שתף קטע נבחר

הגשושית רוזטה מציגה: זיקוקים מכוכב שביט

הגשושית רוזטה, שסגרה שנה על כוכב השביט 67P/צ'וריומוב-גרסימנקו, מביאה לנו תצוגה מרהיבה של אורות בזמן שהכוכב נמצא בנקודה הכי קרובה לשמש

צוות המשימה של הגשושית רוזטה חגגו שנה על כוכב השביט 67P ב-6 באוגוסט וכמה ימים לאחר מכן גם כוכב השביט ישלים מחר (יום ה') פריהליון - סיבוב אליפטי שמקרב אותו למרחק הכי קטן מהשמש. 67P משלים סיבוב סביב השמש כל שש שנים וחצי על כן זהו מאורע גדול וחשוב, שהפעם תועד מקרוב. מעבר לכך, מדענים מצפים לכך שהקרבה לשמש תגרום לכוכב להתפצל לשני חלקים.

 

67P שמחה לקראת המפגש עם השמש (צילום מסך) (צילום מסך)
67P שמחה לקראת המפגש עם השמש(צילום מסך)
 

רוזטה ליוותה בשנה האחרונה את 67P ובזמן הזה תיעדה כל פרט אפשרי על די צילומים, איסוף מידע ותיעוד מקרוב של השינויים שהתחוללו על כוכב השביט. בדרך לנקודה הכי קרובה לשמש, הגשושית הצליחה לתעד התפרצות של סילון גז. סוכנות החלל האירופית מתארת את מה שארע: ככל שכוכב השביט מתקרב לשמש הפעילות עליו מתגברת וגורמת לקרח שעל הכוכב להתאדות ולסילוני גז שנמצאים בפנים הכוכב להתפרץ החוצה. מה שהתרחש אתמול היה הוכחה לכך שההתפרצות היתה כה חזקה שהיא הצליחה להסיט "רוח סולארית" שנשלחה מהשמש.

 

הארוע המדובר התרחש ב-29 ביולי ותואר כמופע זיקוקים במרחק של 186 קילומטרים מרוזטה. כמו כן, המצלמה אוסיריס שנמצאת על רוזטה תיעדה התפרצות של גז שסביבו שובל של אבק שיצאו מה"צוואר" של 67P המחבר שני חלקים יותר גדולים של הכוכב.

 

מערכת השמש כפי שנראתה אתמול והמרחק של 67P מהשמש (צילום מסך) (צילום מסך)
מערכת השמש כפי שנראתה אתמול והמרחק של 67P מהשמש(צילום מסך)

 

מדענים מעריכים שהחומר שיצא בהתפרצות התקדם במהירות של 10 מטרים בשנייה - אולי אף מהר יותר. "זאת ההתפרצות הכי נוצצת ובהירה שראינו עד כה", מספר קארסטן גוטלר, חבר בצוות של אוסריז במכון מקס פלאנק למערכות סולאריות שבגוטינגן שבגרמניה. "בדרך כלל הסילונים שאנחנו מתעדים נראים באופן קלוש ומטושטש וצריך לשחק עם הניגודיות של התמונה כדי להפוך אותם לנראים לעין".

 

מיד לאחר ההתפרצות, חיישן הלחץ של רוזטה זיהה סימנים ברורים לכך לשינויים במבנה של כוכב השביט. מדידות שנעשו הראו כי לאחר ההתפרצות רמות הפחמן דו חמצני סביב הכוכב הוכפלו וגם כמות המתאן עלתה פי 4. ד"ר קטרין אלטווג, מדענית נוספת מצוות המחקר של רוזטה מאוניברסיטת ברן, אמרה: "ישנם רמזים לשינויי החומרים סביב הכוכב לאחר ההתפרצות שיכולים להגרם מהאבק שכנראה יצא מפנים הכוכב אך למרות ההפתות לקבוע זאת בוודאות - זה עדיין מוקדם לקבוע זאת".

 

67P בתחילת החודש - נוצצת לקראת המפגש עם השמש (צילום מסך ) (צילום מסך )
67P בתחילת החודש - נוצצת לקראת המפגש עם השמש(צילום מסך )

שבר באורך של 500 מטרים כבר זוהה באזור הצוואר של 67P שבאזור זה - שבר כזה יכול להופיע לאחר שכוחות פנימיים גדלים בעקבות עליית הטמפרטורות. אם באמת יתרחש שבר שיפצל את הכוכב לשניים - המדענים מצפים מרוזטה לשלוח תמונות הרבה יותר דרמטיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים