניס דליאניס, מנכ"ל האתר. אתר נוסף הוא Mermix שהוקם לפני שלושה חודשים.

באתר יכולים המשתמשים לבצע עסקאות: שטח חקלאי תמורת מכונות, או עשרה ליטר יין תמורת 20 קילו אורז. אחד המשתמשים, פנגיוטיס קוטרס, מספר שמכר כותנה תמורת מזון לחיות בשווי אלפיים אירו.

 

רבים מהיוונים אינם ששים לעודד את השימוש בסחר החליפין או לדבר על כך בפתיחות. "בוודאי שסחר החליפין הוא לא משהו שאנחנו צריכים לשאוף אליו, וזה צריך להיות נחלת העבר", אומר כריסטוס סטמטיס, מייסד Mermix, ונזכר בתקופת הכיבוש הנאצי: "הפעם האחרונה שהיה לנו סחר חליפין בהיקף נרחב כל כך הייתה כשהיינו תחת כיבוש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים