שתף קטע נבחר

בין תיאוריה למעשי: על הקשר שבין נובל להיי-טק

מה בין מחקר לבין המצאות וחדשנות, כיצד עולם המדע משתלב בהיי-טק ומה הקשר בין הנובליסטים לעתיד הירוק שלנו? כנס המדע - ה-wsci - שנערך השבוע בישראל הפגיש בין מדענים מובילים לבכירים בתעשיית ההיי-טק כדי להציג את העתיד וגם כדי לחפש את הדור הבא של המדענים הממציאים

פרס נובל הוא פרס בינלאומי יוקרתי המחולק מדי שנה לאישים נבחרים על תרומתם למדעים, לספרות ולאנושות בכללותה. את הפרס ייסד הממציא השבדי אלפרד נובל, שהוריש את נכסיו לקרן הנושאת את שמו והאחראית לחלוקת הפרסים. נובל מת ב-1896, והפרסים הראשונים חולקו ב-1901. את התקנון המקורי של הפרס ניסח נובל בצוואתו, אם כי לאחר מכן הוכנסו בו תיקונים.

 

הכירו את הנובליסטים של פסגת הגאונים

 

במקורו ניתן הפרס בחמישה תחומים: פיסיקה, כימיה, רפואה ופיסיולוגיה, ספרות ושלום. ב-1968 נוסף גם פרס נובל בכלכלה, מתרומת הבנק של שבדיה לזכרו של נובל, והוענק לראשונה ב-1969. נובל הדגיש בצוואתו את החשיבות בהענקת הפרס למדענים, לממציאים וליוצרים, וכן לאישים שתרמו בעבודתם לרווחת המין האנושי ולקידומו.

הנובליסטים בכנס המדע (צילום: זוג הפקות) (צילום: זוג הפקות)
הנובליסטים בכנס המדע(צילום: זוג הפקות)
 

תחום המדע והטכנולוגיה הוא אחד התחומים שעבר שינויים מרחיקי לכת ברבות השנים, בעיקר ב-50 השנים האחרונות, ולראייה השינויים שמשפיעים על חיי כולנו ובכל התחומים. המחקר שנעשה בתחומים אלו הוביל רבים וטובים לגילויים חדשניים שיכולים להציל חיים, לשנות את עתידנו ולהפוך אותו, עם הזמן, לטוב יותר.

 

היי-טק, שראשי התיבות של המילים באנגלית פירושן טכנולוגיה עילית, הוא שמן הכולל של התעשיות העוסקות בטכנולוגיה מתקדמת. לרוב מדובר בתעשיות הקשורות בעולם המחשוב, אך גם לתעשיות האלקטרוניקה, הביוטכנולוגיה ואחרות.

 

על פניו נראה שהקשר בין עולם ההיי-טק לעולם המדע הוא ישיר, אך לא תמיד נעשה החיבור בין שני העולמות, בעיקר משום שיש החושבים שעולם המדע קשור יותר למחקר ופיתוח ואף לתוצאות שאינן ברות יישום לכל אחד, בעוד שעולם ההיי-טק מייצר, פעמים רבות, פתרונות בשטח לבעיות המתרחשות אצל כלל האוכלוסייה. כלומר להיי-טק יש "פתרון ביד" ולמדע יש תיאוריות.

 

כנס המדע העולמי הנערך השבוע בקמפוס אדמונד י. ספרא של האוניברסיטה העברית בירושלים, כולל במסגרתו גם תת-כנס בנושא מדע וטכנולוגיה ובמסגרתו מפגשים, פאנלים ופעילויות בהם לקחו חלק חתני פרס הנובל ובכירי תעשיית ההיי-טק, הסטארט-אפ והחדשנות בישראל, במטרה להציג את הקשר שבין מדע בסיסי ברמות הגבוהות ביותר לבין יישומיו בתעשייה, כפי שהם באים לידי ביטוי בצורה ייחודית בישראל. שיאם של האירועים הללו כלל תצוגה של חברות ישראליות חדשניות שמשנות את העולם בתחומן. מטרת הפאנל, ששודר בשידור חי ב-ynet, היתה להפגיש את המוות הצעירים עם עולם ההיי-טק ולהראות להם את הקשר בין העולמות - המחקר יכול להוביל לעולם של חדשנות ושינוי למען כולם.

 

 

כבדי ראייה רואים העולם מחדש

כיצד משפיע שינוי בראייה על החיים שלנו? אילו מחקרים נעשים בתחום על מנת לאפשר לכבדי ראייה לחזור ולראות והאם קיימות בדיקות שיכולות לזהות, כבר בגיל צעיר, או אפילו אצל עוברים, בעיות בראייה? לצד המדע והמחקר, קיים גם הצד המיישם, כמו, למשל, חברת אורקאם (orcam) המחזירה את השליטה לידיהם של כבדי הראייה. הטכנולוגיה מציעה משקפיים מיוחדים שיכולים "לקרוא" את מה שמולם ולהעביר את המידע לכבדי הראייה. כל מה שצריך לעשות הוא לשים אצבע על הטקסט אותו רוצים לקרוא, והמשקפיים מקריאים אותו למי שמרכיב אותן. כך הם אינם תלויים באחרים ללכת ברחוב (המשקפיים מזהים שמות של רחובות), לקרוא עיתון ואפילו לעשות קניות במכולת ללא עזרה.

 

עושים דלק מאוויר

ההתחממות הגלובלית היא אסון עולמי - בין אם אתם מאמינים לתחזיות ובין אם אתם פשוט מקשיבים לתחזית מזג האוויר המשתנה משנה לשנה, ולא לטובה. האשמים בזיהום האוויר הם בני האדם ואותו זיהום הוא זה שמשפיע על האיזון בטבע וחוזר בחזרה אלי בדמות הוריקנים, בצורת, שטפונות ועוד. משום שהבעיה נולדה באשמתנו, כך גם הפתרון צריך להגיע מהאדם. חברת NFC מייצרת דלק מפחמן דו חמצני ומים - בתהליך מיוחד שעובר ה-CO2 הצליחו בחרה ליצור דלק לשימושים שונים - המחשבה של מיחזור אוויר מזוהם לטובתנו היא זו שיכולה להוביל לעתיד ירוק יותר.

 

דור העתיד של המדענים כבר כאן (צילום: זוג הפקות) (צילום: זוג הפקות)
דור העתיד של המדענים כבר כאן(צילום: זוג הפקות)

ההולוגרמה שתעשה אותנו בריאים

עולם הרפואה, ובייחוד הטכנולוגיה הרפואית, עבר שינויים מרחיקי לכת בשנים האחרונות. הניתוחים המבוצעים כיום נעשים בעזרת טכנולוגיות מתקדמות, ויש כאלה שאפילו רובוטים מבצעים אותם. הטכנולוגיה של RealView מאפשרת לרופאים לראות בתלת ממד, הולגרמה של האיבר הפגוע, במהלך הניתוח, לבצע מניפולציות על ההולגרמה ולבדוק את ההליך המתאים ביותר לביצוע הניתוח.

 

לנהוג באוטו בלי ידיים

נהיגה ברכב יכולה להיות מסוכנת כשאנחנו לא מרוכזים - כי הילדים רבים מאחור, כי מישהו בדיוק מתקשר אלינו, כי הנווטן מוביל אותנו לקום הלא נכון - בקיצור, אנחנו צריכים לשים לב להכל וכל הזמן. מה הייתם אומרים אם הייתם יכולים גם להסתובב אל הילדים, גם לדבר בנייד וגם לא להיות עסוקים ומרוכזים בכביש כי הרכב ינהג לבד? רוב הסיכויים שעד 2018 כל הרכבים יחוייבו במערכת mobileye שיכולה להתריע מספיק זמן מראש על הפרעה בדרך ואף לעצור את המכונית במקומכם. בהמשך הרכב גם ינהג לאן שתגידו לו בלי שתצטרכו להתעסק בנהיגה כלל.

 

היכנסו למתחם פסגת הגאונים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זוג הפקות
מביאים את העתיד
צילום: זוג הפקות
מומלצים